Ένα διαφορετικό σύμπαν, γεμάτο όνειρα για το μέλλον, στοχοπροσήλωση, δίψα για μάθηση και νεανικό ενθουσιασμό ανέδειξε και φέτος η Οικονομική Ολυμπιάδα, ο επιτυχημένος θεσμός που προάγει τον οικονομικό εγγραμματισμό. Προσκαλώντας να δηλώσουν συμμετοχή παιδιά σε ρόλο αθλητών και τους καθηγητές Οικονομικών σε ρόλο προπονητών, η ανταπόκριση ήταν για μία ακόμη φορά εντυπωσιακή. Ο τελικός πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 φέρνοντας κοντά μαθητές από κάθε σημείο της Ελλάδας, από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αλλά και από δημόσια σχολεία, αποδεικνύοντας ότι το ταλέντο βρίσκεται παντού και είναι το καλύτερο εισιτήριο για το μέλλον.
Μιλώντας με τους γονείς του περσινού και του φετινού νικητή, γνωρίσαμε τους ανθρώπους που στήριξαν τις προσπάθειες και είναι υπερήφανοι για τις επιδόσεις των παιδιών τους. Σε μία δύσκολη και απαιτητική εποχή, όπως σημείωσαν και οι διοργανωτές, το μάθημα των Οικονομικών είναι σημαντικό εφόδιο για όλη τη μετέπειτα πορεία των παιδιών, καθώς έχει εφαρμογή σε κάθε έκφανση της ζωή μας.
Ο φετινός νικητής
Ονομάζεται Άγγελος - Διονύσιος Δεμπόνος, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα με καταγωγή μισή-μισή από Κεφαλονιά και Μάνη και φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος - Pierce. Έχει δώσει εισαγωγικές Πανελλαδικές εξετάσεις και το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025 αναμένεται να φοιτήσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο πατέρας του, Ανδρέας Δεμπόνος, μιλά για τις εντυπωσιακές επιδόσεις του γιου του σε έναν θεσμό που του έδειξε την κατεύθυνση για τη μετέπειτα σταδιοδρομία του.
«Κάποια πρώτα δείγματα ενδιαφέροντος στα οικονομικά διέβλεψα κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας, τα οποία και απέδωσα σε εφηβικές ανησυχίες. Στο Λύκειο, το ενδιαφέρον αυτό έγινε πλέον σαφές, ενισχύθηκε από το Σχολείο, το οποίο είχε θεσπίσει μια “Ακαδημία” οικονομικών - ένα εθελοντικό απογευματινό μάθημα πέραν του σχολικού προγράμματος, και υποστηρίχθηκε από τον καθηγητή του στα Οικονομικά με πολύ εμπνευσμένο και αφιλοκερδή τρόπο» εξηγεί ο κ. Δεμπόνος.
Ο Άγγελος συμμετείχε στις εξετάσεις της Οικονομικής Ολυμπιάδας και στις 3 τάξεις του Λυκείου, με πολλή όρεξη και προετοιμασία και χωρίς την παραμικρή πίεση ή έστω προτροπή από το οικογενειακό περιβάλλον: «Αυτό, καθώς και η επιτυχία του στην Β Λυκείου που κατέκτησε την δεύτερη θέση, μου έδειξαν ότι η ενασχόληση με τα Οικονομικά δεν ήταν ένα περιστασιακό εφηβικό παιχνίδι, αλλά κάτι με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί σοβαρά σε επαγγελματικό επίπεδο στο μέλλον. Θεωρώ ότι είναι ιδιαιτέρως θετικό για ένα μαθητή Λυκείου να είναι εγκαίρως συνειδητοποιημένος για το τομέα των σπουδών και της επαγγελματικής του απασχόλησης, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά».
Τελικά, η συμμετοχή του στην Οικονομική Ολυμπιάδα και οι επιτυχίες του χαρισματικού μαθητή, έκαναν τον πατέρα του «σαφώς πιο αισιόδοξο για τη σταδιοδρομία του, έχοντας πάντα υπ’ όψη ότι το μέλλον μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις, θετικές και αρνητικές».
Η στοχοπροσήλωσή του, έφερε σημαντικούς καρπούς: «Η διάκριση του Άγγελου στην Β Λυκείου (2023 – Β θέση) ήταν για μένα μια αναπάντεχη έκπληξη και στην Γ Λύκείου (2024 – Α Θέση) μια λίγο πιο “αναμενόμενη” έκπληξη. Και στις 2 περιπτώσεις, το πρώτο που εξεδήλωσα είναι χαρά για την επιτυχία του παιδιού ως δικαίωση των προσπαθειών του και ανακούφιση που έχει συγκροτημένη άποψη για τις μελλοντικές επαγγελματικές του επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι όλες τις έντονες στιγμές στη ζωή, όπως είναι και οι επιτυχίες των παιδιών μας, πρέπει να τις διαχειριζόμαστε με αυτοσυγκράτηση και με σεβασμό στην προσπάθεια των συναγωνιστών τους, που ενδεχομένως να συμμετέχουν κάτω από λιγότερο ευνοϊκές συγκυρίες».
Όσο για το αποτύπωμα της Οικονομικής Ολυμπιάδας στην καθημερινότητα του μαθητή: «Είναι σαφής η βελτίωση του τρόπου που ο Άγγελος διαχειρίζεται την καθημερινότητά του σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο μετά τις συμμετοχές του στις Οικονομικές Ολυμπιάδες. Αυτό είναι μια καταφανής ένδειξη ότι η επίτευξη του “οικονομικώς εγγραμμάτου”ατόμου, όπως είναι και ο στόχος της Ολυμπιάδας, δεν αφορά μόνο στο επίπεδο του εργασιακού στίβου, αλλά πρωτίστως αποβλέπει στο να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη».
Από τον Έβρο, στην Οικονομική Ολυμπιάδα και από εκεί στην Αμερική...
Τη σκυτάλη της πρωτιάς παρέδωσε φέτος στον Άγγελο, ο περσινός νικητής, Αναστάσιος Βασιλειάδης. Αποδεικνύοντας μάλιστα ότι έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τον θεσμό της Οικονομικής Ολυμπιάδας, έδωσε το δυναμικό «παρών» και φέτος, τερματίζοντας τέταρτος. Είναι από τις Φέρρες Έβρου και φοίτησε με υποτροφία στο Λύκειο, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια. Το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025 θα φοιτήσει στο Williams College στην Αμερική με πλήρη υποτροφία. Οι γονείς του, Χρήστος Βασιλειάδης και Μαρία Ποριαζίδου, μίλησαν για τα σημαντικά επιτεύγματα του παιδιού τους, που διένυσε τόσα χιλιόμετρα στον χάρτη με εφόδιο τις ικανότητες και την επιμονή του.
«Από μικρός ενδιαφερόταν να μάθει οικονομικούς όρους και μπορούσε να ξεχωρίσει την αξία των πραγμάτων. Πρέπει να ήταν γύρω στα έξι όταν με ρώτησε τι είναι η ισοτιμία νομίσματος. Μη νομίζετε ότι απάντησα, τι να πω σε ένα εξάχρονο. Και επειδή δεν πήρε την απάντηση από εμένα, την γκούγκλαρε στο τάμπλετ. Πολλές φορές επίσης, έκανε συζητήσεις για το ΑΕΠ και την οικονομία με τον πατέρα του και ομολογώ πως κατανοούσε περισσότερα πράγματα από όσα ένας ενήλικος» λέει χαρακτηριστικά η Μαρία Ποριαζίδου.
Είδε λοιπόν πολύ θετικά τη συμμετοχή του στην Οικονομική Ολυμπιάδα και «ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση και αισιοδοξία με το αποτέλεσμα που κατάφερε».
Έτυχε μάλιστα, να είναι μαζί του και τις δύο χρονιές που συμμετείχε: «ομολογώ πως η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Νομίζω πως και ο ίδιος διέκρινε στα μάτια μου τη χαρά και την υπερηφάνεια που ένιωσα οπότε δε χρειάστηκε να πω πολλά. Εννοείται ότι μας συμβουλεύει σε καθημερινή βάση. Χωρίς υπερβολή, έχει τον πρώτο λόγο για όποια οικονομική κίνηση θέλουμε να κάνουμε και μάλιστα υπερασπίζεται την άποψή του με ισχυρά επιχειρήματα!».
Ο Χρήστος Βασιλειάδης, λέει σχετικά με την ενασχόληση του παιδιού του με τα Οικονομικά: «Νομίζω ότι σε ένα βαθμό επηρεάστηκε από τη δική μου ενασχόληση, η οποία περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία οικονομίας. Έτσι, έννοιες όπως ΑΕΠ, μετοχές, αμοιβαία, ομόλογα κτλ τού κίνησαν την περιέργεια και φυσικά γεννούσαν ερωτήσεις και απαντήσεις».
Και συνεχίζει: «Η Οικονομική Ολυμπιάδα τού έδωσε ένα επιπλέον μεγάλο κίνητρο για την ενασχόλησή του με τα Οικονομικά και φυσικά το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Τα θετικά μηνύματα των καθηγητών που συμμετέχουν σε αυτήν, είναι για εμάς τα εχέγγυα για τη θετική πορεία της εργασιακής του σταδιοδρομίας. Φυσικά είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτόν, για την προσπάθεια και τον μόχθο κατέβαλε».
Και κάπως έτσι, η Οικονομική Ολυμπιάδα μπαίνει στις ζωές δεκάδων νέων ανθρώπων και τις αλλάζει προς το καλύτερο!