Βρετανία και Γερμανία υπογράφουν αμυντική συμφωνία - Τι προβλέπει

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βρετανία και Γερμανία υπογράφουν αμυντική συμφωνία - Τι προβλέπει
Λονδίνο και Βερολίνο υπογράφουν συμφωνία «ορόσημο» αμυντικής συνεργασίας. Τα νέα σχέδια στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση της ασφάλειας και της βιομηχανίας. Τι περιλαμβάνουν και τι... δεν περιλαμβάνουν.

Η ενίσχυση των σχέσεων Βρετανίας και Ευρώπης ήταν βασικός προεκλογικός στόχος του Κιρ Στάρμερ. Μετά το Brexit οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσαν να θεωρηθούν τεταμένες, ενώ οποιαδήποτε διμερής συμφωνία θα βοηθούσε την πορεία προς την κατεύθυνση σύσφιξης των σχέσεων.

Γι' αυτό και η νέα αμυντική συμφωνία που υπέγραψε σήμερα η Βρετανία με τη Γερμανία σχολιάζεται θετικά, τόσο για τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών όσο και για την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής παρουσίας.

Λίγο περισσότερο από μισή ώρα διήρκεσαν οι ανακοινώσεις των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, του Βρετανού Τζον Χίλι και του Γερμανού Μπόρις Πιστόριους, οι οποίοι από κοινού έκαναν λόγο για «ιστορική ημέρα» και συμφωνίας «ορόσημο».

Τι συμπεριλαμβάνει το «Trinity House Agreement»

Η συμφωνία έχει την ονομασία Trinity House Agreement, καθώς η συνάντηση των δύο πλευρών προγραμματίστηκε στο κτίριο Trinity House του Λονδίνου. Η διμερής συμφωνία είναι η πρώτη μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας, παρότι τονίζεται από τα βρετανικά μέσα ότι το 2010 Ντέιβιντ Κάμερον και Νικολά Σαρκοζί είχαν δώσει τα χέρια για μια συμφωνία άμυνας με το όνομα Lancaster House Treaty. Βέβαια, υπενθυμίζεται ότι τότε η Βρετανία βρισκόταν ακόμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη διμερή συμφωνία, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται η άδεια σε γερμανικά αεροσκάφη τύπου Boeing P-8 να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση στο Λοσιμάουθ της Σκοτίας, με σκοπό να πραγματοποιούν περιοδικές περιπολίες στον Βόρειο Ατλαντικό.

Παράλληλα, Βρετανία και Γερμανία θα συνεργαστούν για την προστασία των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών της Βόρειας Θάλασσας, όπως για την προστασία των καλωδίων αλλά και την ανίχνευση πιθανής εχθρικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου γερμανικού εργοστασίου επί βρετανικού εδάφους, της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall, για την κατασκευή εξαρτημάτων όπλων του πυροβολικού με βρετανικό χάλυβα, προοπτική που θα ανοίξει περισσότερες από 400 νέες θέσεις εργασίας.

Ακόμα ένας στόχος των δύο χωρών είναι η ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, θα είναι πιο ακριβείς, ενώ θα μπορούν να εκτοξευθούν ακόμα πιο μακριά από τους υπάρχοντες Storm Shadow της Βρετανίας ή Taurus της Γερμανίας.

Οι στόχοι της νέας διμερούς συμφωνίας

Η νέα συμφωνία αρχικά κατάφερε να ενισχύσει τις σχέσεις Βρετανίας και Γερμανίας, βάζοντας το πρώτο «λιθαράκι» στους προεκλογικούς στόχους της βρετανικής κυβέρνησης για σύσφιξη των σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Όμως, όπως τόνισαν και οι δύο πλευρές, είναι ένας τρόπος να απαντήσουν στη ρωσική επιθετικότητα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. «Με τα σχέδιά μας για ενίσχυση από αέρος, ξηράς και θαλάσσης και στον κυβερνοχώρο θα ενισχύσουμε από κοινού της αμυντικές μας δυνατότητες, ενισχύοντας έτσι τον ευρωπαϊκό πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», είχε δηλώσει πριν την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, κάτι που επανέλαβε στη συνέντευξη τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι Βρετανία και Γερμανία είναι οι χώρες που επί ευρωπαϊκού εδάφους δίνουν τα περισσότερα για τις αμυντικές δαπάνες, ενώ παρέχουν και τη μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Αντιδράσεις για «κούφια» συμφωνία

Αν και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «την ασφάλεια της Ευρώπης δεν πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη», εντούτοις έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα επικριτικά σχόλια για τη δυναμικότητα της συμφωνίας.
Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας έγραψε στην πλατφόρμα X ότι, «αν σήμαινε κάτι η εν λόγω συμφωνία, θα έπρεπε η Γερμανία να δεχτεί τα βρετανικά αιτήματα να στείλει τους γερμανικούς πυραύλους Taurus στην Ουκρανία και να άρει κάθε εξαγωγικό βέτο πώλησης Typhoon στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ», καταλήγοντας ότι «αλλιώς είναι κάπως κούφια» η συμφωνία. Σε άρθρο του ο Spectator κρατάει παρόμοια στάση επιφύλαξης, τονίζοντας ότι η συμφωνία δύσκολα ανοίγει «νέους δρόμους».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μασάζ για τα εθνικά από Γεραπετρίτη-Ντόρα - Αισθητικά αναβαθμισμένος Τσίπρας - Νίκος & Άννα: Και τώρα;

Le Monde: Στα 2,8 δισ. ευρώ η κρατική δαπάνη για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Βρετανία: Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider