Διαγραφή Σαμαρά: Πώς οδηγήθηκε στην έξοδο από την ΝΔ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διαγραφή Σαμαρά: Πώς οδηγήθηκε στην έξοδο από την ΝΔ
Η συνέντευξη που πυροδότησε τις εξελίξεις. Η σύσκεψη στο Μαξίμου και οι προτροπές των «γαλάζιων» στελεχών ότι η κατάσταση με τον πρώην πρωθυπουργό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Εκτός Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πλέον ο Αντώνης Σαμαράς ύστερα από την διαγραφή του, μια εξέλιξη που πυροδοτήθηκε από την συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής», στην οποία ασκούσε οξύτατη κριτική στην κριτική στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα. Ιδιαίτερα, έβαλε κατά του ελληνοτουρκικού διαλόγου στρέφοντας τα βέλη του κατά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει την παραίτησή του.

Παράλληλα, ο κ. Σάμαρας άνοιγε και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με την αναφορά του στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή ως την καλύτερη επιλογή για τη θέση, τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το θέμα θα ανοίξει στην ώρα του και όχι νωρίτερα.

Διαβάστε ακόμα: ΝΔ: Διαγράφεται ο Αντώνης Σαμαράς

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά ήταν αναπόφευκτη λόγω της αποστασιοποίησης του Μεσσήνιου πολιτικού από την γραμμή του κόμματος. O πρώην πρωθυπουργός είχε εκφραστεί κατά των κυβερνητικών επιλογών με αιχμή του δόρατος τα ελληνοτουρκικά, όπως για παράδειγμα σε εκδήλωση στο πολεμικό μουσείο αλλά και σε ομιλία του στην Κύπρο, ενώ επίσης δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση της ΝΔ για τα 50 χρόνια του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης.

Παράλληλα, η κίνηση της αποπομπής του θεωρείται και ως ένα μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά από την τελευταία εξέλιξη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος καταγράφει δύναμη 155 βουλευτών. Της διαγραφής Σαμαρά έχουν προηγηθεί αυτές των Μάριου Σαλμά και Λευτέρη Αυγενάκη- με το τελευταίο πάντως να στηρίζει το κυβερνητικό έργο στη Βουλή, ενώ πιθανή είναι και η επιστροφή του στην ΚΟ της ΝΔ.

Τι προηγήθηκε της διαγραφής

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνέντευξης, το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες. Το κλίμα για τον πρώην πρωθυπουργό ήταν «βαρύ» και η κοινή άποψη ήταν ότι αυτή η κατάσταση αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Ως εκ τούτου η διαγραφή του κ. Σαμαρά ήταν μονόδρομος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έφταναν και μηνύματα στελεχών του κόμματος που έκαναν λόγο ότι η στάση του Αντώνη Σαμαρά δεν μπορεί πλέον αν γίνεται ανεκτή.

Μόλις ελήφθησαν οι αποφάσεις, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη για να εκδοθεί η ανακοίνωση της διαγραφής του κ. Σαμαρά.

Η θρυαλλίδα

Κομβικό σημείο που οδήγησε στην διαγραφή, ήταν οι μειωτικές αναφορές του Αντώνη Σαμαρά περί «χαριεντισμών» του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Έντι Ράμα, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους πριν από την έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη, όπου βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι και αντάλλαξαν απόψεις για το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Η συγκεκριμένη αναφορά του πρώην πρωθυπουργού, οδήγησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει ότι ο κ. Σαμαράς υιοθέτησε ακραία ψεύδη με ανοίκειο και προσβλητικό τρόπο.

Επίσης, το Μαξίμου χρέωνε στον πρώην πρωθυπουργό ότι επέμεινε στην προσβλητική διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη περί δήθεν «μειοδοσίας».

Στην επιτροπή δεοντολογίας για οριστική αποπομπή

Μετά την ανακοίνωση της διαγραφής ξεκινά και η διαδικασία της υλοποίησης της. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης παραπέμπει τον κ. Σαμαρά στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, με επιστολή που στέλνει στον πρόεδρο της Επιτροπής, Ιωάννη Τραγάκη.

Η Επιτροπής στη συνέχεια αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει. Η απόφαση θα ανακοινωθεί μέσω επιστολής στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του θα στείλει την επιστολή με την απόφαση της επιτροπής της ΝΔ στον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, κάτι που σύμφωνα πληροφορίες αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

Αυτό πλέον που τραβά επάνω του τα βλέμματα είναι οι όποιες κινήσεις θα κάνει ο κ. Σαμαράς, κάτι που προς το παρόν παραμένει αναπάντητο και θα φανεί στην εξέλιξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σαμαράς: Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία

Χατζηδάκης για διαγραφή Σαμαρά: Φοβούμαι ότι ουσιαστικά το επιδίωκε

gazzetta
gazzetta reader insider insider