Σικελία: Το χωριό που έγινε viral πουλάει νέα παρτίδα σπιτιών από 3 ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σικελία: Το χωριό που έγινε viral πουλάει νέα παρτίδα σπιτιών από 3 ευρώ
Πολλές πόλεις της Ιταλίας που έχουν ερημώσει τα τελευταία χρόνια, συνεχίζουν τις προσπάθειες να προσελκύσουν νέους κατοίκους, με πολλά προγράμματα απόκτησης κατοικίας να ξεκινούν μάλιστα από ένα ευρώ.

Το 2019, το χωριό Σαμπούκα της Σικελίας στη νότια Ιταλία, είχε γίνει viral μετά την είδηση πως πουλούσε σπίτια για μόλις 1 ευρώ. Πολλές πόλεις της χώρας που έχουν ερημώσει τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να προσελκύσουν νέους κατοίκους για να μείνουν στα παλιά οικήματα, με προγράμματα απόκτησης κατοικίας που ξεκινούν από συμβολικές τιμές, με την Σαμπούκα να πρωτοστατεί σε αυτό το σχέδιο.

Τα προγράμματα του 2019 αλλά και του 2021 είχαν μεγάλη επιτυχία και τεράστια ζήτηση, και πλέον το χωριό ετοιμάζεται να βάλει στο σφυρί μια τρίτη παρτίδα δέκα κατοικιών, αυτή τη φορά με τιμές εκκίνησης 3 ευρώ ή λίγο πάνω από 3 δολάρια.

Τα σπίτια, τα οποία εγκαταλείφθηκαν μετά από σεισμό το 1969, ανήκουν στις τοπικές αρχές. Τα ακίνητα που προσφέρονται είναι σπίτια δύο έως τριών υπνοδωματίων, όχι μεγαλύτερα από 80 μέτρα τετραγωνικά, χτισμένα από πέτρα. Έχουν δύο ή τρεις ορόφους, ενώ μερικά διαθέτουν βεράντες και εσωτερικές αυλές.

Τα σπίτια πωλούνται μέσω δημοπρασίας, επομένως η τιμή αγοράς θα είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερη από το συμβολικό ποσό των 3 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως τα προηγούμενα χρόνια τα περισσότερα είχαν αγοραστεί αφού οι ενδιαφερόμενοι πλήρωσαν μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ.

Επίσης, τα περισσότερα ακίνητα που βρίσκονται στην παλιά συνοικία Σαρακηνών της πόλης είναι σε καλή κατάσταση, ωστόσο απέχουν πολύ από το να είναι έτοιμα για διαμονή. Όπως και με τα προηγούμενα φθηνά σπίτια, οι αγοραστές θα πρέπει να αναλάβουν εκτεταμένες εργασίες επισκευής, που φτάνουν τουλάχιστον τα 30.000 ευρώ για μια βασική ανανέωση, ενώ ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ για μια πλήρη ανανέωση.

Οι εργασίες ανακαίνισης πρέπει να ολοκληρωθούν εντός τριών ετών από την αγορά, διαφορετικά οι αγοραστές χάνουν την προκαταβολή των 5.000 ευρώ που απαιτείται κατά τη διαδικασία υποβολής προσφορών. Κι όμως, παρά το γεγονός πως το αρχικό ποσό των 3 ευρώ δεν έχει καμία σχέση με την τελική δαπάνη, οι ενδιαφερόμενοι αυξάνονται και πληθαίνουν και η πόλη έχει αποκτήσει ξανά ζωή.

«Οι ξένοι συρρέουν για να αγοράσουν τα σπίτια μας. Το πρόγραμμα έχει επιτυχία μέχρι στιγμής», δήλωσε στο CNN ο Giuseppe Cacioppo, δήμαρχος του χωριού.

Τα «σπίτια στην τιμή ενός εσπρέσο» που είχαν πουληθεί στην Σαμπούκα στα προηγούμενα προγράμματα, έχουν αποφέρει σημαντικά εισοδήματα στους ντόπιους κατασκευαστές, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, ενώ προκάλεσαν το άνοιγμα νέων τουριστικών καταλυμάτων και καταστημάτων. Πλέον, υπάρχουν χώροι κατάλληλοι για απομακρυσμένη εργασία για να ενθαρρύνουν τους ψηφιακούς νομάδες να παραμείνουν στην πόλη. Υπολογίζεται πως η μέχρι τώρα πώληση 250 κατοικιών απέφερε 20 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκθεση ΔΝΤ: Πώς φορολογείται η τεχνητή νοημοσύνη

Σταϊκούρας: Σημαντική πρόοδος στο έργο σύνδεσης της Λευκάδας με το τμήμα Άκτιο – Δυτικός Άξονας

Σκέρτσος: Η Ελλάδα είναι η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ - Λάθος της Ισπανίας η μείωση του ΦΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider