Ο κόσμος αντιμέτωπος με «Πολέμους Τροφίμων»;

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο κόσμος αντιμέτωπος με «Πολέμους Τροφίμων»;
Η διεθνής κοινότητα κινδυνεύει να εισέλθει σε μια νέα εποχή συγκρούσεων, αυτή τη φορά για τα τρόφιμα, καθώς η γεωπολιτική ένταση και η κλιματική αλλαγή μειώνουν τις παγκόσμιες προμήθειες.

Η διεθνής κοινότητα κινδυνεύει να εισέλθει σε μια νέα εποχή συγκρούσεων, αυτή τη φορά για τα τρόφιμα, καθώς η γεωπολιτική ένταση και η κλιματική αλλαγή μειώνουν τις παγκόσμιες προμήθειες.

Σύμφωνα με τον Sunny Verghese, διευθύνοντα σύμβουλο της Olam Agri, μιας από τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες γεωργικών προϊόντων παγκοσμίως, οι «πόλεμοι τροφίμων» είναι μια επερχόμενη πραγματικότητα.

Κλιματική Αλλαγή και Γεωπολιτικές Εντάσεις

Κατά τη διάρκεια της καταναλωτικής διάσκεψης του Redburn Atlantic και του Rothschild, συζητήθηκε και το θέμα του πληθωρισμού τροφίμων. Εκεί βγήκε το συμπέρασμα πως οι εμπορικοί περιορισμοί που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις για να προστατεύσουν τα εθνικά αποθέματα τροφίμων επιδεινώνουν τον πληθωρισμό. Οι μεγάλοι έμποροι γεωργικών προϊόντων κατέγραψαν ρεκόρ κερδών το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ανέβασε τις τιμές των τροφίμων. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν είναι μόνο ο πόλεμος που ανέβασε τον πληθωρισμό τροφίμων, αλλά και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και τα αυξημένα εμπορικά εμπόδια έχουν επιτείνει την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, κάτι που μόνο θετικά ΔΕΝ επιδρά στον πληθωρισμό.

Η αύξηση των εμπορικών φραγμών το 2022, με 1.266 εμπορικά εμπόδια από 154 χώρες, δημιούργησε υπερβολική ζήτηση και υψηλότερες τιμές. Οι πλουσιότερες χώρες συσσώρευσαν στρατηγικά εμπορεύματα, επιδεινώνοντας το παγκόσμιο πρόβλημα. Η Ινδία και η Κίνα διατηρούν μεγάλα αποθέματα ασφαλείας, οδηγώντας σε περαιτέρω ανισορροπίες, ενώ η επισιτιστική ανασφάλεια έχει αυξηθεί στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, με τους καταναλωτές παγκοσμίως να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες διαβίωσης.

Εμπορικές Πολιτικές και Οικονομική Σταθερότητα

Με την κλιματική αλλαγή να εμποδίζει την αγροτική παραγωγή παγκοσμίως, οι κυβερνήσεις υιοθετούν προστατευτικές πολιτικές. Για παράδειγμα το 2022, η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές φοινικέλαιου, ενώ η Ινδία επέβαλε περιορισμούς εξαγωγών σε ορισμένους τύπους ρυζιού. Επίσης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπό τον φόβο της μείωσης των αποθεμάτων τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλησε να άρει τους δασμούς εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από τρίτες χώρες, κάτι που «έβγαλε» στους δρόμους τους αγρότες. Όπως είναι φυσικό όλες οι παραπάνω ενέργειες εντείνουν τα προβλήματα προσφοράς και ζήτησης, ενώ αυξάνουν τις τιμές.

Ανάγκη Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές εντάσεις απαιτούν άμεσες και συντονισμένες δράσεις για την αποτροπή μιας παγκόσμιας κρίσης τροφίμων. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν την επισιτιστική ασφάλεια και να μειώσουν τις ανισορροπίες στην αγορά προς όφελος όλων (επιχειρήσεων αλλά και καταναλωτών). Σε αυτό το αβέβαιο παγκόσμιο σκηνικό, η ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και διεθνή συνεργασία είναι πιο επείγουσα από ποτέ, καθώς οι απειλές για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αυξάνονται δραματικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider