Η αποστολή της ΕΕ εξετάζει τη ρυμούλκηση του τάνκερ Sounion από την Ερυθρά Θάλασσα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αποστολή της ΕΕ εξετάζει τη ρυμούλκηση του τάνκερ Sounion από την Ερυθρά Θάλασσα
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο συνεχίζει να φλέγεται στην Ερυθρά Θάλασσα και φαίνεται να παρουσιάζει διαρροή πετρελαίου.

Η αποστολή «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα αξιολογεί τη λήψη μέτρων προστασίας συμπεριλαμβανομένης της ρυμούλκησης του πετρελαιοφόρου MV Sounion, το οποίο πρόσφατα αποτέλεσε στόχο στ' ανοικτά των ακτών της Υεμένης, δήλωσε σήμερα πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο συνεχίζει να φλέγεται στην Ερυθρά Θάλασσα και φαίνεται να παρουσιάζει διαρροή πετρελαίου.

Από την πλευρά του ο Έλληνας διοικητής της EUNAVFOR ASPIDES υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης με σήμα του προς Κέντρα Συντονισμού Διάσωσης Ναυσιπλοΐας και τις τοπικές αρχές στην περιοχή τής Ερυθράς Θάλασσας ενημερώνει για την κατάσταση του πλοίου SOUNION: «παραμένει αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή και έχει πιάσει φωτιά. Η κατάσταση συνιστά μία σοβαρή και άμεση απειλή τοπικής μόλυνσης με τα παράκτια κράτη να διατρέχουν το υψηλότερο ρίσκο».

«Για να αποφύγουμε μία καταστροφική περιβαλλοντική κρίση η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν ενδελεχώς την κατάσταση και την λήψη προστατευτικών μέτρων για δράσεις όπως ενδεχομένως η ρυμούλκηση του πλοίου», γνωστοποιεί.

Ο Έλληνας διοικητής καλεί τα κράτη της περιοχής σε «στενή συνεργασία και ενεργό συμμετοχή» για την αποτροπή της απειλής. «Η ετοιμότητα και η συνεργασία σας είναι κομβική σημασίας για την αποφυγή μιας περιβαλλοντικής καταστροφής που θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή», επισημαίνει.

Παράλληλα δηλώνει την ετοιμότητα των ναυτικών δυνάμεων της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ -στο πλαίσιο της υφιστάμενης εντολής δράσης τους- να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, παρ' ότι υστερούν σε εξειδικευμένο υλικό εξοπλισμό για μια τέτοια δράση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολωνία: Σχεδιάζει να διαθέσει το 4,7% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες

Το Κρεμλίνο απορρίπτει δηλώσεις Ζελένσκι περί σχεδίου για τερματισμό του πολέμου

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Υπό έρευνα άλλα δύο μέλη του πληρώματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider