Ολλανδία: Ο δήμος Χάγης απειλεί με έξωση τον πρωθυπουργό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολλανδία: Ο δήμος Χάγης απειλεί με έξωση τον πρωθυπουργό
Ένας πρωθυπουργός υπό έξωση;

Ένας πρωθυπουργός υπό έξωση; Ο Ντικ Σχοφ, ο επικεφαλής της ολλανδικής κυβέρνησης, έλαβε τελεσίγραφο από τον δήμο της Χάγης, όπου βρίσκεται ο «Πυργίσκος», το γραφείο του: θα πρέπει να φύγει αμέσως από το κτίριο, καθώς υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Έχοντας απελπιστεί από το πολλοστό αίτημα αναβολής της μετακόμισης, ο δήμος έδωσε διορία στον Σχοφ και στους συνεργάτες του μέχρι τις 31 Αυγούστου για να φύγουν από το κτίριο, όπου είναι σε εξέλιξη μνημειώδεις εργασίες ανακαίνισης. Εάν δεν συμμορφωθούν μέχρι τότε, θα τους επιβάλει πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ την εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός παρέλαβε τον Ιούλιο τα κλειδιά του Torentje (που σημαίνει «Μικρός πύργος»), στον οποίο είχε επί σχεδόν 14 χρόνια το γραφείο του ο προκάτοχός του στο αξίωμα και μελλοντικός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Όλα αυτά τα χρόνια ο δήμος προειδοποιούσε για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο κτίριο, διαβεβαίωσε ο Γιαν Φαν Ζάνεν, ο δήμαρχος της Χάγης, χωρίς να αποκαλύψει τους λόγους που επικαλείται το πρωθυπουργικό γραφείο για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση.

Η κυβέρνηση είχε πάντως αναφέρει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στη μεταφορά των πληροφοριακών συστημάτων, λόγω των «κρατικών μυστικών» που περιέχουν.

«Τελειώνετε, πάνε 14 χρόνια! Αν είναι τόσο σημαντικό, λύστε το πρόβλημα», είπε ο δήμαρχος.

Εδώ και περίπου τρία χρόνια έχουν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης στο Μπίνενχοφ, ένα συγκρότημα κτιρίων –τα παλαιότερα είναι του 13ου αιώνα– όπου στεγάζονται το κοινοβούλιο και το γραφείο του πρωθυπουργού. Το έργο είναι κολοσσιαίο για αυτό το συγκρότημα με τα 4.000 δωμάτια, συνολικής επιφανείας 90.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα έργα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από το 2028 και αναμένεται ότι το κόστος θα φτάσει τουλάχιστον τα 2 δισεκ. ευρώ.

Μια τεράστια σκάλα έχει τοποθετηθεί στο εξωτερικό του συγκροτήματος ώστε οι τουρίστες που το επισκέπτονται να μπορούν να το θαυμάσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Ένας από τους επισκέπτες, ο Γιάρι Μπόοτ, είπε ότι είναι «κρίμα» που ο δήμος απαιτεί από τον πρωθυπουργό να φύγει, κρίνοντας ότι «θα πρέπει να έχει ένα σταθερό γραφείο».

«Είναι λίγο παράξενο που (…) η Χάγη στρέφεται εναντίον του πρωθυπουργού», σχολίασε ο 27χρονος Ολλανδός, που εργάζεται στην εστίαση.

«Όμως, αν συμβεί κάτι, θα ξεσπάσει κόλαση και όλοι θα στραφούν εναντίον του, επομένως, καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις, πρέπει να μετακομίσει», είπε η 80χρονη συνταξιούχος Ελς Κράουφορντ.

Το Κοινοβούλιο συνεδριάζει εδώ και τρία χρόνια σε άλλο κτίριο της πόλης ενώ και το Συμβούλιο της Επικρατείας βρήκε στέγη αλλού. Όμως στον «Πυργίσκο» του πρωθυπουργού, σε μια γωνιά του συγκροτήματος, στην όχθη μιας λίμνης, οι ανένδοτοι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να δουλεύουν εκεί. Σε απόσταση μόλις 30 μέτρων βρίσκεται το μουσείο τέχνης Μαουρίτσχαους, που στεγάζει διάσημους πίνακες, όπως «Το κορίτσι με το σκουλαρίκι» του Βερμέερ.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες όσον αφορά τη σωματική ασφάλεια των συνεργατών μας», ανέφεραν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού, που όμως ζήτησαν να αναβληθεί η μετακόμιση μέχρι τα Χριστούγεννα. Όπως εξήγησαν, θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί η ασφάλεια των «κρατικών απορρήτων» και για τον σκοπό αυτόν λαμβάνονται «διάφορα μέτρα». Σύμφωνα εξάλλου με το πρωθυπουργικό γραφείο, οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου γίνονται ήδη σε άλλον χώρο και ένα μέρος του προσωπικού έχει μετακομίσει. Σύντομα θα δοθεί και μια απάντηση στο «τελεσίγραφο» του δημάρχου.

Η συνέχεια, στο επόμενο επεισόδιο αυτού του σίριαλ για τα «παιχνίδια εξουσίας» μεταξύ της κυβέρνησης και του δήμου, συνόψισε ο Γιόχαν Γιάκομπς, ένας συνταξιούχος 75 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider