Βρισκόταν στην Αθήνα όταν έμαθε ότι πήρε Νόμπελ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρισκόταν στην Αθήνα όταν έμαθε ότι πήρε Νόμπελ
Στην Αθήνα βρισκόταν ο οικονομολόγος Ντάρον Ατζέμογλου όταν έμαθε ότι βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομίας για το 2024.

Στην Αθήνα βρισκόταν ο οικονομολόγος Ντάρον Ατζέμογλου όταν έμαθε ότι βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομίας για το 2024. «Είναι μεγάλη μου τιμή και είναι εκπληκτικό το ότι γίνεται την ώρα που βρίσκομαι στην Αθήνα, στο σπίτι της δημοκρατίας», δήλωσε από το συνέδριο του Economist στο Καβούρι Βουλιαγμένης, αφότου ενημερώθηκε ότι βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομίας.

«Έλαβα αυτό το βραβείο για τη δουλειά μου στους θεσμούς, θέμα το οποίο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα, που αντιμετωπίζουμε τόσες αλλαγές με την τεχνητή νοημοσύνη, τις ανισότητες και την κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο σε πιο ισχυρούς και δημοκρατικούς θεσμούς. Έχει σημασία για τον κόσμο που θα αφήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας», τόνισε ο κ. Ατζέμογλου.

«Πριν λάβω το τηλεφώνημα έλαβα ένα email από μέλος της Επιτροπής που με ρωτούσε ποιος είναι ο αριθμός του τηλεφώνου μου. Επομένως εξοικειώθηκα με την προοπτική...», ανέφερε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς από τον προεδρεύοντα του συνεδρίου του Economist, John Andrews, αν γνώριζε από πριν ότι θα κέρδιζε το βραβείο.

Το φετινό Νόμπελ Οικονομίας απονεμήθηκε στους οικονομολόγους Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον «για έρευνες σχετικά με το πώς διαμορφώνονται οι θεσμοί και επηρεάζουν την ευημερία».

Τι έλεγε ο Ατζέμογλου λίγο πριν γίνει κάτοχος Νόμπελ

Τέσσερις τάσεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον κόσμο του αύριο, όπως υπογράμμισε από το βήμα του 8ου Συνεδρίου Βιωσιμότητας του Economist ο Ντάρον Ατζέμογλου:

  1. Τεχνητή Νοημοσύνη, Ανισότητα και Θέσεις Εργασίας
  2. Γήρανση
  3. Κλιματική αλλαγή
  4. Κρίση της δημοκρατίας

Η τεχνολογία δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες, αλλά δεν επωφελούνται όλοι το ίδιο, σημείωσε, εξηγώντας ότι πχ δεν επωφελούνται τα χαμηλής μόρφωσης στρώματα. Αυτό οφείλεται, όπως είπε, και στην αδυναμία των συνδικάτων τις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, ανέφερε ότι και η παραγωγικότητα δεν πάει καλά στην ψηφιακή εποχή.

Για να μην επηρεαστούν αρνητικά οι μισθοί από την αυτοματοποίηση και για να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι γενικά από την τεχνολογική μετάβαση απαιτείται κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον, τόνισε ο κ. Ατζέμογλου. Ακόμα, θα υπάρξει ανεπάρκεια ταλέντου λόγω της παγκόσμιας γήρανσης, είπε, παράλληλα επισημαίνοντας ότι στην πράξη δεν είναι πάντα αρνητική η σχέση μεταξύ γήρανσης και ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο 57χρονος έφερε ως παράδειγμα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα, οι οποίες έριξαν το βάρος τους στην τεχνολογία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού. Αναφορικά με τον τρίτο άξονα, είπε ότι με τις επενδύσεις που γίνονται και με την υποστήριξη των πολιτών, υπάρχει ένα πραγματικό ράλι στην ανταγωνιστικότητα των ΑΠΕ.

Μετά τη δεκαετία του 2010 το φθηνό φυσικό αέριο κατέστησε τις ΑΠΕ λιγότερο κερδοφόρους, οπότε τώρα χρειάζεται περισσότερη καινοτομία, σημείωσε. Κλείνοντας, ο κ. Ατζέμογλου μίλησε για διολίσθηση πολλών χωρών στους δείκτες της δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, λόγω και της πίεσης των οικονομικών μετασχηματισμών. Οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν γίνει περισσότερο δημοφιλείς, πρόσθεσε, και τόνισε ότι όταν οι θεσμοί ελέγχουν τη διαφθορά και δεν αυξάνονται οι ανισότητες, η δημοκρατία μπορεί να τα πηγαίνει καλά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: «Δεν είναι βιώσιμο» - Η Βαρκελώνη αναζητά τρόπους διαχείρισης του υπερτουρισμού

«Καμπανάκι» από Πεκίνο: Ασυμβίβαστος με τη διατήρηση της ειρήνης ο αυτονομισμός της Ταϊβάν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider