Εφιαλτική νύχτα για τη βορειοανατολική Αττική - Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφιαλτική νύχτα για τη βορειοανατολική Αττική - Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα
Οι φλόγες πλησιάζουν τον Μαραθώνα. Μήνυμα από το 112 που καλεί σε εκκένωση προς Νέα Μάκρη. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Εκκενώθηκε παιδική κατασκήνωση στο Γραμματικό. Άνοιξε το ΟΑΚΑ για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:50

Αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη νύχτα βρίσκονται οι κάτοικοι περιοχών της βόρειας Αττικής, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης, το μήνυμα από το 112 που εστάλη πριν από λίγο στην περιοχή του Μαραθώνα και καλεί τους κατοίκους αρχικώς να μείνουν σε ετοιμότητα και εν συνεχεία να εκκενώσουν προς Νέα Μάκρη. Η κατάσταση μάλιστα επιδεινώθηκε καθώς με νέο μήνυμα από το 112, οι κάτοικοι της Ραπεντώσα καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή προς Κηφισιά και Δροσιά μέσω της Λεωφόρου Διονύσου.

Οι φλόγες ενισχυμένες από τους ισχυρούς ανέμους κινήθηκαν προς τα νότια, πέρασαν τη λίμνη του Μαραθώνα και απειλούν τη Σταμάτα, τη Ροδόπολη, την Αμυγδαλέζα και τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου Διονύσου.

Παράλληλα, η φωτιά συνεχίζει να καίει αγροτοδασικές εκτάσεις στην περιοχή του Βαρνάβα όπου πνέουν άνεμοι εντάσεως 7 Μποφόρ, οι οποίοι αλλάζουν συνέχεια φορά.

Με αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν ειδοποιηθεί να μετακινηθούν προς ασφαλή σημεία, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν.

Την ολονύκτια μάχη πλέον δίνουν οι επίγειες δυνάμεις καθώς η έλευση της νύχτας ανάγκασε να εναέρια μέσα να αποσυρθούν. Σύμφωνα με την ΠΥ οι πτήσεις τους θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 05:30 της Δευτέρας.

Στην Σταμάτα έχει οργανωθεί η γραμμή άμυνας, καθώς αν η φωτιά ξεφύγει προς Διόνυσο οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής, δασοκομάντος, εθελοντές και μέλη της Πολιτικής Προστασίας. Στην ολονύκτια μάχη με τις φλόγες συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΠΥ, γραμμές άμυνας έχουν στηθεί στο Μικροχώρι και στο Γραμματικό για την ολονύκτια μάχη με τις φλόγες. Μάλιστα, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης σημείωσε ότι η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη. Και αυτό γιατί το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μια έκταση αρκετών χιλιομέτρων και εξελίσσεται ανάμεσα σε κατοικίες.

Οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων θα έχουν ένα μικρό «παράθυρο ευκαιρίας», καθώς σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα υπάρξει μια ολιγόωρη υποχώρηση της έντασης των ανέμων. Όμως αναμένεται η εκ νέου ενίσχυσή τους τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πάντως αν και κάπως εξασθενημένοι, οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης καθώς σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Εκτός από τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, πάρα πολλές κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών έλαβε η ΕΛΑΣ, κυρίως για ηλικιωμένα άτομα. Επίσης πέντε άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.

Παράλληλα, η φωτιά ανάγκασε σε εκκένωση παιδικής κατασκήνωσης στο Γραμματικό.

Τα 400 παιδιά που βρισκόντουσαν εκεί έχουν ήδη μεταφερθεί στο κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα από όπου θα τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Νωρίτερα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και στις Αιγειρούσες των Μεγάρων, αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπρόσωπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά στις Αιγειρούσες έχει τεθεί υπό έλεγχο. Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει και η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ερέτρια της Εύβοιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και στις δύο φωτιές σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Στις Αιγειρούσες τουλάχιστον τρεις οικίες κάηκαν, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των σπιτιών που έχουν καταστραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα.

Από την πυρκαγιά στον Βαρνάβα πυκνά και λόγο του βόρειου ανέμου σύννεφα καπνού έχουν καλύψει τον ουρανό μέχρι τα νότια προάστια της Αθήνας.

Άνοιξε το ΟΑΚΑ για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων του να βρίσκονται στο πεδίο από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα.

Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και τα επιχειρησιακά στελέχη του υπουργείου, διατέθηκαν άμεσα στο Πυροσβεστικό Σώμα όσες υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα ζητήθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Παράλληλα, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται στο πεδίο, ενημερώνοντας διαρκώς τον περιφερειάρχη για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Το απόγευμα, ο Ν. Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, προκειμένου να ανοίξουν οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδεχτούν πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώνονται από την Πυροσβεστική. Κατόπιν αυτής της πρωτοβουλίας του περιφερειάρχη, οι χώροι του ΟΑΚΑ θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσει ο υψηλός δείκτης επικινδυνότητας για την Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες.

Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

«Για μια ακόμα φορά, η Αττική δοκιμάζεται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και όλοι βρισκόμαστε στο πεδίο, σε απόλυτη συνεννόηση και με όλες μας τις δυνάμεις για να προστατεύσουμε τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας την ανάγκη να ακολουθούν πιστά οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών: «Καλώ τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίνονται μέσω του 112, ιδιαίτερα τις εντολές εκκένωσης περιοχών που εντοπίζεται κίνδυνος εγκλωβισμού. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι απόλυτη προτεραιότητα σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης κρίσεων. Η Περιφέρεια συνδράμει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, όπως της έχει ζητηθεί, πάντα υπό τον συντονισμό του αρμόδιου υπουργείου. Αυτή τη στιγμή, είναι η ώρα της μάχης. Ευχαριστώ θερμά τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας που βρίσκονται με αυταπάρνηση στο πεδίο».

Νωρίτερα, συνεδρίασε και το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Π.Ε. Αν. Αττικής), στο Καπανδρίτι, για τον καλύτερο συντονισμό της συνδρομής πόρων και μέσων από την Περιφέρεια Αττικής προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που έχει την ευθύνη όλου του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Πέντε άτομα στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, συνολικά 5 άτομα έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Πρόκειται για προληπτικές διακομιδές με τους πολίτες να είναι ευτυχώς καλά στην υγεία τους.

«Μέχρι αυτή την ώρα έχουμε 2 (1 άντρας και 1 γυναίκα ) περιστατικά, που πήγαν για προληπτικούς λόγους στο ΚΥ Καπανδριτίου, ένας άντρας 67 χρόνων , με ΧΑΠ, προσήλθε στο ΚΥ Νέας Μάκρης, διότι λόγω διακοπής ρεύματος στην περιοχή, δε λειτουργούσε το υποστηρικτικό του μηχάνημα», διευκρίνισε συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε, ετέθησαν επίσης σε αυξημένη ετοιμότητα το «ΣΩΤΗΡΙΑ» για πνευμονολογικά περιστατικά και το «Γ. Γεννηματάς» για τυχόν εγκαυματίες.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την ασφάλειά σας. Επίσης για την αντιμετώπιση του καπνού έχουμε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες

Παράλληλα, στο «Σισμανόγλειο» έχουν μεταφερθεί, ένας άνδρας 83 ετών που εισέπνευσε καπνό και έπρεπε να μπει σε παροχή οξυγόνου και ένας 67χρονος με ΧΑΠ.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρας που προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά ρίχνοντας νερό, γλίστρησε και χτύπησε το κεφάλι του κατά την πτώση.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα μηχανή ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ δίνοντας τις πρώτες βοήθειες.

Το ΕΚΑΒ έχει δεχθεί κλήση για τρία περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματά στην πλατεία Σταμάτας.

Ξεκίνησε από τον Βαρνάβα

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής.

Δύο διαδοχικά μηνύματα εκκένωσης περιοχών στάλθηκαν από το 112, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στο Βαρνάβα Αττικής.

Ειδικότερα, αρχικά, στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Μοναστήρι Παναγιάς, με την οδηγία να απομακρυνθούν προς το Γραμματικό ενώ λίγα λεπτά αργότερα σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Βόθωνα, Καλέντζι και Πουρίθι να απομακρυνθούν προς Μαραθώνα.

Επίσης, λόγω της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα στάλθηκε στις 18:32 προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών της Σταμάτας, της Ροδόπολης, του Αγίου Στεφάνου και του Διονύσου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν, εάν χρειαστεί, τις οδηγίες των Αρχών, σε μια προληπτική κίνηση.

Νεότερο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στην περιοχή της Σταμάτας προκειμένου να απομακρυνθούν μέσω Δροσιάς και Κηφισιά προς την Εθνική Οδό λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στην περιοχή του Γραμματικού προκειμένου να απομακρυνθούν προς το Μαραθώνα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

Λίγη ώρα μετά τα μηνύματα για την εκκένωση της Σταμάτας και του Γραμματικού στάλθηκε νέο μήνυμα, αυτή την φορά σε όσους βρίσκονται στις περιοχές της Ροδόπολης και της Αμυγδαλέζας προκειμένου να απομακρυνθούν προς την Κηφισιά λόγω της πυρκαγιάς.

Η φωτιά έχει «σπάσει σε δύο μέτωπα. Το ένα μέτωπο κινείται απειλητικά προς το Μικροχώρι και το άλλο προς τη λίμνη Μαραθώνα.

Νωρίτερα, ενημέρωση από την Πυροσβεστική ανέφερε ότι ενισχύθηκαν τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 67 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Τα εναέρια μέσα αποχώρησαν καθώς έπεσε το σκοτάδι και αναμένεται να επιχειρήσουν με το πρώτο φως το πρωί. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα όχημα της Πυροσβεστικής κάηκε στον Βαρνάβα, αλλά το πλήρωμα του - δύο άτομα- είναι καλά στην υγεία του. Όπως έγινε γνωστό, πυροσβέστες από τη Μολδαβία και τη Ρουμανία ενισχύουν την προσπάθεια πυρόσβεσης.

Η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς που είναι εξέλιξη.

Ειδικότερα διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

-Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ στις παραπάνω εκτροπές κανένα όχημα δεν κινείται προς τον οικισμό του Βαρνάβα.

Κάηκαν σπίτια στις Αιγειρούσες

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΠΥ, η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Αιγειρούσες των Μεγάρων έχει αρχίσει να περιορίζεται και τελικώς τέθηκε υπό έλεγχο.

Στο σημείο επιχείρησαν 48 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα, δύο αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Οι δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεση, αν και λόγω της βελτιωμένης εικόνας κάποια ιπτάμενα μέσα αποδεσμεύτηκαν για να επιχειρήσουν στον Βαρνάβα.

Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να αντιμετωπίσουν τυχών αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Νέο Μάζι να απομακρυνθούν προς τις Αιγειρούσες λόγω της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων Παναγιώτη Μαργέτη «έχουν ήδη καεί κάποια σπίτια και κινδυνεύουν σπίτια». Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί τουλάχιστον τρία σπίτια καθώς και οχήματα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή των Μεγάρων πραγματοποιούνται οι εξής εκτροπές κυκλοφορίας:

1. Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και δρόμος Μαζίου προς οικισμό Νέο Μάζι

2. Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και ανώνυμη οδός προς Ιερά Μονή Αγίου Μακρύνου

3. Περιφερειακή οδό Μεγάρων-Αιγειρούσες στο ρεύμα προς Αιγειρούσες από τη θέση Δίστρατα

4. Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου στο ρεύμα προς Σχίνο στο ύψος του καταστήματος Αιγειρούσες στην περιοχή του Αλεποχωρίου

5. Επαρχιακή οδός Αλεποχωρίου-Σχίνου και επαρχίακη οδός Μεγάρων-Αλεποχωρίου

ΠΣ: Παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, για τον Βαρνάβα Αττικής σημείωσε ότι παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση αφού η πυρκαγιά εξελίσσεται ανάμεσα σε κατοικίες έχοντας προκαλέσει και ζημιές.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης για τη φωτιά στον Βαρνάβα παρόλο που το πρώτο εναέριο μέσο, εκτελώντας έμφορτη περιπολία, πραγματοποίησε ρίψη, 5 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, και σε 10 λεπτά επιχείρησαν οι πρώτες επίγειες δυνάμεις, οι ισχυροί άνεμοι την εξάπλωσαν αστραπιαία, δημιουργώντας της ακραία συμπεριφορά, με συνεχόμενες κηλιδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης.

Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί 10 μηνύματα από το 112. Τα τελευταία 4 μηνύματα εκδόθηκαν για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Σταμάτα, Μικροχώρι Ωρωπού, Γραμματικό, Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας.

Παράλληλα τόνισε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή τη στιγμή οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά.

Επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Παράλληλα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διασώσεις πολιτών, που εγκλωβίστηκαν επειδή αρνήθηκαν να απομακρυνθούν.

«Επειδή λοιπόν σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, έχουν εγκλωβιστεί και πυροσβέστες και επειδή σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι και τις επόμενες ώρες, επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τους κατοίκους των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά προκειμένου να ακολουθούν υποχρεωτικά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών» κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Στις φλόγες και η Ερέτρια

Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4.00 το μεσημέρι στην Ερέτρια σε δασώδη περιοχή. Η φωτιά ξέσπασε κοντά σε περιοχή με σπίτια, ενώ την ίδια ώρα πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις από την περιοχή αλλά και την Κεντρική Ελλάδα, μηχανήματα και υδροφόρες των Δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς βρίσκονται ήδη στο πεδίο επιχειρώντας να περιορίσουν την πυρκαγιά, ενώ ζητήθηκε να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσής της και εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά στην Ερέτρια έχει βελτιωμένη εικόνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider