Κτηματολόγιο: Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο ελληνικό Δημόσιο – Στόχος να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κτηματολόγιο: Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο ελληνικό Δημόσιο – Στόχος να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών
Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο ελληνικό Δημόσιο με το Κτηματολόγιο να κάνει σήμερα την αρχή καθώς αποτελεί τον πρώτο φορέα που θα την χρησιμοποιήσει πιλοτικά μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο ελληνικό Δημόσιο με το Κτηματολόγιο να κάνει σήμερα την αρχή καθώς αποτελεί τον πρώτο φορέα που θα την χρησιμοποιήσει πιλοτικά μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ήδη το πρώτο βήμα εκσυγχρονισμού του φορέα έχει γίνει με την σταδιακή ψηφιοποίηση των εγγράφων στα υποθηκοφυλακεία και την διεύρυνση των ηλεκτρονικών εφαρμογών και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί ένα ακόμη σκαλοπάτι για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας που βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια οι πολίτες.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, το Κτηματολόγιο θα είναι ο πρώτος φορέας του ελληνικού Δημοσίου που θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη. «Η open AI μας βοηθά να διαβάζουμε σε φυσική γλώσσα το κείμενο των συμβολαίου και να προελέγχονται οι κανόνες τους οποίες μέχρι σήμερα ένας προϊστάμενος θα έπρεπε να διαβάσει αρκετή ώρα για να τους βρει. Έτσι, τους βοηθά να εντοπίζεται αμέσως μέσα στο κείμενο συμβολαίου αυτό το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί σαν κανόνας και άρα μειώνουμε δραστικά τον χρόνο διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης», όπως σημείωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στο έργο ψηφιοποίησης των αρχείων στα υποθηκοφυλακεία, το οποίοι είναι σε εξέλιξη και σημείωσε ότι αυτή την στιγμή έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 50 εκατ. σελίδες χαρτιού ενώ εδώ και κάποιους μήνες το 90% της κίνησης, των πράξεων που υποβάλλονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη γίνεται ψηφιακά. Έτσι, οι δικηγόροι οι οποίοι κάνουν έρευνα τίτλων για λογαριασμών των πελατών τους όταν θέλουν να αγοράσουν ένα ακίνητο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και σε 30 ακόμη υποθηκοφυλακεία δεν χρειάζεται να ξαναπάνε να κάνουν έρευνα βαρών, μπορούν να το κάνουν από τον υπολογιστή τους από την διεύθυνση archive.ktimatologio.gr. Η διαδικασία της ψηφιοποίησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 με στόχο να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται αλλά και να αυξηθεί η διαφάνεια για την διενέργεια των σχετικών πράξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από έναν μήνα ενεργοποιήθηκε και η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τις εξωδικαστικές διορθώσεις των πρώτων εγγραφών. Με τον τρόπο αυτό, όλες οι υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου, πλην αυτών που αφορούν σε διορθώσεις γεωμετρικών στοιχείων, διατίθενται πλέον ψηφιακά.

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία αφορά σε διορθώσεις που το δικαίωμα το οποίο καταχωρίστηκε στις αρχικές εγγραφές είχε μεταβιβαστεί, αλλοιωθεί, καταργηθεί ή επιβαρυνθεί δυνάμει δικαιοπραξίας, δικαστικής απόφασης ή άλλης διαδικαστικής πράξης πριν από την ημερομηνία καταχώρισης των αρχικών εγγραφών και το σχετικό έγγραφο είχε εγγραφεί στα βιβλία του αρμοδίου Υποθηκοφυλακείου. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρονται στα κτηματολογικά στοιχεία μεταξύ άλλων και οι εγγεγραμμένες πράξεις στο Υποθηκοφυλακείο που αφορούν στη μεταβίβαση του δικαιώματος της κυριότητας σε χρόνο προγενέστερο των αρχικών εγγραφών και όλα τα παρεπόμενα δικαιώματα που υφίστανται στα βιβλία των Υποθηκοφυλακείων αλλά δεν έχουν συμπεριληφθεί στις αρχικές κτηματολογικές εγγραφές.

Η εφαρμογή απευθύνεται σε πολίτες, Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους και Δικαστικούς Επιμελητές για τις πράξεις που διαθέτουν δικαίωμα ηλεκτρονικής υποβολής και είναι διαθέσιμη μέσα από τις ψηφιακές υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr και το gov.gr.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τα αδήλωτα - Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Κτηματολόγιο: Πού «σκαλώνουν» οι ηλεκτρονικές καταχωρίσεις και τα ραντεβού

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider