Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν και ο υπουργός Εξωτερικών στη συντριβή του ελικοπτέρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν και ο υπουργός Εξωτερικών στη συντριβή του ελικοπτέρου
Ιμπραήμ Ραΐσι / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Επιβεβαιώθηκε και επίσημα ο θάνατος του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν. Εντοπίστηκε το ελικόπτερο. Τη θέση του Ραϊσί θα αναλάβει ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ενώ προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα 50 ημερών.

Τελευταία ενημέρωση 10:35

Νεκροί είναι ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, και ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του Ιράν.

Επίσης, το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες», ενώ το ίδιο είπε και Ιρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στο Reuters.

Ιρανικά σωστικά συνεργεία ανέσυραν το πτώμα του Ιρανού προέδρου και οκτώ άλλων που επέβαιναν στο ελικόπτερο, ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος.

«Αυτήν την ώρα μεταφέρουμε τις σορούς των μαρτύρων στην Ταμπρίζ», τη μεγαλούπολη στο βορειοδυτικό Ιράν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχοσεΐν Κουλιβάντ, ανακοινώνοντας το τέλος των επιχειρήσεων έρευνας στο σημείο του δυστυχήματος.

Σημειώνεται πως έπειτα από ολονύχτιες έρευνες, το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν και συνετρίβη χθες σε ορεινή περιοχή της χώρας, εντοπίστηκε, όμως οι ελπίδες να βρεθούν επιζήσαντες ήταν λιγοστές.

Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ, επιβεβαίωσε ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής. «Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδα έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής (...) η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως το ελικόπτερο που μετέφερε τον Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Ιρανό ΥΠΕΞ κατέπεσε το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα αιτία της πιθανής συντριβής φέρονται να είναι η πυκνή ομίχλη και οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο σημείο.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ προσωρινός αντικαταστάτης

Τη θέση του Ραϊσί θα αναλάβει ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ενώ προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα 50 ημερών.

Το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας προβλέπει ότι «σε περίπτωση θανάτου, αποπομπής, παραίτησης, απουσίας ή ασθένειας του προέδρου, που διαρκεί περισσότερους από δύο μήνες», «ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του». Τη διαδικασία πρέπει «να εγκρίνει ο ανώτατος ηγέτης» του Ιράν, ο οποίος τώρα είναι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διευκρινίζει το άρθρο.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι συμβούλιο, που αποτελείται «από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον επικεφαλής της δικαιοσύνης και τον πρώτο αντιπρόεδρο, πρέπει να οργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε διάστημα 50 ημερών».

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ποιος ήταν ο πρόεδρος του Ιράν - Ο... σκληροπυρηνικός «χασάπης της Τεχεράνης»

Ο 63χρονος Εμπραχίμ Ραΐσι, ήταν ένας σκληροπυρηνικός κληρικός που εξελέγη πρόεδρος του Ιράν το 2021 όταν διαδέχθηκε τον μετριοπαθή Χασάν Ροχανί. Κατά τη θητεία του ως πρόεδρος, ηγήθηκε της στρατηγικής για την επέκταση της περιφερειακής επιρροής της Τεχεράνης, με στήριξη σε αντιπροσώπους μαχητών σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ επίσπευσε τα πυρηνικά προγράμματα της πατρίδας του.

Του είχε αποδοθεί το προσωνύμιο «χασάπης της Τεχεράνης», αφού φέρεται να οδήγησε στο θάνατο δια των δικαστικών αποφάσεών του αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους, το 1988. Στο παρελθόν είχε διατελέσει επικεφαλής του δικαστικού σώματος στην πρωτεύουσα της χώρας. Μάλιστα, θεωρούνταν ως ο πιθανός διάδοχος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ του ανώτατου ηγέτη, της υψηλότερης πολιτικής και θρησκευτικής θέσης στην Ισλαμική Δημοκρατία και είναι πρακτικά το νούμερο #2 στην Τεχεράνη. Ανέλαβε καθήκοντα όταν το Ιράν βρισκόταν σε βαθιά κοινωνική κρίση, με μια κατεστραμμένη οικονομία από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Γεννηθείς στην ανατολική πόλη Μασάντ το 1960 σε μια ευσεβή θρησκευόμενη οικογένεια, ο Ραΐσι στήριξε την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν, η οποία ανέτρεψε τη μοναρχία της χώρας το 1979. Ως θρησκευτικός λόγιος στη θεοκρατική κυβέρνηση της χώρας και προστατευόμενος του Χαμενεΐ, ο Ραΐσι ανέβηκε στις τάξεις του δικαστικού σώματος της χώρας, υπηρετώντας ως εισαγγελέας σε πολλές πόλεις.

Είχε κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ όταν το Ιράν βρέθηκε στη δίνη κύματος μαζικών διαδηλώσεων που προκάλεσε ο θάνατος του Μάχσα Αμίνι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τις ιρανικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τον Μάρτιο του 2023, Ιράν και Σαουδική Αραβία, περιφερειακοί αντίπαλοι, υπέγραψαν μια αιφνιδιαστική συμφωνία με την οποία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα προκάλεσε ξανά περιφερειακές εντάσεις με αποκορύφωμα την κλιμάκωση που απείλησε να προκαλέσει μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με την Τεχεράνη να εκτοξεύει εκατοντάδες πυραύλους και ρουκέτες απευθείας στο έδαφος του Ισραήλ από το Ιράν τον Απρίλιο του 2024. Η Τεχεράνη συνέχισε επίσης το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και προχώρησε στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, ενώ τρέχει ο πολύχρονος σκιώδης πόλεμός της με το Τελ Αβίβ.

Το Ιράν έχει αναδειχθεί, επίσης, ως ο πιο αξιόπιστος ξένος προμηθευτής στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας, ενώ θεωρείται ευρέως πως οπλίζει και την ισλαμιστική οργάνωση της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θάνατος Ραϊσί: Το Πακιστάν θα τηρήσει ημέρα πένθους

gazzetta
gazzetta reader insider insider