Wikifarmer: Το ελληνικό όραμα και οι ευκαιρίες ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς γεωργίας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wikifarmer: Το ελληνικό όραμα και οι ευκαιρίες ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς γεωργίας
Η παγκόσμια παραγωγή στην αγορά γεωργίας προβλέπεται να φτάσει τα 3,90 τρισ. δολάρια το 2024, με ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 5,66% (CAGR 2024-2028).

Ένα βήμα πιο κοντά στο εμπόριο χωρίς μεσάζοντες φέρνει τον γεωργικό κλάδο η ψηφιακή πλατφόρμα Wikifarmer, η οποία αποτελεί έμπνευση «ελληνικής καταγωγής» αλλά επεκτείνεται και σε άλλες μεσογειακές χώρες όπως είναι η Ισπανία. Το Wikifarmer είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα με αποστολή την ενδυνάμωση των αγροτών μέσω της εκπαίδευσης και της άμεσης πρόσβασής τους στις εμπορικές αγορές για την πώληση των προϊόντων τους σε δίκαιες τιμές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πλατφόρμα.

Αυτή την στιγμή μετρά πάνω από 16 εκατομμύρια χρήστες οι οποίοι την αξιοποιούν προκειμένου να λάβουν πληροφορίες και γνώση από την δωρεάν βιβλιοθήκη ή για να πουλήσουν και να αγοράσουν. Για παράδειγμα, ένας παραγωγός ή έμπορος αγροτικών προϊόντων (φρούτα, λαχανικά, μέλι, συσκευασμένα προϊόντα κ.λπ.) μπορεί να δημιουργήσει ένα προφίλ στο Wikifarmer και να πουλήσει τα προϊόντα του καθώς αυτά θα είναι ορατά σε χιλιάδες επισκέπτες μέσω της εταιρικής σελίδας που θα έχουν δημιουργήσει στην πλατφόρμα. Το Wikifarmer συνεργάζεται με ένα δίκτυο 20.000 προμηθευτών σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και οι αγοραστές (επιχειρήσεις και όχι ιδιώτες) μπορούν να αξιοποιήσουν την συγκριτική παρουσίαση μιας πληθώρας προϊόντων.

Παράλληλα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι αγρότες στον κόσμο εξακολουθούν να καλλιεργούν τα χωράφια τους με τεχνικές που έμαθαν από την εμπειρία ή διδάχθηκαν από τους προγόνους τους, με αποτέλεσμα να μην ακολουθούνται οι βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την απόδοση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στην πλατφόρμα υπάρχουν χιλιάδες άρθρα με βέλτιστες γεωργικές πρακτικές και οδηγούς καλλιέργειας με τη συμβολή χιλιάδων αγροτών, γεωπόνων και εμπειρογνωμόνων, καθιστώντας όλο το υλικό ελεύθερα προσβάσιμο σε όλους τους αγρότες του κόσμου σε περισσότερες από 15 γλώσσες.

Επέκταση σε μεσογειακές χώρες

Η πλατφόρμα αγορών του Wikifarmer δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες αγρότες από διαφορετικές χώρες να δημιουργήσουν περισσότερα κανάλια διανομής για τα προϊόντα τους, να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε χιλιάδες επιχειρήσεις και πρόσφατα απέκτησε γραφεία και στην Ισπανία.

Το άνοιγμα νέων γραφείων στην Σεβίλλη και την Βαλένθια ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο, στην Αθήνα. Η ελληνική start-up εταιρεία Wikifarmer λειτουργεί ως διαδικτυακή πλατφόρμα που προσφέρει δωρεάν αγροτική γνώση στους αγρότες. Παράλληλα λειτουργεί ως μια B2B αγορά που συνδέει προμηθευτές με αγοραστές αγροδιατροφικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο, με στόχο να ενδυναμώσει τους αγρότες και να προωθήσει την καινοτομία στον αγροτικό τομέα.

«Η ζωντανή σκηνή agri-tech start-up της Ισπανίας και η ισχυρή αγροτική της παράδοση την καθιστούν ιδανικό περιβάλλον για την επέκταση των δραστηριοτήτων μας» υπογράμμισε ο Συνιδρυτής και CEO του Wikifarmer, Ηλίας Σούσης. «Είμαστε ενθουσιασμένοι, που θα συνεργαστούμε με αγρότες, επιχειρήσεις και ενδιαφερόμενους φορείς για να προωθήσουμε θετικές αλλαγές στην αγροτική βιομηχανία» τόνισε ο Πέτρος Σάγκος, Συνιδρυτής και Chief Science Officer του Wikifarmer, για να συμπληρώσει: «Η Ισπανία παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για ανάπτυξη στις food-tech start-ups, και το αυξανόμενο ταλέντο της χώρας ευθυγραμμίζεται τέλεια με το καινοτόμο όραμά μας».

Μέχρι σήμερα, το Wikifarmer έχει βοηθήσει περισσότερους από 22 εκατομμύρια αγρότες προερχόμενους από περισσότερες από 195 χώρες να βρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται και να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε 7.000 πελάτες B2B.

Ευκαιρίες για βελτίωση στο τρέχον τοπίο

Η παγκόσμια παραγωγή στην αγορά γεωργίας προβλέπεται να φτάσει τα 3,90 τρισ. δολάρια το 2024, με ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 5,66% (CAGR 2024-2028). Μέχρι το 2028, η παγκόσμια ακαθάριστη παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 4,86 τρισεκατομμύρια δολάρια, αναδεικνύοντας τη γεωργία ως κλάδο ύψιστης σημασίας για την οικονομία και την κοινωνική ευημερία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες: Αλλαγές και παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το μέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη;

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Αγροτικός Τομέας;

gazzetta
gazzetta reader insider insider