Νομοθεσία για την αποψίλωση των δασών: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά αναβολή ενός έτους

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νομοθεσία για την αποψίλωση των δασών: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά αναβολή ενός έτους
Η αναβολή έχει στόχο οι εταιρείες να μπορέσουν να συμμορφωθούν με τους κανόνες της ΕΕ που θα διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ δεν προέρχονται από αποψιλωμένες εκτάσεις.

Ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες που εξέφρασαν κράτη μέλη της ΕΕ, τρίτες χώρες, έμποροι και φορείς εκμετάλλευσης ότι δεν θα ήταν σε θέση να συμμορφωθούν πλήρως με τους κανόνες με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε διορία μέχρι τα τέλη του 2024, η Επιτροπή πρότεινε την αναβολή της ημερομηνίας εφαρμογής του κανονισμού για την αποψίλωση των δασών κατά ένα έτος. Το Κοινοβούλιο συμφώνησε τον Οκτώβριο να εξετάσει την πρόταση με τη διαδικασία κατεπείγοντος και σήμερα ενέκρινε την αναβολή με 371 ψήφους υπέρ, 240 ψήφους κατά και 30 αποχές.

Οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό από τις 30 Δεκεμβρίου 2025, ενώ οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου 2026. Αυτός το διάστημα θα βοηθήσει τους φορείς εκμετάλλευσης σε όλο τον κόσμο να εφαρμόσουν σωστά τους κανόνες εξαρχής, χωρίς να υπονομεύσουν τους στόχους της νομοθεσίας.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης κάποιες τροπολογίες που πρότειναν οι πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας νέας κατηγορίας χωρών «μηδενικού κινδύνου» για την αποψίλωση των δασών, επιπλέον των τριών υφιστάμενων κατηγοριών «χαμηλού», «συνήθους» και «υψηλού» κινδύνου. Η κατηγορία μηδενικού κινδύνου περιλαμβάνει τις χώρες με σταθερή ή αυξανόμενη ανάπτυξη δασικών περιοχών και προβλέπεται να αντιμετωπίζουν σημαντικά λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις, καθώς υπάρχει αμελητέος ή ανύπαρκτος κίνδυνος αποψίλωσης των δασών. Η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει ένα σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης ανά χώρα έως τις 30 Ιουνίου 2025.

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε να αναπέμψει τον φάκελο αυτό στην αρμόδια επιτροπή του για διοργανικές διαπραγματεύσεις. Για να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές αυτές, το συμφωνηθέν κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Συμβούλιο όσο και από το Κοινοβούλιο και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να στείλει στοιχεία για τη συμμόρφωση με τους στόχους ανακύκλωσης

Eurostat: Αυξήθηκαν 17,6% οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το γ' τρίμηνο

Έρευνα και Ανάπτυξη: Ξεπέρασαν τα 3,3 δισ. ευρώ οι δαπάνες τo 2023 στην Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider