Τελευταία ενημέρωση 11:06
Την άρση του στρατιωτικού νόμου ενέκρινε απόψε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ λίγη ώρα αφότου o ίδιος είχε προαναγγείλει την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Γιουν κήρυξε σήμερα στρατιωτικό νόμο – κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το 1980 στη Νότια Κορέα –, υποστηρίζοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις» στη χώρα του. Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.
Ωστόσο, η πλειοψηφία του νοτιοκορεατικού κοινοβουλίου απέρριψε το διάταγμα, υποχρεώνοντάς τον πρόεδρο να υποχωρήσει, ενώ ακόμη και το κυβερνών κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο Γιουν να άρει το διάταγμα. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, 190 από τους 300 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης ψήφισαν υπέρ της ανατροπής του έκτακτου στρατιωτικού νόμου. Σύμφωνα με το σύνταγμα της Νότιας Κορέας, ο πρόεδρος υποχρεούται να συμμορφωθεί με την ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης.
Όπως αναφέρει το Associated Press, αστυνομικοί και στρατιωτικοί εθεάθησαν να εγκαταλείπουν τους χώρους της Συνέλευσης αφού ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γον Σικ ζήτησε την απόσυρσή τους, ενώ νωρίτερα το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης παρέμενε αποκλεισμένο.
Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες, φωνάζοντας «νικήσαμε».
Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε αμέσως ότι ο στρατός θα τηρήσει τον στρατιωτικό νόμο μέχρι να τον άρει ο πρόεδρος της χώρας.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζάε-μίουνγκ χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο. «Η παράνομη επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ είναι άκυρη», είπε ο Λι, ο οποίος ηττήθηκε οριακά από τον Γιουν στις εκλογές του 2022. «Ελάτε τώρα στην Εθνοσυνέλευση. Κι εγώ πηγαίνω εκεί», ανέφερε νωρίτερα, μέσω του διαδικτύου.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε μια απρόσμενη ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση YTN. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση της χώρας που ελέγχει το κοινοβούλιο, τονίζοντας πως υποστηρίζεται τη Βόρεια Κορέα και αντιμάχεται την κυβέρνηση με αντικυβερνητικές δραστηριότητες, σύμφωνα με το Associated Press.
Ο Γιουν έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ενημέρωσης, δεσμευόμενος να «εξαλείψει τις φιλο-βορειοκορεατικές δυνάμεις και να προστατεύσει τη συνταγματική δημοκρατική τάξη» ενώ υποστήριξε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε ένα τέτοιο μέτρο προκειμένου να διαφυλάξει τη συνταγματική τάξη, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως έχουν θέσει σε ομηρία την κοινοβουλευτική διαδικασία για να προκαλέσουν κρίση στη χώρα.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια πρόταση του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της χώρας, το οποίο έχει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο και ζήτησε την παραπομπή ορισμένων εκ των κορυφαίων εισαγγελέων της χώρας και την απόρριψη μιας κυβερνητικής πρότασης για τον προϋπολογισμό.
Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια που κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα. Το διάταγμα του στρατιωτικού νόμου του Yoon προκάλεσε σοκ ακόμη και στα μέλη του κόμματός του. Ο αρχηγός του κόμματος Han Dong-hoon και ο δήμαρχος της Σεούλ Oh Se-hoon εξέφρασαν και οι δύο την αντίθεσή τους στη διακήρυξη του στρατιωτικού νόμου.