Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας καλεί τη χούντα της Μιανμάρ να σταματήσει την αιματηρή καταστολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας καλεί τη χούντα της Μιανμάρ να σταματήσει την αιματηρή καταστολή
Η κατάσταση στη Μιανμάρ είναι πολύ ανησυχητική, το βλέπουμε στην οικονομία, στην αστάθεια, στην έλλειψη ασφάλειας, στους θανάτους", δήλωσε η Πένι Γουόνγκ.

Η Μιανμάρ οφείλει να ακολουθήσει "άλλο δρόμο" από την αιματηρή καταστολή των αντιτιθέμενων σε αυτήν, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου που διεξάγεται στο Λάος, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη Μιανμάρ, η οποία σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, "δεν είναι βιώσιμη".

Η Πένι Γουόνγκ έκανε τη δήλωση αυτή στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Βιεντιάν, κατά την οποία η κρίση στη Μιανμάρ διαίρεσε το περιφερειακό μπλοκ.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 και αιματηρό κύμα καταστολής των αντιπολιτευόμενων που οδήγησε 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

"Η κατάσταση στη Μιανμάρ είναι πολύ ανησυχητική, το βλέπουμε στην οικονομία, στην αστάθεια, στην έλλειψη ασφάλειας, στους θανάτους", δήλωσε η Γουόνγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

"Το μήνυμα που θέλω να στείλω στο στρατιωτικό καθεστώς είναι το ακόλουθο: 'Δεν είναι βιώσιμο για σας και τον λαό σας'. "Τους ζητάμε να ακολουθήσουν άλλο δρόμο και να σκεφτούν την συναίνεση των πέντε σημείων", υπογράμμισε η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών.

Λίγο μετά το πραξικόπημα με το οποίο ανέβηκε στην εξουσία, η χούντα στη Μιανμάρ υπέγραψε ειρηνευτικό σχέδιο πέντε σημείων που πρότεινε η ASEAN, το οποίο ωστόσο δεν σεβάστηκε ποτέ.

Οι στρατηγοί της Μιανμάρ έχουν αποκλειστεί από τις υψηλόβαθμες περιφερειακές συνόδους. Ωστόσο απέστειλαν στην Βιεντιάν δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους τους για να τους εκπροσωπήσουν.

Η επιθυμία αυτή να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών αποτελεί "ένδειξη της αποδυνάμωσης της χούντας", δήλωσε στο AFP στις αρχές της εβδομάδας διπλωμάτης που μετέχει στις συνομιλίες, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένοπλες ομάδες μειονοτήτων ξανάρχισαν την επίθεση κατά του στρατού στην πολιτεία Σαν, στη βόρεια Μιανμάρ, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος οδικού άξονα ζωτικής σημασίας για το εμπόριο με την Κίνα.

Η κρίση στη Μιανμάρ είναι θέμα που προκαλεί διαίρεση στους κόλπους της ASEAN, καθώς κάποιες χώρες, όπως η Ινδονησία ή οι Φιλιππίνες, ζητούν αυστηρά μέτρα, ενώ άλλες, όπως η Ταϊλάνδη, διεξάγουν διμερείς συνομιλίες με την χούντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider