Καταιγισμός από ιστορίες συνωμοσίας για την απόπειρα κατά του Τραμπ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταιγισμός από ιστορίες συνωμοσίας για την απόπειρα κατά του Τραμπ
Από μέλη του κινήματος Antifa, ως υψηλόβαθμους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους που συνωμότησαν με τη CIA, όλοι «εμπλέκονται» στην υπόθεση.

Θεωρίες συνωμοσίας, ψευδείς ισχυρισμοί και αστήρικτοι ισχυρισμοί κατέκλυσαν το διαδίκτυο το Σάββατο μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια.

Όπως αναφέρει το NBC News, οι θεωρίες για την επίθεση, που κυμαίνονται από εικασίες σχετικά με το ποιος ήταν ο δράστης, μέχρι τους ισχυρισμούς για το αν είχε στηθεί ή όχι η απόπειρα, συγκέντρωσαν γρήγορα εκατομμύρια προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη, συνωμοσιολόγοι, πολιτικοί φορείς, καθώς και ευκαιριακοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκμεταλλεύτηκαν το κενό ενημέρωσης, προωθώντας μη επαληθεύσιμους ή μη αβάσιμους ισχυρισμούς, σε πλατφόρμες που σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν εποπτεία του αναρτώμενου περιεχομένου, σχετικά με σημαντικά γεγονότα πολιτικών και έκτακτων ειδήσεων.

Σε μόλις μία ώρα από το συμβάν, πολυάριθμες αναρτήσεις στο X που ισχυρίζονταν ότι ο πυροβολισμός ήταν σκηνοθετημένος προβλήθηκαν εκατομμύρια φορές.

Οι αναρτήσεις στο Instagram και τα Threads του Meta αναπαρήγαγαν την εικασία, αλλά σε πολύ μικρότερο κοινό.

Το "Antifa" έγινε επίσης ένα κορυφαίο θέμα στο X μετά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είχαν προβεί σε εσφαλμένη αναγνώριση του ένοπλου που ευθύνεται για τον πυροβολισμό.

Οι αναρτήσεις κατηγόρησαν έναν «εξέχοντα ακτιβιστή του κινήματος Antifa», τον Mark Violets, ένας ισχυρισμός που τελικά αποδείχθηκε ψευδής, καθώς ως δράστης αναγνωρίστηκε ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο οποίος σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες είναι είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών.

Οι αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν από επαληθευμένους λογαριασμούς στο X. Ένας δημοφιλής επαληθευμένος λογαριασμός, η Wall Street Silver, η οποία είναι γνωστό ότι παραπληροφορεί, δημοσίευσε τον ισχυρισμό σε 1,3 εκατομμύρια ακόλουθους και αργότερα τον διέγραψε χωρίς εξήγηση. Οι λογαριασμοί ρωσικής προπαγάνδας, τα κανάλια MAGA και Proud Boy στο Telegram διέδωσαν επίσης τον ισχυρισμό.

Και η CIA στο... παιχνίδι

Στο παιχνίδι της συνομωσιολογίας συμμετείχαν και άλλοι λογαριασμοί στο X με εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς γνωστούς για το μοίρασμα ψευδούς περιεχομένου του QAnon πήραν εκατομμύρια προβολές ανεβάζοντας ονόματα υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών που όπως είπαν «πιθανώς συνέπραξαν» με τη CIA για να γίνει η απόπειρα. Φυσικά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν καμία πτυχή του ισχυρισμού.

Φωτογραφία@ ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμιες αντιδράσεις για την απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός απ' την επίθεση εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ

gazzetta
gazzetta reader insider insider