Ελλάδα - Ινδία: Έξι πανεπιστήμια οικοδομούν συνεργασίες και δεσμούς πολιτισμού

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελλάδα - Ινδία: Έξι πανεπιστήμια οικοδομούν συνεργασίες και δεσμούς πολιτισμού
Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια κι ένα Ινδικό ρίχνουν μια... μεγάλη ματιά στο νέο πολυπολιτισμικό κόσμο που ανατέλλει και «ακτινογραφούν» τους βαθείς πολιτισμικούς δεσμούς που θα διαδραματίσουν αναπόφευκτα κεντρικό ρόλο

Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια κι ένα Ινδικό ρίχνουν μια... μεγάλη ματιά στο νέο πολυπολιτισμικό κόσμο που ανατέλλει και «ακτινογραφούν» τους βαθείς πολιτισμικούς δεσμούς που θα διαδραματίσουν αναπόφευκτα κεντρικό ρόλο λειτουργώντας ως σταθερές γέφυρες που φέρνουν τους λαούς κοντά σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης προσπάθειας ή και ως …κυματοθραύστες που μπορεί να μετριάσουν τα αρνητικά αποτελέσματα των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. «Καθώς ο πλανήτης μας υφίσταται βαθιές περιβαλλοντικές και κοινωνικές αλλαγές, οι βαθιές κοινές ινδοευρωπαϊκές ρίζες στην Ιστορία παρέχουν το σταθερό έδαφος στο οποίο ο ευρωπαϊκός και ο ινδικός κόσμος μπορούν να αναπτυχθούν και να συναντηθούν, στο Παρόν και στο Μέλλον» σημειώνουν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής ενόψει του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη.

Τα ελληνικά και τα ινδικά πανεπιστήμια έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για την προώθηση τέτοιων συναντήσεων που βασίζονται σε ιστορικές παραδόσεις και κοινές προοπτικές, οργανώνοντας μια σειρά συνεδρίων για τις ιστορικές και τρέχουσες αλληλεπιδράσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, διερευνώντας συγκλίσεις σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, από το εμπόριο και τη φιλοσοφία ως τη γεωργία και την τεχνολογία. Έλληνες και Ινδοί συγκροτούν δύο ινδοευρωπαϊκά έθνη που συναντιούνται άλλωστε, με αδιάλειπτες και γόνιμες επαφές και ανταλλαγές, στα βάθη της Ιστορίας.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με την Ελληνική Έδρα, Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru, Νέο Δελχί, θα διοργανώσουν την ερχόμενη εβδομάδα το 2ο πολυεπιστημονικό Διεθνές Συνέδριο με θέμα: Ινδία και Ελλάδα: Ιστορία, Κοινωνία, Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα εστιάζοντας στους ακόλουθους άξονες:

* Πολιτισμός και Τουρισμός

* Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις, Διπλωματία & Γεωπολιτική

* Πληροφορική, Τεχνολογία & Καινοτομία

* Επιχειρήσεις, Μηχανική, Γεωργία & Περιβάλλον.

«Στόχος μας» σημειώνουν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής «είναι να συνεχίσουμε αυτό το πρωτοποριακό έργο που φέρνει την Ινδία πιο κοντά στην Ελλάδα, τον μεσογειακό κόσμο και την ηπειρωτική Ευρώπη». Τον περασμένο Απρίλιο το Jawaharlal Nehru , ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ινδίας φιλοξένησε στο Νέο Δελχί το 1ο Συνέδριο με την προώθηση του ακαδημαϊκού διαλόγου Ελλάδας-Ινδίας. Η πανεπιστημιακή ομάδα του ινδικού πανεπιστημίου έχει τεθεί επικεφαλής στο 2ο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο ΑΠΘ αλλά στην αποστολή ωστόσο συμμετέχουν επιστήμονες και από άλλα δύο τουλάχιστον ινδικά πανεπιστήμια.

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο «Ινδία και Ελλάδα: Ιστορία, Κοινωνία, Επιστήμη & Επιχειρηματικότητα» θα πραγματοποιηθεί στις 2-6 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ.

«Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να φιλοξενούμε το 2ο Διεθνές Συνέδριο “Greece and India: History, Society, Science & Entrepreneurship” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ. Αποτελώντας συνέχεια του 1ου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί τον περασμένο Απρίλιο, το συνέδριο -πρόσθεσε- φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως γέφυρα επιστημονικής συνεργασίας και πολιτισμικής ανταλλαγής μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας, δύο χωρών με πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση. Μέσα από θεματικές ενότητες που εκτείνονται από την ιστορία και τη διπλωματία έως την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα, φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε τον διάλογο και να προάγουμε τη συνεργασία σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ILO: Οι μισθοί έχουν αρχίσει να αυξάνονται πιο γρήγορα από τις τιμές

Πρόστιμο 5,7 εκατ. ευρώ σε Pierre Cardin και Ahlers από Κομισιόν

Γιώτης: Καθοριστική η Βιομηχανία Τροφίμων - Ποτών για σταθερότητα και ευημερία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider