Σταθερά μειούμενη θα βαίνει η κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, καθώς ο σύγχρονος καταναλωτής υιοθετεί νέες διατροφικές συνήθειες που αλλάζουν άρδην παραδοσιακά διατροφικά μοντέλα που ίσχυαν για χρόνια.
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε το YouGov για λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης Good Food Institute Europe, ποσοστό 47% των Ελλήνων, ήτοι σχεδόν ένας στους δύο, σκοπεύει εντός της επόμενης διετίας να καταναλώνει λιγότερο ή καθόλου κρέας.
Σύμφωνα δε με τους συντάκτες της έρευνας η τάση των Ελλήνων καταναλωτών να μειώσουν την κατανάλωση συμβατικού κρέατος, συμβαδίζει με τις τάσεις που παρατηρούνται σε όλη την Ευρώπη. Πρόσφατη έρευνα καταναλωτών δείχνει ότι το 51% των Ευρωπαίων καταναλωτών μειώνει την ετήσια κατανάλωση κρέατος, παρακινούμενοι από λόγους υγείας, ευημερίας των ζώων και ανησυχίες για τη βιωσιμότητα.
Ένας στους δύο θα δοκίμαζε καλλιεργημένο κρέας
Την ίδια στιγμή, ένα ποσοστό σχεδόν 45% των Ελλήνων εμφανίζεται πρόθυμο να δοκιμάσει καλλιεργημένο κρέας, ενώ ένα 17% θα αντικαθιστούσε κάποια ποσότητα από το κρέας που ήδη καταναλώνει με καλλιεργημένο κρέας.
Το καλλιεργημένο κρέας είναι ακόμα μια νέα ιδέα για τους Έλληνες καταναλωτές, με το 23% να δηλώνει ότι έχει ακούσει γι’ αυτόν τον νέο τρόπο παραγωγής κρέατος.
Τι είναι το καλλιεργημένο κρέας
«Η καλλιέργεια κρέατος περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ζωικών κυττάρων και την καλλιέργειά τους σε ζυμωτήρες, παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπύρας, οι οποίοι ουσιαστικά προσομοιάζουν την ίδια διαδικασία που συμβαίνει μέσα σε ένα ζώο, παρέχοντας ζεστασιά και βασικά θρεπτικά συστατικά», εξηγεί ο Δρ. Δημήτριος Ι. Στραβοπόδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Το καλλιεργημένο κρέας παράγεται σε ένα ελεγχόμενο και καθαρό περιβάλλον το οποίο επιτρέπει την ενίσχυση και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και της χρήσης αντιβιοτικών. Προτού ένα προϊόν καλλιεργημένου κρέατος λάβει έγκριση προς πώληση στην ΕΕ, θα πρέπει να υποβληθεί σε ενδελεχή τεχνική και επιστημονική αξιολόγηση της ασφάλειας και της διατροφικής του αξίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)», σημειώνει από την πλευρά του ο Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι ώστε να επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες
Σύμφωνα με επιμέρους ευρήματα της έρευνας, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα - ήτοι ποσοστό 51% - συμφωνούν ότι εάν το καλλιεργημένο κρέας εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων, τότε θα πρέπει να διατίθεται προς πώληση στη χώρα. Παράλληλα το 52% θεωρεί ότι θα πρέπει να παράγεται εγχώρια, ώστε να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία. Με την Ελλάδα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές κρέατος προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, το συγκεκριμένο προϊόν θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της αυτάρκειας της χώρας και στη δημιουργία μιας εγχώριας βιομηχανίας καλλιεργημένου κρέατος.
Ταυτόχρονα για το 76% των συμμετεχόντων στην έρευνα, η απόφαση για έγκριση δραστηριοτήτων καλλιέργειας κρέατος θα πρέπει να ληφθεί ανεξάρτητα από τα εμπορικά συμφέροντα που μπορεί να προκύπτουν. Επιπρόσθετα το 35% υποστηρίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη του κλάδου, ενώ ένα 45% συμφωνεί ότι οι αρχές θα έπρεπε να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους να επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτός ο ανερχόμενος κλάδος.
Το καλλιεργημένο κρέας απαιτεί λιγότερους πόρους
«Με τη παγκόσμια ζήτηση κρέατος να αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2050, η εύρεση συμπληρωματικών τρόπων για την παραγωγή πρωτεΐνης με βιώσιμο και αποδοτικό τρόπο είναι σημαίνουσας σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα και την επισιτιστική ασφάλεια», σημειώνει η Δρ. Ειρήνη Θεοδοσίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Χημικής και Βιοχημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Aston του Ηνωμένου Βασιλείου και μέλος του Cellular Agriculture Greece.
Με πάνω από 50 νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής Food Novelties) προσηλωμένες στην προώθηση του τομέα, το καλλιεργημένο κρέας έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για πρωτεΐνη. Οι υπάρχουσες έρευνες υποδηλώνουν ότι το καλλιεργημένο κρέας μπορεί να απαιτεί σημαντικά λιγότερους πόρους και να προκαλεί λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τη συμβατική κτηνοτροφία. Επιπλέον, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας νέος καινοτόμος τομέας που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στη βιώσιμη τεχνολογία τροφίμων.
«Το καλλιεργημένο κρέας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τα τρόφιμα που αγαπούν οι άνθρωποι με πιο αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον και την περιέργεια των καταναλωτών, ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Η εξειδίκευση της Ελλάδας στη βιομηχανία τροφίμων μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο σε αυτόν τον αναδυόμενο τομέα. Επενδύοντας στην ανάπτυξη του καλλιεργημένου κρέατος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα μπορούν όχι μόνο να αναπτύξουν περαιτέρω την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, αλλά και να συμβάλουν στην παγκόσμια μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων, αξιοποιώντας την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά και το καινοτόμο πνεύμα για να ηγηθούν σε αυτόν το νέο κλάδο», αναφέρει ο Alex Mayers, Διευθύνων Σύμβουλος του Good Food Institute Europe.
Να σημειωθεί εδώ ότι η έρευνα υλοποιήθηκε τον Απρίλιο και σε αυτήν συμμετείχαν 1.015 άτομα στην Ελλάδα, ηλικίας 18 ετών και άνω.