Μπλίνκεν: Μεταβαίνει στο Λάος για συναντήσεις με ομολόγους του της νοτιοανατολικής Ασίας και τον Κινέζο ΥΠΕΞ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλίνκεν: Μεταβαίνει στο Λάος για συναντήσεις με ομολόγους του της νοτιοανατολικής Ασίας και τον Κινέζο ΥΠΕΞ
Στην συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, αναμένεται να απασχολήσουν κυρίως η Μιανμάρ και οι εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έφθασε σήμερα στο Λάος, τον πρώτο σταθμό νέας περιοδείας του στην Ασία, με σκοπό να επαναβεβαιώσει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στην περιφέρεια, όπου η επιρροή της Κίνας μεγεθύνεται.

Ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στο περιθώριο της συνόδου στη Βιεντιάν των ΥΠΕΞ του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που αναμένεται να απασχολήσουν κυρίως η Μιανμάρ και οι εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η συνάντηση με τον ομόλογό του αναγγέλλεται τεταμένη, ακόμη περισσότερο διότι ακολουθεί αυτήν, επίσης στη Βιεντιάν χθες Παρασκευή, του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας —του Σεργκέι Λαβρόφ— με τον κ. Ουάνγκ, κατά τη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκαν να αντιταχθούν στις επεμβάσεις «δυνάμεων εκτός της περιοχής» στην περιφέρεια.

Πρόκειται για τη 18η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν από τρία χρόνια και πλέον, ένδειξη του ολοένα εντονότερου ανταγωνισμού της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου για να επεκτείνουν την επιρροή τους.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατέστησε από την αρχή της θητείας του τη σύναψη συμμαχιών στην Ασία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του, για την προώθηση του σκοπού η περιοχή του «Ινδο-Ειρηνικού» να είναι «ελεύθερη, ανοικτή και ευημερούσα». Η ορολογία αυτή χρησιμοποιείται συχνά στην Ουάσιγκτον για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού· στέλνει, εμμέσως πλην σαφώς, το μήνυμα πως οι ΗΠΑ εννοούν να αντιταχθούν στις οικονομικές, εδαφικές και στρατηγικές φιλοδοξίες της Κίνας.

Οι συνομιλίες στο Λάος καταγράφονται με φόντο τη μεγάλη ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου τους τελευταίους μήνες εκτυλίχθηκε σειρά αναμετρήσεων ανάμεσα σε κινεζικά και φιλιππινέζικα πλοία, σε υφάλους και νησίδες την κυριαρχία επί των οποίων διεκδικούν το Πεκίνο και η Μανίλα.

Η Κίνα και οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν πως σύναψαν προσωρινή συμφωνία για την αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσά τους την περασμένη εβδομάδα, όμως οι σχέσεις τους παραμένουν ψυχρές.

«Ελπίζουμε πως η Κίνα θα εφαρμόσει τη συμφωνία», τόνισε χθες στον Τύπο ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ο Ενρίκε Μανάλο.

«Θεωρώ πως πρόκειται για σημαντικό βήμα ώστε να κατευναστούν οι εντάσεις και, ελπίζω, για να δημιουργηθούν και άλλοι τομείς συνεργασίας στη Νότια Σινική Θάλασσα».

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων υδάτων, νήσων και νησίδων κοντά στα παράλια γειτόνων του, αψηφώντας απόφαση διεθνούς δικαστηρίου (2016) που αποφάνθηκε πως οι διεκδικήσεις του δεν έχουν νομικό έρεισμα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, που ξεκινά την περιοδεία του στη Βιεντιάν του Λάος, θα επισκεφθεί εντός της ημέρας το Ανόι του Βιετνάμ, για να αποτίσει φόρο τιμής και να εκφράσει συλλυπητήρια στην ηγεσία της χώρας, μετά τον θάνατο του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Νγκουέν Φου Τρογκ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε ιστορική επίσκεψη στη χώρα το φθινόπωρο.

«Δεν είχα δει ποτέ τόσο ισχυρή ζήτηση για μεγαλύτερη αμερικανική δέσμευση στην περιφέρεια», δήλωνε στις αρχές της εβδομάδας ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό Ντάνιελ Κρίτενμπρικ, αναφερόμενος στην περιοδεία του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Λάος, στο Βιετνάμ, στην Ιαπωνία, στις Φιλιππίνες, στη Σιγκαπούρη και στη Μογγολία.

Στο Τόκιο και στη Μανίλα, ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα συμμετάσχει σε συναντήσεις «ανά τετράδες», δηλαδή παρόντες θα είναι επίσης ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και οι ομόλογοί τους της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων, με την έμφαση να αναμένεται να δοθεί στις κινεζικές «προκλήσεις» στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Θα πάρει μέρος επίσης στο Τόκιο σε συνεδρίαση με τους ομολόγους του της Quad (της τετραμερούς συμμαχίας των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας).

Μετά τη Σιγκαπούρη, όπου σχεδιάζει σύντομη επίσκεψη αφιερωμένη στη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, ο κ. Μπλίνκεν θα ολοκληρώσει την περιοδεία στη Μογγολία, για να ενισχυθεί η σχέση «του ενός λαού με τον άλλον», κατά την Ουάσιγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Ανακοινώνει τη Δευτέρα σχέδια για τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου

ΗΠΑ: Στήθος με στήθος Τραμπ - Χάρις 100 ημέρες πριν τις εκλογές

Τραμπ: Σκληροί χαρακτηρισμοί κατά της Χάρις στη συνάντησή του με τον Νετανιάχου

gazzetta
gazzetta reader insider insider