Σαχ Ματ στον αποκλεισμό με ελληνική παρουσία στην Εκπαιδευτική Σκακιστική Σύνοδο Κορυφής, στη Βουδαπέστη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαχ Ματ στον αποκλεισμό με ελληνική παρουσία στην Εκπαιδευτική Σκακιστική Σύνοδο Κορυφής, στη Βουδαπέστη
σκάκι
Τα 100χρονα του γιορτάζει φέτος το σκάκι, καθώς στις 20/7/1924 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία FIDE.

Τα 100χρονα του γιορτάζει φέτος το σκάκι, καθώς στις 20/7/1924 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία FIDE. Στο πλαίσιο αυτό, τον Σεπτέμβριο διοργανώνεται η Σκακιστική Ολυμπιάδα στη Βουδαπέστη, με κύρια παράλληλη εκδήλωση την Εκπαιδευτική Σκακιστική Σύνοδο Κορυφής, που διοργανώνει το Ίδρυμα της πιο γνωστής σκακίστριας στον κόσμο, Judit Polgar.

Ανάμεσα στους 20 ομιλητές που επιλέχθηκαν από όλο τον κόσμο είναι και ο Έλληνας Ηλίας Μάστορας, ο οποίος θα παρουσιάσει το εγκεκριμένο από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού εκπαιδευτικό συμπεριληπτικό πρόγραμμα «Σαχ Ματ». Το κοινωνικό τηλεοπτικό και κοινωνικό μήνυμα του προγράμματος είναι εγκεκριμένο από το ΕΣΡ και προβάλλεται αυτό τον μήνα δωρεάν στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, www.youtube.com/watch?v=-4LSDbXttPI.

Το πιστοποιημένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συμπεριληπτικό σκακιστικό υλικό μοιράζεται δωρεάν και περιλαμβάνει την ειδική σκακιέρα και για άτομα με οπτική αναπηρία, το σκακιστικό παραμύθι «Βέρα, η μαγική σκακιέρα» σε έκδοση βλεπόντων καθώς και σε γραφή Braille με ανάγλυφα σχέδια, την ψηφιακή εφαρμογή «Σκάκι και εκπαίδευση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», συμπεριληπτικές ομαδικές ασκήσεις γύρω από το σκάκι με στόχο τη συμπερίληψη, την προσωπική ανάπτυξη και την ενσυναίσθηση. Το πρόγραμμα είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Erasmus+ Αθλητισμός και φέτος με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ένωσης ECU, μοιράστηκαν ειδικές σκακιέρες στα γενικά σχολεία όπου φοιτούν και παιδιά με οπτική αναπηρία της χώρας.

Ο Ηλίας Μάστορας είναι προπονητής σκάκι με τίτλο Fide Trainer, υλοποιεί το σκακιστικό συμπεριληπτικό πρόγραμμα στην Ακαδημία «Say ...chess», στο Πανόραμα του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη από το 1999, και έχει διακριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το 1ο βραβείο συμπερίληψης στην κατηγορία «Εμπνευσμένη Αλλαγή», που είναι και το κύριο θέμα του εκπαιδευτικού συνεδρίου στην Ουγγαρία. Είναι ο μοναδικός Έλληνας υπεύθυνος παγκοσμίως Ολυμπιακού - Παραολυμπιακού αθλήματος και θα βρίσκεται στο Παρίσι 2024 για τη διοργάνωση του μοναδικού Παραολυμπιακού ποδοσφαίρου στο πιο συμβολικό γήπεδο ποδοσφαίρου, μπροστά στον Πύργο του Άιφελ, χωρητικότητας 13.000 θεατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider