Βηρυτός: Νεκροί δέκα ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βηρυτός: Νεκροί δέκα ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ
Ο Ιμπραχίμ Ακιλ, ο στόχος της ισραηλινής επίθεσης είναι μέλος του Hezbollah Jihad Council, του ενώτερου οργάνου της οργάνωσης.

Τελευταία ενημέρωση 23.21

Στους 14 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το ισραηλινό πλήγμα σε πολυώροφο κτίριο, στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο NNA, πέντε παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων από την επίθεση στο κτίριο της οδού Τζάμους. Το πρακτορείο ανέφερε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35 έπληξε την κατοικημένη περιοχή σε δύο επιθέσεις.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει επιβεβαιώσει προς το παρόν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και υψηλόβαθμοι διοικητές της.

Νωρίτερα ωστόσο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι σχεδόν δέκα ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Ιμπραχίμ Ακίλ, τον επικεφαλής της δύναμης αλ-Ραντουάν, μιας επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος, σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σήμερα στη Βηρυτό.

«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν ένα στοχευμένο πλήγμα (στη) Βηρυτό, εξοντώνοντας τον Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της μονάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, διοικητή της μονάδας Ραντουάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι το θανατηφόρο αυτό πλήγμα είχε στόχο «να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου είχε αναφέρει νωρίτερα ότι 59 τραυματίστηκαν από αυτή την ισραηλινή επιδρομή.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε απόψε το «βάρβαρο και παράνομο» αεροπορικό πλήγμα «του σιωνιστικού καθεστώτος», το οποίο «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ασφάλειας του Λιβάνου» όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του, Νασέρ Κανανί, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σιωνιστικό καθεστώς επιδιώκει να κλιμακώσει την ένταση και να διευρύνει τη γεωγραφία του πολέμου και της σύγκρουσης στην περιοχή», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «μια τόσο παράνομη πολιτική συνιστά σαφή απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια».

Ποιος είναι ο Ιμπραχίμ Ακίλ

Ο Ιμπραχίμ Ακιλ, ο στόχος της ισραηλινής επίθεσης είναι μέλος του Hezbollah Jihad Council, του ενώτερου οργάνου της οργάνωσης. Ο Ακίλ βρισκόταν στη λίστα των ΗΠΑ με τους καταζητούμενους τρομοκράτες, καθώς είχε διατελέσει σημαντικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση του 1983, εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών στη Βυρητό, ενώ ήταν στην ομάδα που είχε πάρει Αμερικανούς και Γερμανούς ομήρους στον Λίβανο, τη δεκαετία του 1980.Οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει με 7 εκατ. δολάρια τον Ακίλ.

Επίθεση με ρουκέτες

Η επίθεση έγινε λίγο αφότου η Χεζμπολάχ σφυροκόπησε το βόρειο Ισραήλ με ρουκέτες, ως απάντηση στη μαζική βομβιστική επίθεση σε βοβμητές και γουόκι-τόκι που ανήκουν σε μέλη της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα προς το Ισραήλ από τον Λίβανο, όπου η ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στοχοποίησε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις.

«Περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο σε διάστημα μίας ώρας στις 13.02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του στρατού.

Νωρίτερα, το ισραηλινό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan μετέδωσε ότι περίπου 150 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς την άλλη πλευρά των συνόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μ. Ανατολή: 150 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ

Σφυροκόπημα από αέρος στον νότιο Λίβανο - Το Ισραήλ θα υποστεί «τρομερή» τιμωρία, λέει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Πεσκόφ: Η Ρωσία θα ανακτήσει «εγκαίρως» τον έλεγχο του Κουρσκ από την Ουκρανία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider