Μαυριτανία και Ισπανία δεσμεύθηκαν να διαχειριστούν από κοινού τις μεταναστευτικές ροές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαυριτανία και Ισπανία δεσμεύθηκαν να διαχειριστούν από κοινού τις μεταναστευτικές ροές
Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν «να εργαστούν από κοινού για την προώθηση της ασφαλούς και νόμιμης μετανάστευσης».

Η Μαυριτανία και η Ισπανία συμφώνησαν να διαχειριστούν από κοινού τις μεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τετάρτη κατά την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στο Νουαξότ.

Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν «να εργαστούν από κοινού για την προώθηση της ασφαλούς, συντεταγμένης και νόμιμης μετανάστευσης» και να εγγυηθούν «τη δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών».

Ο Σάντσεθ έφτασε την Τρίτη στο Νουαξότ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μαυριτανία, τη Σενεγάλη και την Γκάμπια, με στόχο να αντιμετωπίσει την κατακόρυφη άνοδο των αφίξεων μεταναστών στην Ισπανία.

Οι τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που βρέχονται από τον Ατλαντικό αποτελούν σημείο αναχώρησης για χιλιάδες Αφρικανούς που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, κυρίως μέσω του ισπανικού αρχιπελάγους των Κανάριων νησιών. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι.

Παράλληλα Ισπανία και Μαυριτανία υπέγραψαν συμφωνία για την εφαρμογή «ενός προγράμματος – πιλότου επιλογής Μαυριτανών εργατών» που θα πάνε να εργαστούν στην Ισπανία.

Η συμφωνία αυτή «θα είναι χρήσιμη για την εφαρμογή ενός προγράμματος με στόχο την ασφαλή, συντεταγμένη και νόμιμη μετανάστευση», ανέφεραν οι δύο χώρες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, που συνομίλησε με τον Μαυριτανό πρόεδρο Μοχάμεντ Ουλντ Σέιχ αλ Γκαζουάνι, θα μεταβεί σήμερα στην Γκάμπια και αύριο Πέμπτη στη Σενεγάλη.

Από την πλευρά της η προεδρία της Μαυριτανίας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Τα κείμενα που θα εξεταστούν αφορούν τη σύσταση δικαστηρίου που θα είναι αρμόδιο για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών και την υιοθέτηση νέων ποινικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην ισπανική κυβέρνηση, στη Μαυριτανία βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 200.000 πρόσφυγες, θύματα της αστάθειας στην περιοχή του Σαχέλ, εκ των οποίων πολλοί πολίτες Μαλί, οι οποίοι είναι πιθανό να αποπειραθούν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τα Κανάρια νησιά.

Όπως αναφέρουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, από την 1η Ιανουαρίου ως τις 15 Αυγούστου φέτος έφτασαν στα Κανάρια 22.304 μετανάστες, έναντι 9.864 την ίδια περίοδο πέρυσι. Πρόκειται για αύξηση 126%. Για το σύνολο της Ισπανίας η αύξηση στον αριθμό των αφίξεων φτάνει το 66,2% (από 18.745 πέρυσι σε 31.155 φέτος).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό εγκαταστάσεων της Tsakiris Family στη Θεσσαλονίκη

Οικοδομική δραστηριότητα: Αύξηση 22% στο 5μηνο του 2024 - Επιβράδυνση τον Μάιο

Χαρδαλιάς: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Περιφέρεια Αττικής καθαρίζει τον Κηφισό

gazzetta
gazzetta reader insider insider