Το Κόσοβο απώλεσε πάνω από το 10% του πληθυσμού του σε δεκατρία χρόνια και μετρά πλέον λιγότερους από 1,6 εκατ. κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα νέας απογραφής, από την οποία ωστόσο απείχαν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι Σέρβοι, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η υπηρεσία στατιστικής (ASK).
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι αρχές προχώρησαν στην απογραφή επακριβώς 1.586.659 κατοίκων, έναντι 1,8 εκατ. και πλέον το 2011.
Η μείωση του πληθυσμού εξηγείται κυρίως από τη μαζική μετανάστευση κατοίκων προς τη δυτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με ειδικούς σε δημογραφικά ζητήματα, περίπου 800.000 Κοσοβάροι ζουν κι εργάζονται σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μισοί από αυτούς στη Γερμανία.
Κατά την απογραφή του 2011, από την οποία είχαν επίσης αποφασίσει να απέχουν στη μεγάλη πλειονότητά τους οι Σέρβοι —καθώς απορρίπτουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου—, οι πολίτες που δήλωσαν Αλβανοί αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού (93%).
Η εθνική καταγωγή των κατοίκων δεν ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης στοιχείων της νέας απογραφής, που διενεργήθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο. Πάντως την μποϊκοτάρισε η σερβική μειονότητα, όπως τόνισε ο Άβνι Καστράτι, ο διευθυντής του ASK.
«Σε δήμους του βόρειου Κοσόβου, όπως οι Λεπόσαβιτς, Ζούμπιν Πότοκο, Ζβέτσαν και στη βόρεια Μιτρόβιτσα (σ.σ. το σερβικό τμήμα της διαιρεμένης πόλης), το μποϊκοτάζ ήταν μεγάλο», ανέφερε ο κ. Καστράτι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι Σέρβοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην απογραφή μετά την υιοθέτηση τον Φεβρουάριο από το κοινοβούλιο του Κοσόβου νομοσχεδίου που μετέτρεψε το ευρώ στο μοναδικό νόμιμο νόμισμα, απαγορεύοντας έτσι το σερβικό δηνάριο, κάτι που προκάλεσε νέα ένταση ανάμεσα στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα.
Ο αριθμός των Σέρβων που ζουν στο Κόσοβο εκτιμάται για χρόνια πως ανέρχεται σε περίπου 120.000 ανθρώπους. Σέρβοι ηγέτες ωστόσο έχουν πει το τελευταίο διάστημα πως ο αριθμός τους είναι στην πραγματικότητα μικρότερος.
Η Σερβία ουδέποτε αναγνώρισε την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, που ανακηρύχθηκε το 2008.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ