Τουρκία: Το ban στο Instagram φέρνει πλήγμα 11,5 εκατ. ημερησίως

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Το ban στο Instagram φέρνει πλήγμα 11,5 εκατ. ημερησίως
Λίγες μέρες μετά το μπλοκάρισμα του Instagram σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο κοστίζει καθημερινά περίπου 11,5 εκατ. δολάρια στην τουρκική οικονομία, η τουρκική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα (5/8) συνομιλίες με στελέχη της πλατφόρμας.

Λίγες μέρες μετά το μπλοκάρισμα του Instagram σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο κοστίζει καθημερινά περίπου 11,5 εκατ. δολάρια στην τουρκική οικονομία, η τουρκική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα (5/8) συνομιλίες με στελέχη της πλατφόρμας.

Η απαγόρευση της πρόσβασης του τουρκικού λαού στην πλατφόρμα επήλθε αφού το Instagram μπλόκαρε τις συλλυπητήριες αναρτήσεις μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είχε εκφράσει ορισμένες ενοχλήσεις σχετικά με τη συμμόρφωση με τους τουρκικούς νόμους σε προηγούμενη συνάντηση με εκπροσώπους του Instagram την περασμένη εβδομάδα.

«Ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού του Instagram στην Τουρκία, εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται τους καθημερινούς τρόπους σύνδεσης με την οικογένεια και τους φίλους τους και οι επιχειρήσεις δεν είναι πλέον σε θέση να προσεγγίσουν τους πελάτες τους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta, στην οποία ανήκει η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε τις υπηρεσίες μας».

Ο επικεφαλής επικοινωνίας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν επέκρινε την περασμένη Τετάρτη το Instagram για «λογοκρισία, καθαρή και απλή», σχετικά με την απόφασή του, όπως είπε, να αποκλείσει τις συλλυπητήριες αναρτήσεις για τον Χανίγια μετά τη δολοφονία του στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου. Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε το χτύπημα, αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Η Τουρκία κατέχει την πέμπτη θέση στον κόσμο όσον αφορά τη χρήση του Instagram, με περισσότερους από 57 εκατ. χρήστες, μετά την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδονησία, σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων Statista. Χιλιάδες άνθρωποι στο Χ διαμαρτυρήθηκαν για την απαγόρευση πρόσβασης, με τα τουρκικά hashtags «accessban, bringinstagramback, ecommercehalted» να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των trending στην Τουρκία μετά την απαγόρευση.

Η τουρκική ένωση επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου ETID εκτιμά ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις αποκομίζουν καθημερινά έσοδα περίπου 900 εκατ. τουρκικές λίρες (27 εκατ. δολάρια) από το Instagram, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Εμρέ Εκμεκτσί.

Εάν η απαγόρευση συνεχιστεί, θα υπάρξει σταδιακή μετατόπιση τόσο των πωλητών όσο και των χρηστών σε άλλες πλατφόρμες, είπε. «Ελπίζουμε ότι η συνάντηση θα είναι θετική και τα μέρη θα μπορέσουν να βρουν μια λύση. Αυτό δεν είναι μόνο ένα πολιτικό ζήτημα, υπάρχει και εμπορικός αντίκτυπος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λίβανος: Η χώρα λαμβάνει έκτακτη ιατρική βοήθεια, στα όριά τους τα νοσοκομεία

Ιράν: Επίσκεψη του Σεργκέι Σοϊγκού στην Τεχεράνη εν μέσω της πολεμικής κλιμάκωσης με το Ισραήλ

Σδούκου: Εντός του 2024 θα έχουν φυσικό αέριο 12 νέες περιοχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider