Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον ναυτιλιακό κλάδο θα εξεταστούν σε συνάντηση που θα έχει την Τρίτη 28/01 στο Λονδίνο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρ.Στυλιανίδης, με τον ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Αrsenio Domingez.
Στη ατζέντα των συνομιλιών θα είναι το ανθρώπινο δυναμικό ναυτιλίας ενόψει των νέων κανονισμών και της τεχνολογίας στα πλοία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ο αντίκτυπος στον ναυτιλιακό κλάδο αλλά και η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Παράλληλα θα υπάρξει πλήρης συνεργασία σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΙΜΟ.
Η ναυτιλιακή βιομηχανία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και η εκπαίδευση για τα εναλλακτικά καύσιμα θα απαιτήσει επιμόρφωση σε τουλάχιστον 450.000 ναυτικούς μέχρι το 2030.
Αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών ρύπων τα κράτη-μέλη εξετάζουν επί του παρόντος μια σειρά από προτεινόμενα δεσμευτικά «μεσοπρόθεσμα μέτρα» με σκοπό την υιοθέτησή τους στα τέλη του 2025, μεταξύ των οποίων: ένα τεχνικό στοιχείο, δηλαδή ένα παγκόσμιο πρότυπο ναυτιλιακών καυσίμων που θα ρυθμίζει τη σταδιακή μείωση της έντασης των αερίων του θερμοκηπίου και ένα οικονομικό στοιχείο, δηλ. έναν μηχανισμό τιμολόγησης των θαλάσσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) έχει δεσμευθεί ότι μέσα στο 2025 η Ολομέλεια των κρατών-μελών θα υιοθετήσει ένα μέτρο αγοράς και ένα τεχνικό μέτρο, πάνω στα οποία θα βασισθεί η μετάβαση του κλάδου στο «καθαρό μηδέν» έως το 2050.
Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο για να συμβάλει στην επίτευξη μηδενικών ναυτιλιακών εκπομπών έως το 2050, συμμετέχει με περισσότερα από 47 κράτη σε πρωτοβουλία κατάθεσης κοινής πρότασης που θα αποτελέσει βασικό πυλώνα στις προσεχείς διαπραγματεύσεις του ΙΜΟ. Συγκεκριμένα, προτείνουν από κοινού έναν μηχανισμό τιμολόγησης των εκπομπών αερίων των πλοίων, για την διεθνή ναυτιλία.
Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί και η πλήρης επαναλειτουργία της διώρυγας του Σουέζ μετά την εκεχειρία Χαμάς-Ισραήλ και τον τερματισμό των επιθέσεων των Χούθι εναντίον της Διεθνούς ναυτιλίας στην κρίσιμη ναυτιλιακή οδό της Ερυθράς Θάλασσας.
Ο κ.Στυλιανίδης την Τετάρτη 29/01 θα έχει συνάντηση και με τον Βρετανό υπουργό Ναυτιλίας Mike Kane όπου θα εξεταστεί η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου σε διμερές και διεθνές επίπεδο, η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις.
Στη διάρκεια της συνάντησης θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας στον ναυτιλιακό τομέα με το Ηνωμένο Βασίλειο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ