Επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κίνα στις 18-19 Οκτωβρίου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κίνα στις 18-19 Οκτωβρίου
Στη συνάντηση θα πραγματοποιηθούν εις βάθος συνομιλίες με θέμα την ενίσχυση της στρατηγικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης, του διαλόγου και της συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι θα επισκεφθεί την ασιατική χώρα στις 18 και 19 Οκτωβρίου, όπου θα έχει εις βάθος συνομιλίες με θέμα την ενίσχυση της στρατηγικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης, του διαλόγου και της συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

«Η Κίνα προτίθεται να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη διατήρηση της εταιρικής σχέσης και την τήρηση της ανοιχτής συνεργασίας», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου η Μάο Νινγκ, μία εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η επίσκεψή του θα είναι η πρώτη στην Κίνα από ανώτερο Βρετανό αξιωματούχο μετά την εκλογή του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ τον Ιούλιο.

Θα αποτελέσει ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων έπειτα από χρόνια εντάσεων που συνδέονται κυρίως με την καταστολή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία.

Η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο ανανέωσαν τις επαφές υψηλού επιπέδου τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Σι Τζινπίνγκ και του Κιρ Στάρμερ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Κινέζος πρόεδρος συνομίλησε με Βρετανό πρωθυπουργό από το 2022.

Το Πεκίνο είναι «πρόθυμο» να ανανεώσει τον οικονομικό διάλογο με το Λονδίνο, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ.

Μετά τη «χρυσή εποχή» που επικεντρώθηκε στις εμπορικές σχέσεις τις οποίες εξήρε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στις αρχές της δεκαετίας του 2010, οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών.

Ένας από τους κύριους τομείς έντασης αφορά την ενίσχυση του ελέγχου από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο έχει γίνει και πάλι κινεζικό έδαφος από το 1997.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγγείλει την καταστολή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην πρώην αποικία του, πολλές από τις εξόριστες προσωπικότητες του οποίου έχουν βρει καταφύγιο σε βρετανικό έδαφος.

Το Λονδίνο κατηγόρησε επίσης το Πεκίνο για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον εκλεγμένων αξιωματούχων, τεχνολογική κατασκοπεία και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα εκείνων της μειονότητας των Ουιγούρων στην περιοχή Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα), αλλά και τις εμπορικές εντάσεις.

Οι δύο χώρες έχουν επίσης αλληλοκατηγορηθεί για κατασκοπεία. Επιπλέον, το Πεκίνο κατηγορεί συχνά το Λονδίνο ότι ακολουθεί την εχθρική πολιτική της Ουάσιγκτον απέναντί του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λεπέν: Κάποιες χώρες του μπλοκ «ακούν αυτό που λέμε» στο θέμα της μετανάστευσης

Ιράν: Απειλεί να πλήξει το Ισραήλ με «οδυνηρό τρόπο» αν επιτεθεί

ΝΑΤΟ: Ο Ζελένσκι και η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ρωσία από θέση ισχύος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider