Μακελειό στη Μόσχα: Στους 137 οι νεκροί - Το blame game Ρωσίας και Ουκρανίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μακελειό στη Μόσχα: Στους 137 οι νεκροί - Το blame game Ρωσίας και Ουκρανίας
Ο απολογισμός από την επίθεση που διαπράχθηκε σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα ανήλθε σε 137 νεκρούς. Γιατί ο Πούτιν δεν δέχεται την ανάληψη ευθύνης από τον ISIS - Aνάλυση από Politico.

Ο απολογισμός από την επίθεση που διαπράχθηκε σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα ανήλθε σε 137 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, όπως έγινε γνωστό από την Ερευνητική Επιτροπή το απόγευμα της Κυριακής, που ανέφερε επίσης πως βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά στο σημείο. «Η ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Έως αυτή τη στιγμή, τα πτώματα 137 ανθρώπων, μεταξύ αυτών τρία παιδιά, βρέθηκαν στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης», επισημαίνει η Ερευνητική Επιτροπή σε ένα δελτίο τύπου.

Μέχρι τώρα, έχουν ταυτοποιηθεί 62 σοροί, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι δύο τυφέκια εφόδου και μια μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών βρέθηκαν στον χώρο της επίθεσης. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 133 νεκρούς. Την ίδια ώρα, οι ύποπτοι για την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της Ερευνητικής Επιτροπής στη Μόσχα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Εντωμεταξύ, το Politico με ανάλυσή του σχολιάζει πως Ρωσία και Ουκρανία επιδίδονται τώρα σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν ένα αφήγημα μετά την επίθεση, και με τις δύο πλευρές να είναι αποφασισμένες να εδραιώσουν την άποψή τους ως κυρίαρχη.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε μέσω Telegram ότι θα έρθει κόλαση αν η Ουκρανία έβαλε το χέρι της στην επίθεση που έχει σοκάρει τη χώρα. «Εάν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, πρέπει να βρεθούν όλοι και να καταστραφούν ανηλεώς ως τρομοκράτες», έγραψε ο Μεντβέντεφ. «Οι επίσημοι εκπρόσωποι του κράτους» δεν θα έμειναν άτρωτοι, πρόσθεσε.

Το Κίεβο εξαπέλυσε πυρά με τη σειρά του κατά της Μόσχας και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών HUR της Ουκρανίας κατηγόρησε τις «ειδικές υπηρεσίες του Πούτιν» ότι οργάνωσαν την Παρασκευή τους πυροβολισμούς κατά των επισκεπτών της συναυλίας από ενόπλους ντυμένους με στολές παραλλαγής, λέγοντας ότι επρόκειτο για μια «σκόπιμη πρόκληση» που αποσκοπούσε να δικαιολογήσει «ακόμη πιο σκληρές επιθέσεις στην Ουκρανία».

«Η δημόσια εκτέλεση ανθρώπων στη Μόσχα πρέπει να γίνει κατανοητή ως η απειλή του Πούτιν για ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου», προειδοποίησε η HUR. «Ο Πούτιν έχει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση τέτοιων τρομοκρατικών επιθέσεων για να ενισχύσει τη δική του εξουσία», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Αναμφισβήτητα γράφει το Politico, η επίθεση στη Μόσχα θυμίζει την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους το 2015 στο θέατρο Bataclan στο Παρίσι, όπου άφησε πίσω του 90 νεκρούς. Οι πυροβολισμοί της Παρασκευής είχαν επίσης ομοιότητες με την πολιορκία του θεάτρου Nord Ost το 2002 , όταν μια ομάδα Τσετσένων ενόπλων και γυναικών κατέλαβαν ένα κατάμεστο θέατρο στην ανατολική Μόσχα και απαίτησαν τον τερματισμό του Δεύτερου Πολέμου της Τσετσενίας. Μια αποτυχημένη διάσωση από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις, με τη χρήση θανατηφόρου αερίου ύπνου, άφησε περισσότερους ομήρους νεκρούς από όσους σκοτώθηκαν από τους ισλαμιστές ενόπλους.

Πολλά μέλη της ισλαμιστικής τσετσενικής αυτονομιστικής ομάδας που ήταν πίσω από την επίθεση στο θέατρο θα μετακινούνταν αργότερα και θα στρατολογούνταν στο ISIS, στη Συρία. Οι Τσετσένοι άρχισαν να φθάνουν στη Συρία από το 2011. Αποτελούσαν το δεύτερο μεγαλύτερο απόσπασμα των ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και ο αριθμός τους ήταν επίσης δυσανάλογα υψηλός στην παράταξη της Αλ Κάιντα στη Συρία. Μαχητικά σκληραγωγημένοι και έμπειροι, αρκετοί Τσετσένοι αναδείχθηκαν σε διοικητές του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Ουμάρ Σισάνι και Σαλαχουντίν Σισάνι.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας εκτιμούν ότι 1.700 με 3.000 Τσετσένοι, μαζί με άλλους μαχητές από τον Βόρειο Καύκασο, πήγαν στη Συρία για να πολεμήσουν. Οι μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας πάντα υποπτεύονταν ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες τους ενθάρρυναν να πάνε, διευκολύνοντάς τους να φτάσουν εκεί δίνοντάς τους διαβατήρια, τόσο για να τους ξεφορτωθούν όσο και για να διασπάσουν και να διχάσουν τις ομάδες των ανταρτών που μάχονται τον σύμμαχο της Ρωσίας, τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παρά την ανάληψη ευθύνης του Ισλαμικού Κράτους για τη σφαγή της Παρασκευής στη Μόσχα, το Κρεμλίνο πιθανότατα θα εκμεταλλευτεί τις δολοφονίες στην αίθουσα συναυλιών για σκοπούς προπαγάνδας. Η κυβέρνηση του Πούτιν πιθανότατα θα συνεχίσει να υποδηλώνει ότι η Ουκρανία εμπλέκεται κατά κάποιο τρόπο, παρόλο που η επίθεση ήταν "τρομοκρατική ενέργεια, τελεία", υποστήριξε ο Σαμ Γκριν, αναλυτής στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σε μια ανάρτησή του στο X.

«Έχοντας αποτύχει να το αποτρέψει, το Κρεμλίνο πιθανότατα θα αναζητήσει έναν τρόπο να το χρησιμοποιήσει, κάτι που μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ότι κατηγορεί την Ουκρανία», έγραψε ο Γκριν, ενώ προειδοποίησε: «Το γεγονός ότι το Κρεμλίνο θα εργαλειοποιήσει την επίθεση για πολιτικούς σκοπούς δεν σημαίνει ότι ήταν μια ψεύτικη σημαία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσοχοΐδης για Μόσχα: Η σκέψη μας είναι στους Ρώσους πολίτες

ISIS-K: Ποια είναι η τρομοκρατική οργάνωση - Γιατί αιματοκύλησε τη Μόσχα

Ο Ερντογάν καταδικάζει την επίθεση στη Μόσχα: «Μοιραζόμαστε τον πόνο του ρωσικού λαού»

gazzetta
gazzetta reader insider insider