ΕΕ: Συνδράμει στην καταπολέμηση πυρκαγιών σε Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Συνδράμει στην καταπολέμηση πυρκαγιών σε Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία
Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε ανταποκρινόμενος σε επείγοντα αιτήματα συνδρομής για την καταπολέμηση εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία.

«Ενεργός» και «παρών» δηλώνει ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στα επείγοντα αιτήματα συνδρομής για την καταπολέμηση εκτεταμένων των δασικών πυρκαγιών στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία.

Στη Βόρεια Μακεδονία αποστέλλονται ένα ελικόπτερο από τη Σερβία, δύο ελικόπτερα από τη Σλοβενία, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο από την Τουρκία και ένα αεροσκάφος του πυροσβεστικού στόλου rescEU από την Κροατία.

Στη Βουλγαρία αποστέλλονται δύο ελικόπτερα από την Τσεχία, ένα από τα οποία ανήκει στον πυροσβεστικό στόλο rescEU.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης στις προσπάθειες αυτές: «Η ΕΕ παραμένει ενωμένη στη στήριξη που προσφέρει. Η ταχεία αντίδρασή μας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των τοπικών προσπαθειών κατά αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε πρόσθετη στήριξη, εάν χρειαστεί. Οι πυρκαγιές δεν γνωρίζουν σύνορα, αλλά ούτε και η δέσμευσή μας να βοηθήσουμε.»

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση, ώστε να μπορέσει γρήγορα να αναπτυχθεί επιπλέον βοήθεια, εάν χρειαστεί.

Η Επιτροπή συγκρότησε φέτος το καλοκαίρι έναν στόλο αεροσκαφών και προεγκατέστησε πυροσβέστες σε όλη την Ευρώπη. Φέτος το καλοκαίρι 556 πυροσβέστες από 12 χώρες στρατηγικά προεγκαταστάθηκαν σε καίριες τοποθεσίες της Ευρώπης στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες. Η ΕΕ φέτος το καλοκαίρι συγκρότησε έναν ειδικό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU, ο οποίος περιλαμβάνει 28 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα που σταθμεύουν σε 10 κράτη μέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Σύρο - Εκκενώνεται η περιοχή Χρούσα

Πυρκαγιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος την Τετάρτη σε 6 περιφέρειες - Ο χάρτης

Κικίλιας: Εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα - Το κακό μπορεί να συμβεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά

gazzetta
gazzetta reader insider insider