Πυρκαγιές στην Αττική: Διάσπαρτες οι εστίες, φόβοι για αναζωπυρώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές στην Αττική: Διάσπαρτες οι εστίες, φόβοι για αναζωπυρώσεις
Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες σε Βαρνάβα, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Άνω Σούλι και Πεντέλη. Η εικόνα είναι καλύτερη, ωστόσο οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν και υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων. 

Τελευταία ενημέρωση 09:30

Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Αττική, καθώς συνεχίζουν να καίουν στον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι και στην Πεντέλη.

Διαβάστε ακόμα - Meteo: Σχεδόν 100 χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι καλύτερη, καθώς δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο, ωστόσο οι άνεμοι που είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με χθες αναμένεται να ενισχυθούν και υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων.

«Αυτήν την ώρα επικεντρώνονται οι προσπάθειες στη Νέα Μάκρη στο σημείο κάτω από την Ανατολή, αλλά και σε όλα τα σημεία. Σε όλη την περίμετρο της φωτιάς όπου υπάρχει καπνός γίνονται ρίψεις νερού για να περιοριστεί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ρίχνουν νερό και σήμερα στις εστίες που υπήρχε χθες πυρκαγιά αλλά και όπου υπάρχουν κατ’ εκτίμηση υψηλές θερμοκρασίες πέφτει νερό για να ελεγχθεί το πυροθερμικό φορτίο. Κάθε ώρα που περνά είναι πιο δύσκολα γιατί η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι άνεμοι ενισχύονται», τόνισε ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, μιλώντας στο ΕΡΤNews.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενώ ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 3 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

112 σε Ερυθρό Νέας Μάκρης και Βρανά Μαραθώνα

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 5 το πρωί σημειώθηκε μια μεγάλη αναζωπύρωση στον οικισμό του Ερυθρού στη Νέα Μάκρη με την φωτιά να πλησιάζει τα σπίτια των κατοίκων και στάλθηκε 112 στον Ερυθρό Νέας Μάκρης.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και στον Μαραθώνα, όπου στάλθηκαν δύο μηνύματα από το 112. Το ένα πριν από τα μεσάνυχτα με την οδηγία στους κατοίκους της περιοχής Βρανά Μαραθώνα να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη· το δεύτερο, μετά τα μεσάνυχτα, για ετοιμότητα στον Μαραθώνα γενικά, λόγω της δασικής πυρκαγιάς.

Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας δυνάμεις από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σερβία, την Τσεχία, την Τουρκία και τη Ρουμανία.

Διαβάστε ακόμα - Πυρκαγιές: Διευρύνεται η βοήθεια προς την Ελλάδα με εκατοντάδες πυροσβέστες και 3 εναέρια μέσα

Εντοπίστηκε απανθρακωμένη σορός σε επιχείρηση στο Πάτημα Χαλανδρίου

Εχθές βράδυ πυροσβέστες εντόπισαν εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης που κάηκε, στο Πάτημα Χαλανδρίου, πιο συγκεκριμένα στην οδό Στρατονίκης, απανθρακωμένο πτώμα, που πιθανότητα ανήκει σε γυναίκα περίπου 60 ετών. Η άτυχη γυναίκα την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν εντός του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται βιοτεχνία, και δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Για το λόγο αυτό το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της χώρας παραμένει σε γενική επιφυλακή και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιά στα Καλύβια Αττικής

Στο λιμάνι της Ραφήνας κανονικά σήμερα τα πλοία

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη βορειοανατολική Αττική

gazzetta
gazzetta reader insider insider