Τελευταία ενημέρωση 02:31
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν μετά τα μεσάνυχτα ότι αεροσκάφη «εξάλειψαν», εξαπολύοντας βομβαρδισμό στη Βηρυτό, κορυφαίο στέλεχος του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά του Λιβάνου, το οποίο πρόσκειται στο Ιράν και κατηγορήθηκε από το Ισραήλ για τους θανάτους 12 παιδιών στο προσαρτημένο υψίπεδο του Γκολάν το Σάββατο. Αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας «εξάλειψαν» το κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά» Φουάντ Σουκρ «στην περιοχή της Βηρυτού», αναφέρει ανακοίνωσή τους.
Ωστόσο, το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τρεις άμαχοι, γυναίκα και δυο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, κατά τον μέχρι στιγμής προκαταρκτικό απολογισμό. Πηγή προσκείμενη στο κίνημα ανέφερε πως ο Σουκρ επέζησε. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την τύχη του αξιωματούχου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των IDF, ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ –και δεξί χέρι του Χασάν Νασράλα- «διευθύνει τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του κράτους του Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου και ήταν ο διοικητής που ευθύνεται για τη δολοφονία των 12 παιδιών στο Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, καθώς και για τη δολοφονία πολλών Ισραηλινών και ξένων υπηκόων εδώ και αρκετά χρόνια ετών».
«Ήταν επίσης υπεύθυνος για την πλειονότητα του πιο προηγμένου οπλισμού της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων ακριβείας, πυραύλων κρουζ, πυραύλων κατά πλοίων, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και UAV» τονίζεται. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι καταδικάζει απερίφραστα την ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, τονίζοντας ότι την θεωρεί «επικίνδυνη κλιμάκωση». Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης καταδίκασαν την επίθεση στον Λίβανο, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας του Λιβάνου.
Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως θα προτιμούσε να αποφύγει «διευρυμένη σύρραξη» με το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάζ, προσθέτοντας ωστόσο ταυτόχρονα πως οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για «όλα τα σενάρια». «Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Χεζμπολά κι οι βάρβαρες επιθέσεις της οδηγούν τον λαό του Λιβάνου και όλης της Μέσης Ανατολής σε πιο μεγάλη κλιμάκωση», ανέφερε ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Παρότι θα προτιμούσαμε οι εχθροπραξίες να επιλυθούν χωρίς διευρυμένη σύρραξη, (οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) είναι πλήρως προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια», πρόσθεσε ο αξιωματικός.
«Στοχευμένη επίθεση»
Η Χεζμπολάχ κατηγορείται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι βρίσκεται πίσω από την πολύνεκρη επίθεση με ρουκέτα το περασμένο Σάββατο στη μικρή πόλη Ματζντάλ Σαμς, που βρίσκεται στη συριακή πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν που προσαρτήθηκε από το ισραηλινό κράτος. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 12 παιδιά ηλικίας 10 έως 16 ετών ενώ έπαιζαν σε γήπεδο ποδοσφαίρου.
Στα νότια προάστια της Βηρυτού, στο σημείο όπου σημειώθηκε το πλήγμα, ο τελευταίος όροφος ενός οκταώροφου κτιρίου καταστράφηκε, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό από το οποίο κρέμονταν ηλεκτρικά καλώδια. Τα ασθενοφόρα, με τις σειρήνες να ηχούν ασταμάτητα, προσπάθησαν να περάσουν μέσα από το πλήθος των περαστικών που είχε συγκεντρωθεί γύρω από αυτοκίνητα και συντρίμμια, σύμφωνα με εικόνες του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Φουάντ Σουκρ είναι «ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο που έπαιξε βασικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία αλλά και στην επίθεση στη Βηρυτό, το 1983, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους Αμερικανοί πεζοναύτες».
Η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει το 2017 ότι προσφέρει αμοιβές ως αντάλλαγμα για χρήσιμες πληροφορίες για τον εντοπισμό δύο ηγετών της Χεζμπολάχ, ένας εκ των οποίων ήταν ο Φουάντ Σουκρ. Οι φόβοι για επέκταση στον Λίβανο του πολέμου, που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς, και για γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή γίνονται ολοένα και πιο έντονοι.
Kάλεσμα ΟΗΕ για ηρεμία
Η Ειδική Συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ εξέφρασε την ανησυχία της αργά το βράδυ της Τρίτης, για το αποψινό ισραηλινό πλήγμα στα πυκνοκατοικημένα νότια προάστια της Βηρυτού, το οποίο προκάλεσε πολλές απώλειες αμάχων, όπως γράφει στην ανακοίνωσή της.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» αναφέρει, καλώντας τις δύο πλευρές, το Ισραήλ και τον Λίβανο, να εξετάσουν όλους τους διπλωματικούς τρόπους για να επιστρέψουν στη διακοπή των εχθροπραξιών και να δεσμευτούν εκ νέου στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ. Η Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ δήλωσε ότι είναι σε στενή επαφή με βασικούς συνομιλητές και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης.
Αντίδραση ΗΠΑ - Ρωσίας - Ιράν
Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η Κάμαλα Χάρις, έκρινε πως το Ισραήλ έχει το «δικαίωμα να αμυνθεί» έναντι της Χεζμπολά, η οποία είναι «τρομοκρατική οργάνωση». Ωστόσο «πρέπει να εργαστούμε για να υπάρξει διπλωματική λύση ώστε να τερματιστούν οι επιθέσεις», πρόσθεσε.
Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικού του Ιράν Νάσερ Κανάνι, χαρακτήρισε «φαύλο» το ισραηλινό πλήγμα, προσθέτοντας πως «η αχρεία και εγκληματική ενέργεια δεν θα εμποδίσει την περήφανη λιβανική αντίσταση να συνεχίσει να υποστηρίζει τους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους και να πολεμά κατά της επιθετικότητας του ισραηλινού καθεστώτος του απαρτχάιντ».