Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσιάστηκαν σε περισσότερους από 100 κατοίκους του Ριζόμυλου και του Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα κρούσματα οφείλονται στο βακτήριο της σαλμονέλας. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι πρώτοι έλεγχοι σε δείγματα νερού της περιοχής έδειξαν οτι το δίκτυο νερού ήταν αυτό το οποίο μολύνθηκε με το μικρόβιο της σαλμονέλας. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται στην περιοχή, ενώ το ένα από αυτά μαζί με τη ΔΕΥΑ παίρνουν δείγματα από τις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό προκειμένου να επαναληφθούν οι έλεγχοι και να τακτοποιηθεί το μικρόβιο.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση του νερού από τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τι πραγματικά συνέβη, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να ζητούν από τους κατοίκους του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου να μην χρησιμοποιούν νερό του δικτύου για ανθρώπινη χρήση τόσο από το οικιακό δίκτυο, όσο και από τις κοινόχρηστες βρύσες.
H κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή καθώς ένας ηλικιωμένος νοσηλεύεται σε ΜΕΘ και οκτώ παιδιά σε απλές κλίνες με έντονα συμπτώματα. Συνολικά τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουν ξεπεράσει τα 100, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των αρμόδιων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, τα 7 παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική έχουν καλή κλινική εικόνα ενώ το ένα που προσήλθε στις 31 Μαΐου σε πιο σοβαρή κατάσταση, έχει βελτιωμένη κλινική εικόνα.
Επίσης, ανατροπή υπήρξε με το θάνατο της 91χρονης γυναίκας η οποία έφυγε από τη ζωή εξαιτίας σηπτικού σοκ στο νοσοκομείο του Βόλου, στο οποίο εισήχθη χθες. Η γυναίκα καταγόταν από τον Αλμυρό του Βόλου και μέχρι λίγες ώρες πριν δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν ο θάνατός της σχετίζεται με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στον Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η 90χρονη γυναίκα κατέληξε από καρδιακή ανακοπή, κολπική μαρμαρυγή και άσθμα ενώ ακολούθησε σηπτικό σοκ που στάθηκε μοιραίο για την ηλικιωμένη.
«Έγιναν κάποιες εργασίες από τον δήμο στα όμβρια και πιθανότατα μπήκε νερό από εκεί που δεν πρέπει μέσα στο δίκτυο της ύδρευσης. Υπάρχουν θέματα σαλμονέλας, έχουν σφραγιστεί όλες οι περιοχές οι ενδεχόμενες που θα μπορούσαν να πιούν άνθρωποι από την πηγή ή από το σημείο που είναι το επίδικο, δεν πίνουν νερό σε πολλές περιοχές του δήμου», αναφέρει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.
Διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο και η διεύθυνση υγείας έχουν προβεί σε δειγματοληψία ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο νερό της περιοχής και αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.