Οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνουν κανονικά προς τους παραγωγούς που τις δικαιούνται, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. Ο κ. Τσιάρας είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη, για το ότι «χιλιάδες αγρότες καλούνται να επιστρέψουν χρήματα για τις λάθος πληρωμές από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)».
Πρόκειται για λάθος υπολογισμό του οργανισμού που οφείλεται στην έλλειψη τεχνικού συμβούλου την συγκεκριμένη περίοδο, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε ότι το σφάλμα στις πληρωμές προέκυψε από την λανθασμένη χρήση της γραμμής δικαιωμάτων του 2021, αντί της ορθής του έτους 2022.
Το εν λόγω σφάλμα αφορά σε 197.034 δικαιούχους και το ποσό αφορά σε 52.382.946,81 ευρώ.
Όπως επισήμανε ο υπουργός, ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών οφείλουν ποσά από 1 ευρώ έως 500. Συγκεκριμένα:
· Από 1-250 ευρώ οφείλουν 139.589 αγρότες, δηλαδή το 70,85% των οφειλετών.
· Από 251-500 ευρώ οφείλουν 29.906 αγρότες, δηλαδή το 15,18% των οφειλετών.
Ο υπουργός εξήγησε ότι «ήδη υπάρχει η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχουν καταβληθεί αυτά τα λεφτά αχρεωστήτως» και εξήγησε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να τα εγγράψουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του οργανισμού». Όπως όμως υπογράμμισε «το σημαντικό είναι πως δεν τίθενται σε κανέναν κίνδυνο οι ενισχύσεις».
Προηγουμένως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης είχε δηλώσει ότι η απαίτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε περίπου διακόσιες χιλιάδες αγρότες για καταβολή αχρεωστήτως καταβληθέντων, είναι «μία από τις μελανότερες σελίδες» στην ιστορία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην ιστορία καταβολής των επιδοτήσεων. «Αυτό δείχνει μια ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το θέμα των επιδοτήσεων. Το θέμα αυτό ξεκίνησε από έρευνα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για ποιο πράγμα να πρωτομιλήσει κάποιος, όταν ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος, δεν γνωρίζουν πλέον ποια επιδότηση δικαιούνται, όταν για το 2022 υπήρξαν λάθη του τεχνικού συμβούλου; Λες και τον αγρότη τον ενδιαφέρει ποιος είναι ο τεχνικός σύμβουλος! Τον αγρότη τον ενδιαφέρει να πληρώνεται την επιδότησή του έγκαιρα και να είναι ολόκληρη, σύμφωνα με αυτό που δικαιούται», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2023 είχαμε μειωμένες επιδοτήσεις, όχι λόγω τεχνικών λαθών, αλλά λόγω του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ. Ποιος το σχεδίασε; Έγινε επί υπουργίας του κ. Λιβανού. Τότε, η κυβέρνηση δεν είπε «αυτοί οι άνθρωποι που πήραν λιγότερα χρήματα πώς θα τα αναπληρώσουν από το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ;», είπε ο Βασίλης Κόκκαλης και πρόσθεσε: «Τώρα καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα άλλου, προφανώς σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Και ειδικά στη Θεσσαλία, στην πατρίδα μας, που ξέρετε το υψηλό κόστος παραγωγής και το ότι όταν πολλοί δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα άλλου. Και δεν πρέπει για την ευθύνη να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα ότι φταίει ο σύμβουλος. Όχι. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπεύθυνος για τις πληρωμές και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ούτως η άλλως τον εποπτεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Ο Κώστας Τσιάρας έθεσε στον βουλευτή το ερώτημα, αν δέχεται κάποιοι αγρότες να λαμβάνουν παραπάνω ενισχύσεις έναντι του συνόλου των 650.000 αγροτών. Παρατήρησε επίσης, ότι συχνά, από το 2014 και μετά, επιστρέφονται αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του 2017, όταν δηλαδή, 159.000 αγρότες υποβλήθηκαν στην ίδια διαδικασία και κλήθηκαν να επιστρέψουν χρήματα που εκ λάθους είχαν λάβει.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην απόφασή του να τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή τη στιγμή, βρίσκεται υπό επιτήρηση από το υπουργείο προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σχέδιο δράσης που θα του δώσει τη δυνατότητα να λειτουργεί μέσα από κανόνες εξυγίανσης, διαφάνειας και δικαιοσύνης. Αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης προκειμένου ο ΟΠΕΚΕΠΕ να οδηγηθεί στην επόμενη μέρα», είπε ο κ. Τσιάρας.
Ανέφερε επίσης, ότι πράγματι «υπάρχουν προβλήματα τα οποία έρχονται από το παρελθόν», πρόσθεσε όμως ότι «είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια υπογεγραμμένη σύμβαση διάρκειας με ουσιαστικά μια ένωση εταιρειών, προκειμένου μέχρι το 2027 να υποστηριχθεί ουσιαστικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη λειτουργία του και με πληροφοριακά συστήματα, αλλά και με όλες τις άλλες απαραίτητες λειτουργίες, οι οποίες θα του δώσουν τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στα αιτήματα του αγροτικού και του κτηνοτροφικού κόσμου».
Κλείνοντας, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι το μείζον ζήτημα είναι η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο διασφαλίζει, όχι μόνο τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη, αλλά και τη συνέχεια στην καταβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων προς τους παραγωγούς, υπενθυμίζοντας ότι «δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά μια κυβέρνηση, αλλά ένα εθνικό ζήτημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ