Ο Μίμης Δομάζος άφησε την τελευταίου του πνοή σε ηλικία 83 ετών την Παρασκευή, περνώντας στην αιωνιότητα, με το όνομά του να γράφεται με χρυσά γράμματα στο πάνθεον του ελληνικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη, με τον αθλητικό και πολιτικό κόσμο να υποβάλλει τα σέβη του.
Η κηδεία του Μίμη Δομάζου πρόκειται να γίνει την Δευτέρα (27/01) στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών στις 15:00 το μεσημέρι ενώ ταυτόχρονα, η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στις 09:00 το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών.
Ο «στρατηγός» ήταν μοναδικός και ξεχώριζε για την απαράμιλλη τέχνη που «μιλούσε» στην στρογγυλή θεά, την ηγετική του προσωπικότητα, το μυαλό - ξυράφι και το τσαγανό του, προκαλώντας καρδιοχτύπια κάθε φορά που ξεκινούσε τις επελάσεις του προς την αντίπαλη εστία, ενώ αποτέλεσε «σημαία» του Παναθηναϊκού.
Είναι ενδεικτικό πως επί των ημερών του ο Παναθηναϊκός ήταν κυρίαρχος: κατέκτησε εννέα πρωταθλήματα (1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977), τρία Κύπελλα (1967, 1969, 1977), και ένα Βαλκανικό Κύπελλο (1977).
Από τις αλάνες στο Γουέμπλεϊ
Γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942 και άρχισε να παίζει μπάλα στις αλάνες των Αμπελοκήπων με πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και να προπονούνταν με την Άμυνα Αμπελοκήπων. Στα 17 του πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό.
Με το τριφύλλι στο στήθος κατέκτησε συνολικά 13 τίτλους και ήταν αρχηγός της ομάδας για περίπου 15 χρόνια. Στις 28 Απριλίου 1971, οι «πράσινοι» νίκησαν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου με σκορ 3-0, για τον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.
Με προπονητή τον Φέρεντς Πούσκας, ο Παναθηναϊκός πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου στους «4», παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό στο Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.
Κορυφαία στιγμή για τον... ψηλότερο «κοντό» αλλά και του «τριφυλλιού» ήταν η συμμετοχή στον τελικό του Γουέμπλεϊ, απέναντι στον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Μπήκε πρώτος στον αγωνιστικό χώρο ως αρχηγός της μοναδικής ελληνικής ομάδας που έπαιξε ποτέ σε τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Εκείνη τη χρονιά ψηφίστηκε 10ος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη με πρώτο τον Γιόχαν Κρόιφ.
Το έπος του «Γουέμπλεϊ» με την πορεία ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, θα φέρει για πάντα τη σφραγίδα του Μίμη Δομάζου και των υπόλοιπων «αθανάτων» του Τριφυλλιού. Και μπορεί ο Άγιαξ να επικράτησε, αλλά όπως είχε πει ο ίδιος ο «Στρατηγός», «ο κόσμος είδε στο χορτάρι 20 ελληνόπουλα και έμαθε κάτι παραπάνω για το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Αργότερα, ηγήθηκε των Πρασίνων και στον ιστορικό διπλό τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου απέναντι στη Νασιονάλ Μοντεβιδέο. Ο «στρατηγός» αγέρωχος μπροστά με το νούμερο 10 στην πλάτη και με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο να δείχνει τον δρόμο και να εμπνέει τους συμπαίκτες του, όπως θυμάται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
ΑΕΚ και Εθνική Ελλάδος
Έπαιξε αδιάκοπα στον Παναθηναϊκό απ’ το καλοκαίρι του 1959 ως το 1978, ενώ αγωνίστηκε για μία σεζόν στην ΑΕΚ κατακτώντας ένα πρωτάθλημα. Επέστρεψε τον Δεκέμβριο του 1979 προκειμένου να κλείσει την τεράστια καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του. Φόρεσε τα πράσινα για 20 σεζόν πραγματοποιώντας 504 παρουσίες με το Τριφύλλι στο στήθος. Είναι ο κορυφαίος σε συμμετοχές στην ιστορία του Παναθηναϊκού αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο (538 ματς, 141 γκολ). Αγωνίστηκε 39 φορές στα Κύπελλα Ευρώπης, ενώ συνολικά ξεπέρασε τα 600 παιχνίδια με την ομάδα τους «πράσινους».
Με τον συμπαίκτη του Αντώνη Αντωνιάδη αποτέλεσαν ένα ιδιαίτερα παραγωγικό δίδυμο στην επίθεση των πρασίνων. Φόρεσε τη φανέλα της εθνικής ομάδας 50 φορές, (ντεμπούτο στις 2 Δεκεμβρίου 1959 στο Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης εναντίον της Δανίας) πέτυχε τέσσερα τέρματα με τα γαλανόλευκα χρώματα, ενώ διετέλεσε και αρχηγός της.
Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν
Υπενθυμίζεται ότι ανήμερα των γενεθλίων του, ο «στρατηγός», αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου έγιναν προσπάθειες ανάνηψης από τους γιατρούς οι οποίοι τον επανέφεραν.
Σε δελτίο τύπου που εξεδώθη από το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» αναφέρεται: «Ο γνωστός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μίμης Δομάζος παρά την εξάντληση των θεραπευτικών παρεμβάσεων κατέληξε σήμερα Παρασκευή 24-01-2025 και ώρα 10:20 π.μ. λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας. Δυστυχώς το χρονικό διάστημα της εξωνοσοκομειακής ανακοπής έως την επαναφορά του στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου μας αποδείχθηκε καθοριστικό. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας στην εξαιρετική οικογένεια του, τις τρεις κόρες , την επί 40 έτη σύζυγο του και σε όλον τον κόσμο που τον αγαπούσε».
Η ανάρτηση των τριών παιδιών του Μίμη Δομάζου
«Έφυγες γρήγορα από κοντά μας. Ήσουν τόσο γρήγορος και ανυπόμονος όπως και μέσα στα γήπεδα όπως έλεγες ότι η ζωή σου ήταν το ποδόσφαιρο. Μόνο που εμείς σε θέλαμε και άλλο κοντά μας. Δεν πειράζει.
Καλό δρόμο εκεί ψηλά και καλή αντάμωση με τη μαμά. Αντίο αγαπημένε μας μπαμπά».
ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Ο Μίμης Δομάζος πέρασε στην αιωνιότητα»
«Η οικογένεια του Παναθηναϊκού θρηνεί σήμερα την απώλεια του κορυφαίου των κορυφαίων, του Μίμη Δομάζου. Είναι μία ημέρα πένθους για τον σύλλογο. Ο εμβληματικός Στρατηγός του Παναθηναϊκού μας πέρασε στην αιωνιότητα. Θα μείνει αθάνατος στη μνήμη όλων μας και τα επιτεύγματά του θα θυμίζουν και στις επόμενες γενιές ότι ο Μίμης Δομάζος ήταν ένας και μοναδικός. Ο Στρατηγός ήταν, είναι και θα είναι ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπήρξε ο πρώτος των πρώτων. Ήταν ο μεγάλος αρχηγός και ο ηγέτης του Τριφυλλιού στα 20 χρόνια κατά τα οποία τίμησε τη φανέλα του συλλόγου και λατρεύτηκε απ’ τους φιλάθλους όσο κανείς άλλος. Ήταν το "δέκα το καλό!". Ήταν εκείνος τον οποίο είχαν όλοι ως πρότυπο. Ήταν αυτός που άπαντες ήθελαν να έχουν αρχηγό τους. Ήταν εκείνος, τον οποίο κανείς δεν ήθελε αντίπαλο. Ήταν ο καλύτερος άσος των γηπέδων που έβγαλε ποτέ αυτή η χώρα» τονίζει η πράσινη ΠΑΕ.
Η δήλωση Αλαφούζου
«Σήμερα θρηνούμε στον Παναθηναϊκό και στο ελληνικό ποδόσφαιρο την τεράστια απώλεια του Μίμη Δομάζου. Με την αδιαμφισβήτητη ηγετική παρουσία και το πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο ποδοσφαιρικό ταλέντο του, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του συλλόγου μας αλλά και συνολικά του ποδοσφαίρου της χώρας. Οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κορυφαία επιτυχία ελληνικού ποδοσφαιρικού συλλόγου, τη συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αλλά και του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, ανοίγοντας νέους δρόμους στον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Η 20ετής διαδρομή του στον Παναθηναϊκό συνοδεύτηκε από αξεπέραστες επιδόσεις, οι οποίες τον καθιστούν μοναδικό, κάτι που αναγνώρισαν συμπαίκτες και αντίπαλοι στην πολυετή διαδρομή του. Η οικογένεια του Παναθηναϊκού δεν θα ξεχάσει ποτέ τον Στρατηγό της. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει σε μήνυμά του ο μεγαλομέτοχος της πράσινης ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος.