Γαλλία: Στη δημοσιότητα φωτογραφία υπόπτου για την έκρηξη στη συναγωγή - Μακρόν: «Τρομοκρατική ενέργεια»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Στη δημοσιότητα φωτογραφία υπόπτου για την έκρηξη στη συναγωγή - Μακρόν: «Τρομοκρατική ενέργεια»
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές στη Γαλλία μετά την έκρηξη έξω από μια συναγωγή κοντά στην πόλη Μονπελιέ, όπου τραυματίστηκε ένας αστυνομικός νωρίς το Σάββατο, υπόθεση που αντιμετωπίζεται ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές στη Γαλλία μετά την έκρηξη έξω από μια συναγωγή κοντά στην πόλη Μονπελιέ, όπου τραυματίστηκε ένας αστυνομικός νωρίς το Σάββατο, υπόθεση που αντιμετωπίζεται ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τους εβραϊκούς χώρους ενισχύθηκαν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς το Σάββατο έξω από τη συναγωγή Beth Yaacov στο παραθαλάσσιο θέρετρο Λα Γκραντ Μοτ. Φωτιά ξέσπασε επίσης στην είσοδο της συναγωγής, αλλά κατασβέστηκε γρήγορα, ενώ δύο πόρτες υπέστησαν ζημιές, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική ενέργεια», προσθέτοντας στο X ότι «η μάχη κατά του αντισημιτισμού είναι ένας καθημερινός αγώνας».

Δύο αυτοκίνητα έξω από τη συναγωγή τυλίχθηκαν στις φλόγες αφού ένα δοχείο αερίου πιθανόν εξερράγη μέσα σε ένα από τα οχήματα, δήλωσε η αστυνομία. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ανέφερε η αστυνομία, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης είχε λάβει εικόνες ενός ατόμου που έβαλε φωτιά στα αυτοκίνητα. Σε αυτές, ένας άνδρας, σχετικά νέος, διακρίνεται την ώρα που φεύγει τρέχοντας από τις εγκαταστάσεις, μετά την πυρκαγιά και την έκρηξη. Εχει το πρόσωπό του ακάλυπτο, μια κόκκινη κεφίγια στο κεφάλι του και μια παλαιστινιακή σημαία γύρω από τη μέση του, κρατά σε κάθε του χέρι ένα πλαστικό μπουκάλι μεταλλικού νερού που περιέχει ένα κιτρινωπό υγρό.

Στη ζώνη μοιάζει να προεξέχει το κοντάκι ενός όπλου. Πιθανόν ένα 9 χιλιοστών, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή. «Γίνονται τα πάντα για να βρεθεί ο δράστης», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

(Photo by – / AFP)

Η συναγωγή Μπεθ Γιαακόβ Ατλάν, που βρίσκεται σε μονώροφο κτίριο σε μια γειτονιά της πόλης Λα Γκραντ-Μοτ, εγκαινιάστηκε πριν από δώδεκα χρόνια με πρωτοβουλία δύο αδελφών με καταγωγή από την Αλγερία.

Την ώρα του περιστατικού, στο κτίριο βρίσκονταν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο ραβίνος, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε. Ένας δημοτικός αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη.

Σάββατο σήμερα, και η λειτουργία του Σαμπάτ ήταν προγραμματισμένη για τις 9 το πρωί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της συναγωγής. "Υπήρχε πραγματική βούληση να υπάρχουν θύματα, να σκοτώσουν", δήλωσε η Πέρλα Ντανάν, η πρόεδρος του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου Εβραϊκών Ιδρυμάτων της Οξιτανίας, στο Γαλλικό Πρακτορείο: "Θα μπορούσε να ήταν η ώρα της λειτουργίας αν ήταν χειμώνας".

«Υπάρχει πλήθος παραθεριστών στο Λα Γκραντ-Μοτ και στην παραλία που έρχονται να προσευχηθούν εδώ», τόνισε η Ντανάν.

«Μπορούμε να θεωρούμε ότι γλιτώσαμε από την απόλυτη τραγωδία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος έφθασε στη Λα Γκραντ-Μοτ το απόγευμα.

Η εθνική εισαγγελία αρμόδια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ανέλαβε την υπόθεση στις 11 το πρωί, αρχίζοντας έρευνες για απόπειρα ανθρωποκτονιών με τρομοκρατικό κίνητρο, καταστροφές με επικίνδυνα μέσα, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με τρομοκρατικό κίνητο και σκοπό την προετοιμασία εγκλημάτων σωματικής βλάβης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider