Μαρινάκης: Θέλουμε καθημερινά να βελτιώνουμε την κατάσταση και να λύνουμε τα προβλήματα των πολιτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρινάκης: Θέλουμε καθημερινά να βελτιώνουμε την κατάσταση και να λύνουμε τα προβλήματα των πολιτών
Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, για την τελευταία δημοσκόπηση.

«Οι εκλογές είναι σε περίπου 3 χρόνια, είναι ζήτημα καταγραφής τάσεων και με πολύ μεγάλο σεβασμό διαβάζουμε τα ευρήματα κάθε δημοσκόπησης, ούτε ποτέ θα υποβαθμίσουμε επειδή μπορεί να έγιναν Δεκαπενταύγουστο, είτε ότι μπορεί να είναι η μία καλύτερη, η άλλη χειρότερη», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τελευταίας δημοσκόπησης.

«Όλα λοιπόν τα ευρήματα τα αξιολογούμε με πάρα πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Αν μπορούσα να βάλω ένα τίτλο σε αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε, είναι ότι βρισκόμαστε στο ένα τέταρτο μιας τετραετίας όπου καλούμαστε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα. Να παράγουμε θετικές ειδήσεις για την καθημερινότητα των πολιτών στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν και αυτοί οι δείκτες επιβεβαιώνουν κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει πολλές φορές, ότι μένουν ακόμα πολλά που πρέπει να λυθούν…», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε επίσης ότι η κοινωνία βιώνει αρκετά και σημαντικά προβλήματα και πως η Κυβέρνηση και στη δεύτερη τετραετία προσπαθεί να λύσει πολλά από αυτά.

«Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας για την αξιοπιστία λόγων και έργων και βέβαια για την αποτελεσματικότητα μας και την ταχύτητα επίλυσης. Θέλουμε κάθε μέρα να λύνουμε και κάτι, να βελτιώνουμε την κατάσταση σε κάτι», συνέχισε ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στις 30 Νοεμβρίου.

Σχετικά με το εισόδημα τόνισε ότι δεν είμαστε κάτω από τη Βουλγαρία και είπε πως είναι επικίνδυνη η ισοπέδωση. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εκλήθη να αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου, ήτανε ότι η Ελλάδα ήταν στα τάρταρα σε επίπεδο διαθέσιμου εισοδήματος. Ο κόσμος ένιωθε ότι τα λεφτά δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, λόγω μιας υπερδεκαετούς κρίσης. Η Ελλάδα από τη δέκατη όγδοη θέση στις 22 χώρες που έχουν κατώτατο μισθό, πήγε στην 11η μέσα σε πέντε χρόνια. Δεν είναι στην πρώτη, ούτε στις πρώτες πέντε, αλλά είναι στην 11η, αυτός είναι ο κατώτατος μισθός», σημείωσε. Πρόσθεσε επ' αυτού ότι στο μέσο μισθό έχουμε αύξηση 20,2% και πως στον δείκτη κατανάλωσης η Ελλάδα είναι στο 79% του ευρωπαϊκού μέσου όρου με 7 χώρες κάτω από αυτόν. Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως η χώρα μας αναπτύσσεται ως προς το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το ‘21 και μετά περισσότερο, δηλαδή, μειώνει το χάσμα της με την Ευρώπη.

Παράλληλα ανέφερε ότι έχουν μειωθεί πολλοί φόροι και συνεχίζουν και μειώνονται στη δεύτερη τετραετία και τόνισε πως έχουμε περισσότερα φορολογικά έσοδα χωρίς αύξηση στων συντελεστών.

Μίλησε επίσης στη μείωση της ανεργίας ενώ για την ακρίβεια επισήμανε πως τους τελευταίους μήνες έχουμε σταδιακή αποκλιμάκωση.

«Μεγαλύτερο πρόβλημα για εμένα εκτός από τα σούπερ - μάρκετ είναι η στέγαση, το στεγαστικό για αυτό και μία από τις βασικές προτεραιότητες του Πρωθυπουργού στην ομιλία του στη ΔΕΘ, θα είναι η περαιτέρω στήριξη των πολιτών και, ειδικά, των νέων ανθρώπων, ενδεχομένως ένα επόμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου»», συμπλήρωσε.

Για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί την υγεία σε κατάρρευση, απάντησε πως «όπως είναι εκτός πραγματικότητας να λες ότι ο κόσμος δεν έχει μεγάλο πρόβλημα με την ακρίβεια και θα πουν ότι ζεις σε άλλο σύμπαν, έτσι είναι βαθιά αντιπαραγωγικό και επιζήμιο για τον δημόσιο διάλογο να βάζεις μπροστά έναν τίτλο εντυπωσιακό και απαξιωτικό και να μην έχεις καμία αντιπρόταση».

Ερωτηθείς αν θα δούμε μείωση έμμεσων φόρων, απάντησε πως «θα δούμε από αυτή την Κυβέρνηση μόνο μειώσεις φορολογικών συντελεστών, όπως λέει το πρόγραμμά της, με δύο προϋποθέσεις: Η μία είναι να το αντέχει αυτό το «ταμείο», τα δημόσια οικονομικά, και η δεύτερη είναι να ξέρουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μειώσεις που θα φτάσουν στους πολίτες».

Ο κ. Μαρινάκης μετά από σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι «υπάρχει δυσαρέσκεια γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα και ειδικά στην υγεία». Ανέφερε ότι υπάρχουν αναμονές, ότι υπάρχει ζήτημα υποστελέχωσης σε κάποιες κλινικές με κάποιες ειδικότητες. «Έχουμε μειώσει την απόσταση, αλλά δεν είμαστε μισθολογικά εκεί που ήμασταν προ κρίσης. Το ξέρουμε, δεν έχουμε αυταπάτες. Αλλά οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Σταδιακά αυξάνουμε τις αποδοχές τους, όπως μπορεί να αντέξει, όμως, ο Προϋπολογισμός της χώρας. Δίνουμε κίνητρο να κάνουν ιδιωτικό έργο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα - το είπε χθες ο Υπουργός Υγείας», σημείωσε ενώ απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί την υγεία.

«Ας λένε ότι πιστεύουν. Δημοκρατία έχουμε. Αν είναι, όμως, να καταφέρουμε να κρατήσουμε γιατρούς στο ΕΣΥ, χθες ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ο 'Αδωνις Γεωργιάδης, οι Υπουργός Υγείας, έναν σημαντικό αριθμό, 30 γιατρών, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι θα φύγουν από το ΕΣΥ και άλλαξαν την απόφασή τους. Χρειάζονται πολλοί περισσότεροι. Πολλοί, επίσης, επέστρεψαν, πάνω από 50 - αν δεν κάνω λάθος - ενώ είχαν φύγει. Αυτό τον μήνα μόνο. Αν είναι να κρατήσουμε ανθρώπους στο ΕΣΥ, να τους δώσουμε τη δυνατότητα, χωρίς να διακινδυνεύσουν το έργο τους στην κλινική τους, να κάνουν και ιδιωτικό έργο και, ταυτόχρονα, σε ιδιώτες γιατρούς - που και αυτοί κάνουν κάτι πάρα πολύ δύσκολο, κρατάνε ένα ιατρείο, πληρώνουν εισφορές, δεν τους πληρώνει κανένας τίποτα - να κάνουν εφημερίες, τις οποίες, προφανώς, και πρέπει να αυξήσουμε κι άλλο, να ενισχύσουν το ΕΣΥ. Αν, δηλαδή, είναι να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα και να γκρεμίσουμε στερεότυπα μόνο και μόνο γιατί θα βγει κάποιος με ένα πανό απέναντι από το Υπουργείο Υγείας και απέναντι από ένα νοσοκομείο, επαγγελματίας συνδικαλιστής - μειοψηφικά το λέω, δεν είναι όλοι οι συνδικαλιστές, για να μην παρεξηγηθώ - που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να βάζει τίτλους «ιδιωτικοποιείτε το ΕΣΥ», «ιδιωτικοποιείτε την παιδεία». Εμάς μας ενδιαφέρει το καλό των πολιτών και αυτό κάνουμε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα και μιλώντας για τον ΒΟΑΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι θα εγκαινιαστεί μέσα σε λίγα χρόνια καθώς είναι ένα από τα πιο δύσκολα έργα και οι εργασίες προχωράνε. «Υπάρχουν κάποια σημεία που υπάρχουν ζητήματα απαλλοτριώσεων, που είναι κάτι το οποίο οφείλει να λύσει η Κυβέρνηση, αλλά είναι ένα σύνθετο νομικό ζήτημα. Και έγινε και μία σύσκεψη, παρουσία και του Περιφερειάρχη Κρήτης. Ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αναγνωρίζει την προσπάθεια που γίνεται και, βέβαια, ζητάει επίμονα για τους πολίτες της Κρήτης ακόμα περισσότερα. Θα σας πω κάτι. Υπάρχει σοβαρή διάσταση το ότι πρέπει να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα όσο πιο γρήγορα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και παραδίδονται έργα και έχουμε πλέον λογοδοσία. Μπορεί κάποιος να μπει κάπου και να δει ότι τον Νοέμβριο θα έχουμε μετρό στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε.

Επίσης κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη για τυμβωρυχία και είπε πως «αν το ψάξει κανείς μεταπολιτευτικά, τέτοια τοποθέτηση πολιτικού ούτε από τα ακραία κόμματα δεν είχαμε».

Ο κ. Μαρινάκης μετά από σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη του 2027 ενώ για την προεδρική εκλογή τόνισε πως είναι εξαιρετικά πρόωρο και για τον ίδιο και για το θεσμό και για το πρόσωπο της κας Σακελλαροπούλου, να συζητάμε τέλος Αυγούστου για κάτι που είναι για το 2025. «Όταν έρθει εκείνη η στιγμή ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την απόφασή του», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγή στο ποσοστό εισόδου των κομμάτων στη Βουλή ώστε από το 3% να πάει στο 5%, απάντησε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποιο τέτοιο θέμα ενώ για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η έλλειψη αντιπολίτευσης μόνο πλεονέκτημα δεν είναι.

«Για δύο λόγους δεν θέλω να κάνω σχόλιο για τα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας είναι ο προφανής. Θεσμικά, δεν μπορείς εσύ να σχολιάζεις τι συμβαίνει σε ένα άλλο κόμμα. Είναι ένα άλλο κόμμα, έχει τις διαδικασίες του, τα μέλη του θα πάρουν τις αποφάσεις τους, οι βουλευτές έχουν το δικό τους ρόλο. Και ο άλλος λόγος ήταν αυτός που σας περιέγραψα πριν από λίγο. Θεωρώ ότι είναι κάτι που αρχίζει και ενοχλεί και τον δικό μας κόσμο, έναν κόσμο που είναι κοντά μας και περιμένει να δει τι θα κάνουμε και να αξιολογήσει αυστηρά. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο κόσμος από εμάς, είναι να έχουμε πήχη τόσο χαμηλά, που είναι αυτές οι συμπεριφορές, ένα κόμμα το οποίο οδηγείται εκεί που οδηγείται και η ιστορία θα δείξει που θα φτάσει. Σημασία έχει το παραδοτέο. Σημασία έχει κάθε μέρα να μιλάμε για καλύτερα λεωφορεία, καλύτερα σχολεία, βελτίωση στην υγεία, έστω και λίγο υποχώρηση των τιμών - μακάρι και περισσότερο - και να κριθούμε συνολικά και για τα μικρά που μαζί αθροιζόμενα είναι μεγάλα αλλά και για τα μεγάλα», ανέφερε.

Σχετικά με τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών φέτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η φωτιά που ξέφυγε, ήταν εξαιρετικά δύσκολη και είχε σημαντικές επιπτώσεις.

«'Αμεσα θα έχουμε αποκατάσταση, το συντομότερο δυνατόν των πληγέντων. Όμως να βάλουμε λίγο τη διάσταση, γιατί αρχίζει πλέον να φαίνεται το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, έχουμε ακόμα διάστημα. Τέσσερις χιλιάδες ενάρξεις πυρκαγιών που με εξαίρεση μία μεγάλη φωτιά που ξέφυγε πράγματι, ενώ είχαμε επέμβαση στα πέντε λεπτά αντιμετωπίστηκαν. Αντιμετωπίστηκαν όχι μαγικά, όχι «ω! του θαύματος», αλλά με σχέδιο, καλύτερη οργάνωση και πρόληψη, 45 drones, περισσότερους πυροσβέστες, 17.200, τους περισσότερους που είχε ποτέ η χώρα, από τα εξήντα στα ενενήντα εναέρια μέσα και μία άλλη κουλτούρα αντιμετώπισης. Ένα συντονιστικό κέντρο στην πολιτική προστασία και υπό τον κ. Κικίλια και από όλους τους υπόλοιπους, την φυσική ηγεσία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το οποίο συνέβη και προχώρησε αρκετά χιλιόμετρα στην Αττική μας προβληματίζει. Αλλά είναι λάθος να μηδενίζουμε», συνέχισε επισημαίνοντας πως υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι που πρέπει να εξεταστούν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Henkel: Ισχυρή βελτίωση κερδών το α' εξάμηνο του 2024

Συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα

Διαγράφεται η Αθηνά Λινού από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider