Σακίλ Ο'Νιλ: Την καλύτερη επενδυτική συμβουλή μου την έδωσε ένας 80χρονος

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σακίλ Ο'Νιλ: Την καλύτερη επενδυτική συμβουλή μου την έδωσε ένας 80χρονος
«Μου έμαθε μία λέξη που δεν είχα ξανακούσει ποτέ μου» λέει ο «larger than life» μύθος του μπάσκετ και πλέον επιτυχημένος επιχειρηματίας

Ο Σακίλ Ο'Νιλ είναι ένας μύθος του μπάσκετ που σημάδεψε το άθλημα με την παρουσία του αλλά και τις επιδόσεις του, κατακτώντας τέσσερις φορές το πρωτάθλημα του NBA. Ωστόσο όταν τελείωσε η καριέρα του, ο κυριολεκτικά «larger than life» Ο'Νιλ συνέχισε να... υπεραποδίδει, ως αναλυτής αθλητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και φυσικά μέσω της εξαιρετικής επιχειρηματικής του δραστηριότητας, αφού έχει χτίσει μία αυτοκρατορία, με ένα net worth που φτάνει κατά προσέγγιση τα 500 εκατ. δολάρια.

Φυσικά, όπως και οποιοσδήποτε άλλος, δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας όλες τις λεπτομέρειες της διαχείρισης χρημάτων. Στο εκπομπή "The Break" που παρουσιάζει στο κανάλι του στο YouTube, συνηθίζει να έχει χαλαρές συζητήσεις με καλεσμένους για διάφορα θέματα και συχνά αυτό για το οποίο αρέσκεται να κουβεντιάζει είναι η διαχείριση χρημάτων.

Σε ένα επεισόδιο της εκπομπής, που είχε τον τίτλο "Investing", ο Σακ μοιράστηκε μια ιστορία που συνοψίζει τέλεια την μετάβαση από το να είσαι πλούσιος στο να γίνεις πραγματικά πλούσιος.

«Συνήθιζα να βλέπω αυτόν τον πλούσιο άντρα, πραγματικά πλούσιο, μεγάλης ηλικίας, περίπου στα 80, να οδηγεί μίας Rolls-Royce» θυμάται ο Σακ.

Από περιέργεια τον ρώτησε πώς έγινε απέκτησε τόσα χρήματα. Δεν ήταν κάποιες φανταχτερές επιλογές μετοχών ή τολμηρές συμφωνίες ακινήτων αυτό που μοιράστηκε μαζί του ο ηλικιωμένος άνδρας. Αντίθετα, είπε στον Σακ μια λέξη που δεν είχε ξανακούσει: πρόσοδος.

Ο Σακ πήγε σπίτι για να την ψάξει γιατί όπως είπε δεν ήθελε να χάσει τίποτα σημαντικό. Ανακάλυψε ότι πρόκειται για μια επένδυση που σου επιτρέπει να βάζεις χρήματα τώρα και να λαμβάνεις πληρωμές τακτικά αργότερα, ουσιαστικά ένα εγγυημένο συνταξιοδοτικό εισόδημα.

«Έβγαζα τόσα πολλά χρήματα από διαφημίσεις και όλα αυτά, δεν ήξερα τι να τα κάνω», είπε ο Σακ. Αλλά αυτή η συμβουλή του έκανε κλικ. Ο ηλικιωμένος είπε στον Σακ ότι όλα τα χρήματα που έβγαζε τώρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για αυτόν στο μέλλον – απλώς έπρεπε να τα επενδύσει με σύνεση.

Η προσέγγιση του Shaq για τη διαχείριση των οικονομικών του πήρε σημαντική τροπή μετά από αυτή τη συνομιλία. Είπε ότι ήταν η καλύτερη συμβουλή που πήρε ποτέ γιατί τον έμαθε να σκέφτεται για το μέλλον. «Όλα αυτά τα χρήματα που βγάζεις, αν τα εξοικονομήσεις, μπορείς να τα επενδύσεις και να αρχίσεις να μαζεύεις στα 50, 60 και 70», του είπε ο 80χρονος. Έτσι, αντί να ξοδέψει όλα τα χρήματά του ή να πάρει μεγάλα ρίσκα, ο Σακ έμαθε τη σημασία της σταθερής ανάπτυξης και ασφάλειας.

Αλλά πριν ο Σακ μοιραστεί την ιστορία του, ο Χουάν Τοσκάνο-Άντερσον, ο οποίος κέρδισε το πρωτάθλημα NBA με τους Golden State Warriors το 2022 και ήταν ένας από τους καλεσμένους της εκπομπής, παραδέχτηκε ότι, όπως πολλοί άνθρωποι, συχνά δελεάστηκε από τον πειρασμό του γρήγορου χρήματος.

Προσέλαβε οικονομικούς συμβούλους αλλά μερικές φορές έβρισκε τις συμβουλές τους βαρετές. Ενδιαφερόταν περισσότερο να δει τα 100.000 δολάρια του να μετατρέπονται σε 350.000 σε μια νύχτα. Αλλά αφού έχασε χρήματα σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα ενός φίλου, πήρε ένα κρίσιμο μάθημα: τα βασικά μπορεί να μην είναι εντυπωσιακά, αλλά είναι αξιόπιστα. «Δεν χρειάζεται να είναι σέξι. Είναι τα βασικά για κάποιο λόγο», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μασκ δίνει 1 εκατ. δολάρια σε όποιον υπογράφει υπέρ της οπλοκατοχής

Premier League: Τα πιο φτηνά και πιο «αλμυρά» διαρκείας στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου

Eurostat: Σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες δεν μιλούν καμία ξένη γλώσσα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider