Τράπεζες: Στα 4,2 δισ. ευρώ πέφτει ο πήχης για τα κέρδη του 2024 – Σε 1,2 – 1,3 δισ. υπολογίζονται οι απώλειες στα έσοδα από τόκους

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Στα 4,2 δισ. ευρώ πέφτει ο πήχης για τα κέρδη του 2024 – Σε 1,2 – 1,3 δισ. υπολογίζονται οι απώλειες στα έσοδα από τόκους
Το κόστος των μειωμένων χρεώσεων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, όπως και εκείνο της εθελοντικής συνεισφοράς των τραπεζών στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για σχολικές υποδομές, καθώς και για την σύσταση του Φορέα Ακινήτων, θα εγγραφεί συνολικά στη χρήση 2024. Δεν θα αλλάξουν τα ποσοστά διανομής κερδών στους μετόχους.

Χαμηλότερα κατά 600 εκατ. ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις, αναμένεται να διαμορφωθούν τα κέρδη των τραπεζών για τη χρήση 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το κόστος των μειωμένων χρεώσεων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, όπως και εκείνο της εθελοντικής συνεισφοράς των τραπεζών στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για σχολικές υποδομές, καθώς και για την σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, θα εγγραφεί συνολικά στα αποτελέσματα της χρήσης 2024. Αθροιστικά το κονδύλι ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ και θα μειώσει τα κέρδη που υπολόγιζαν για το 2024 οι τράπεζες.

Για τις τέσσερις συστημικές ο πήχης της κερδοφορίας εκτιμάται ότι θα πέσει κοντά στα 4,2 δισ. ευρώ από 4,8 δισ. που ανέμεναν αρχικά. Ωστόσο, η μείωση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει τα ποσοστά διανομής κερδών που έχουν υποσχεθεί οι τράπεζες στους μετόχους τους και απομένει να αποφασιστεί η αναλογία μερίσματος και επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Κρίσιμη για την κερδοφορία που θα δείξουν οι τράπεζες το 2025 θα είναι η πορεία των επιτοκίων. Οι τράπεζες έχουν κάνει τα budgets του 2025 με πρόβλεψη για επιτόκιο ΕΚΤ 1,75% - 2%. Το οποίο μεταφράζεται σε χαμηλότερα επιτοκιακά έσοδα 300 – 400 εκατ. ευρώ για την καθεμία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Δηλαδή μείον 1,2 - 1,3 δισ. ευρώ στα έσοδα από τόκους, συν ό,τι επιπλέον χάσουν από τις μικρότερες τράπεζες που «πέφτουν στη φωτιά» για να πάρουν μερίδια αγοράς.

Πάντως, στο μέτωπο των μειώσεων επιτοκίων, τα πράγματα ίσως εξελιχθούν με πιο αργούς ρυθμούς, επηρεάζοντας λιγότερο αρνητικά τα έσοδα από τόκους. Η πιθανότητα αυτή σχετίζεται με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αυξήσουν τα επιτόκια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και την ανεργία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρώπη θα συγκρατήσει τον ρυθμό πτώσης των επιτοκίων του ευρώ για να μην χάσει την ανταγωνιστικότητά της. Στο σενάριο αυτό, μπορεί στο τέλος του 2025 να μην δούμε το «ουδέτερο επιτόκιο» 2%, αλλά 2,25% - 2,50%, όπως εκτιμούν κάποιοι τραπεζίτες.

Για το 2025, η κερδοφορία των τραπεζών θα κριθεί επίσης από δύο μεγάλα στοιχήματα.

α) Τα νέα δάνεια θα δώσουν οι τράπεζες.

Πολύς λόγος έχει γίνει για τα δάνεια της στεγαστικής πίστης, η οποία κινείται ακόμη σε αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» που ανοίγει για την υποβολή αιτήσεων στις 15 Ιανουαρίου, στηρίζει τις προσδοκίες των τραπεζών για αύξηση των στεγαστικών χορηγήσεων, ίσως και αντιστροφή της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης. Η επιτυχία του προγράμματος θα κριθεί, ωστόσο, όχι από τις αιτήσεις, αλλά από τις εκταμιεύσεις και αυτές με τη σειρά τους από τα διαθέσιμα ακίνητα για την ικανοποίηση της ζήτησης.

Εκτός της στεγαστικής πίστης, το βαρύ πυροβολικό της πιστωτικής επέκτασης παραμένουν τα επιχειρηματικά δάνεια. Και όχι μόνο αυτά που θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση των μεγάλων επενδυτικών έργων, αλλά αυτά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί το πεδίο είναι μεγάλο και οι ανάγκες επίσης. Ωστόσο, τα βήματα μεγέθυνσης και ψηφιακού εκσυγχρονισμού των μικρομεσαίων είναι πολύ αργά και παραμένει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων χωρίς τα οικονομικά δεδομένα που θα μπορούσαν να στηρίξουν το αίτημα δανειοδότησης.

β) Τα κόστη των τραπεζών.

Πρόκειται για κόστη που αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο λόγω της ανάγκης για επενδύσεις στην τεχνολογία. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πανάκριβο «σπορ», ενώ γενικά οι επενδύσεις στην τεχνολογία έχουν πολύ μικρό χρόνο απόσβεσης που ανεβάζει το κόστος: 7 – 10 χρόνια (και 17 – 20 τα core συστήματα) όταν π.χ. η επένδυση σε ιδιόκτητο ακίνητο έχει απόσβεση σε 70 χρόνια. Επίσης, το cloud κοστίζει χρυσάφι, ενώ μετά την πενταετία που η επένδυση σε αυτό αρχίζει να γίνεται φθηνότερη, έρχονται οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και ανεβάζουν τα κόστη, πλασάροντας την ανάγκη νέων προϊόντων και έχοντας δέσμιες τις τράπεζες.

Ειδικά η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην εξατομίκευση των εμπειριών τραπεζικής εξυπηρέτησης και πληρωμών, καθώς και στη βελτίωση των δυνατοτήτων ανίχνευσης απάτης. Και όποιος επενδύσει περισσότερο στο ΑΙ, θα έχει το πλεονέκτημα. Ενδεικτικά, η Visa που ασχολείται με την Τεχνητή Νοημοσύνη στις πληρωμές τα τελευταία 30 χρόνια, μόνο την τελευταία δεκαετία έχει επενδύσει 3,3 δις. δολάρια στην υποδομή ΑΙ και δεδομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Άλμα για τα κέρδη δ' τριμήνου - Στα 13,8 δισ. δολάρια τα έσοδα

JP Morgan: Έσοδα ρεκόρ το 2024 - Στα 58,5 δισ. δολάρια

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider