Ανακαλύφθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακαλύφθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο
Πηγή Φωτογραφίας: lucaradiamond.com
Το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι όλων των εποχών μεγέθους 2.492 καρατίων εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα, σε ορυχείο που ελέγχεται από την καναδική Lucara Diamond.

Το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι όλων των εποχών με το εντυπωσιακό μέγεθος των 2.492 καρατίων που μετά βίας χωρά στην παλάμη ενός χεριού εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα, σε ορυχείο που ελέγχεται από την καναδική Lucara Diamond.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εύρημα σε διάστημα 120 ετών, από όταν είχε βρεθεί στην Νότια Αφρική το διαμάντι Cullinan των 3.106 καρατίων, που κόπηκε σε επιμέρους πολύτιμους λίθους, εκ των οποίων οι μεγαλύτεροι βρίσκονται στην συλλογή Crown Jewels της Μεγάλης Βρετανίας.

Πηγή Φωτογραφίας: lucaradiamond.com
Πηγή Φωτογραφίας: lucaradiamond.com

Το ορυχείο στο οποίο βρέθηκε το πολύτιμο πετράδι, το Karowe, έχει παράδοση στους ογκώδεις πολύτιμους λίθους. Εκεί άλλωστε είχε βρεθεί το 2019 και ο προκάτοχος του τίτλου, το Lesedi La Rona των 1.109 καρατίων που πουλήθηκε για 53 εκατ. δολάρια. Ακόμη,

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ακόμα και αν τελικά το διαμάντι δεν είναι καλής ποιότητας, και μόνο η ανάκτηση ενός τόσο μεγάλου λίθου θα αποτελέσει κίνητρο για την Lucara. Το διαμάντι βρέθηκε με την τεχνολογία ακτίνων χ, αποδεικνύοντας ότι το Karowe μπορεί να εντοπίσει και να επεξεργαστεί πολύτιμους λίθους χωρίς να τους διασπάσει και να χαλάσει την ποιότητά τους, ζήτημα που προκαλεί συχνά «πονοκέφαλο» στο διαχωρισμό των πετρωμάτων.

«Η δυνατότητα να ανακτήσουμε ένα τόσο μεγάλο και υψηλής ποιότητας διαμάντι, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της προσέγγισής μας στην αναζήτηση διαμαντιών», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lucara, Γουίλιαμ Λαμπ.

Όπως επισημαίνει η Lucara στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, τα έσοδα από τα διαμάντια προσφέρουν στην Μποτσουάνα «σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη», χρηματοδοτώντας «απαραίτητους τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία», όπως και τις υποδομές αυτής της χώρας των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Με τη σειρά του ο Τομπίας Κόρμιντ, ο γενικός διευθυντής του 77 Diamonds, του μεγαλύτερου διαδικτυακού κοσμηματοπωλείου στην Ευρώπη χαρακτήρισε «ιστορική» την ανακάλυψη αυτού του ακατέργαστου διαμαντιού.

Το διαμάντι αναμένεται να παρουσιαστεί στον πρόεδρο της Μποτσουάνα Μογκουέτσι Μασίσι, ο οποίος υπογραμμίζει ότι είναι για το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ποτέ βρεθεί στη χώρα, αλλά και σε δημοσιογράφους στο Καμπορόν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η Μποτσουάνα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς διαμαντιών παγκοσμίως, τα οποία συνιστούν τη βασικότερη πηγή εσόδων της, αντιπροσωπεύοντας το 30% του ΑΕΠ της και το 80% των εξαγωγών της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider