Στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo το Νόμπελ Ειρήνης 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo το Νόμπελ Ειρήνης 2024
Πρόκειται για τη μοναδική εθνική οργάνωση των επιζώντων των ατομικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Στην ιαπωνική οργάνωση Nihon Hidankyo, γνωστή επίσης ως Hibakusha, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Πρόκειται για τη μοναδική εθνική οργάνωση των επιζώντων των ατομικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

«Η Hibakusha τιμάται με το Βραβείο Ειρήνης για τις προσπάθειές της να επιτευχθεί ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα και γιατί κατέδειξε μέσω της μαρτυρίας αυτοπτών μαρτύρων πως τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

Οι αυτόπτες μάρτυρες των δύο μοναδικών πυρηνικών βομβών που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά. «Η Hibakusha μας βοηθά να περιγράψουμε το απερίγραπτο, να σκεφθούμε το αδιανόητο, και με κάποιον τρόπο να αντιληφθούμε τον αδιανόητο πόνο και την οδύνη που προκάλεσαν τα πυρηνικά όπλα», ανέφερε η Επιτροπή.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ θέτει τακτικά στο επίκεντρο το θέμα των πυρηνικών όπλων, πιο πρόσφατα βραβεύοντας την ICAN, τη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, με το Νόμπελ Ειρήνης το 2017.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων κορονών Σουηδίας (1,1 εκατ. δολάρια), αναμένεται να απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ, που ίδρυσε τα βραβεία με τη διαθήκη του το 1895.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην Χαν Γκανγκ από τη Νότια Κορέα το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Νόμπελ Χημείας στους Ντέιβιντ Μπέικερ, Ντέμης Χασάμπης και Τζον Τζάμπερ

Στους καθηγητές Τζον Χόπιλντ και Τζέφρι Χίντον το Νόμπελ Φυσικής

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider