Σεισμός 5 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης - Αμοργού: «Ταρακουνήθηκε» και η Αθήνα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σεισμός 5 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης - Αμοργού: «Ταρακουνήθηκε» και η Αθήνα
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 13,2 χιλιόμετρα.

Ο ισχυρότερος σεισμός της Τρίτης (5 Ρίχτερ) εκδηλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αμοργού και της Σαντορίνης, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως ο εγκέλαδος έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στους κατοίκους της Αθήνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 13,2 χιλιόμετρα.

Σεισμός στη Σαντορίνη

Προειδοποιήσεις από σεισμολόγους

Η αγωνία για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες είναι διάχυτη καθώς οι δονήσεις, που σημειώνονται από το πρωί είναι ασταμάτητες. Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ολοκληρώθηκε η νέα διυπουργική σύσκεψη, για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των οργανισμών και των δυνάμεων που συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από δέκα υπουργεία, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι από το ΕΚΑΒ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας και άλλοι σεισμολόγοι.

«Το καλό σενάριο που εύχονται όλοι είναι να γίνει ένας σεισμός, -ο οποίος θα θεωρηθεί και ο κύριος σεισμός- της τάξεως των 5 με 5,5 Ρίχτερ που δεν θα δώσει σημαντικές ζημιές, ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Λέκκας. Η σύσκεψη θα γίνει εκ νέου και αύριο, προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα.

Οι επιστήμονες αξιολογούν το φαινόμενο και μιλούν για μία ασυνήθιστη κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα. «Η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο» δήλωσε στο ΕΡΤNews o Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επισημαίνοντας ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.

«Τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που μας βάζει σε προβληματισμό. Δηλαδή δεν υπάρχουν για την ώρα οι συνθήκες αυτές ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο» επισήμανε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη εγκαθιστά σήμερα μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.

Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που θα εγκατασταθούν είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα τριών υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.

Ανησυχία και μαζικές αποχωρήσεις από Σαντορίνη και Αμοργό

Τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και οι ντόπιοι βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και εγρήγορσης ενώ μαζικά εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη κάτοικοι και επισκέπτες. Παράλληλα, εγκρίθηκε η τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων από τον Δήμο Θήρας.

Μεταξύ άλλων, συστήνεται η αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασιάς και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών, αλλά και στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων. Καλούνται, επίσης, οι πολίτες να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα. Μέχρι στιγμής, 6.000 κάτοικοι έχουν αναχωρήσει τις τελευταίες ημέρες από το νησί. Σήμερα συγκεκριμένα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δυο πτήσεις από την Σαντορίνη προς την Αθήνα, ενώ αναμένεται κατά την διάρκεια της ημέρας να αναχωρήσουν 13 ακόμα πτήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλοία: 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

Alpha Bank: Δράσεις σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην οικονομική εκπαίδευση

Δένδιας: Σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις δεν νοούνται χωρίς σύγχρονους μαχητές

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider