(ups 14:50)
Ολοκληρώθηκε η πορεία προς τη Βουλή των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της 24ωρης Γενικής Απεργίας.
Όπως αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της, μαζικό και αγωνιστικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι, οι οποίοι μετείχαν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης Γενικής Απεργίας.
Με κεντρικό σύνθημα «θέλουμε αυξήσεις, για να ζήσουμε-Συλλογικές Συμβάσεις, για να προστατευτούμε-εργασία και ζωή με δικαιώματα», οι διαδηλωτές έδωσαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχών και αντοχών και πρέπει να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.
Οι ομιλητές στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος τόνισαν μεταξύ άλλων ότι η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, η στεγαστική κρίση, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι βασικές συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Γι' αυτό, όπως υπογράμμισαν, επιβάλλεται να αλλάξουν εδώ και τώρα.
Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής και στους εκπροσώπους των κομμάτων.
Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας καθώς σε διακοπή της κυκλοφορίας όλων των δρόμων γύρω από το Σύνταγμα έχει προχωρήσει νωρίτερα η Αστυνομία.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημείωσε τα εξής: «Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας πέρασαν τα πάνδεινα την εποχή των μνημονίων, πολύ δύσκολα την εποχή της οικονομικής κρίσης και ακόμα δυσκολότερα περνάνε σήμερα, που η ακρίβεια βρίσκεται στον Θεό, γιατί οι μισθοί μας είναι στα Τάρταρα, γιατί η εξεύρεση στέγης είναι όνειρο απατηλό. Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δεν ακούει τη φωνή της κοινωνίας. Αυτό επιχειρούμε με τη Γενική μας Απεργία. Να ακουστεί η φωνή της εργασίας, που ζητά πραγματικές αυξήσεις, που ζητά τις Συλλογικές μας Συμβάσεις πίσω, ώστε να μπορούμε να διαπραγματευτούμε με ίσους όρους με τους εργοδότες. Φτάνει πια αυτή η ανοχή προς την εργοδοτική αυθαιρεσία, φτάνει πια να μην αντιμετωπίζεται ουσιαστικά η ακρίβεια, που πλήττει το κάθε νοικοκυριό στη χώρα μας».
Μεταξύ των διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ είναι «οι αυξήσεις των ονομαστικών μισθών, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, η επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η θεσμική αποκατάσταση του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου, η διασφάλιση προσιτής στέγης για όλους και η εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας με το αποθεματικό του 1,5 δισ. ευρώ από την πρώην Εργατική Εστία και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Ο γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος, αναφέρθηκε στα αιτήματα των εργαζομένων.
Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί τα εξής:
«- Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.
- Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.
- Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
- Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
- "Ξεπάγωμα" της διετίας 2016-2017.
- Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
- Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
- Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.
- Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.
- Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.
- Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.
- Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση. Επαναφορά του Ν. 1264/82.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης».
Επίσης, η ΑΔΕΔΥ είναι αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ