Μητσοτάκης για σεισμούς στην Σαντορίνη: Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι σήμερα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης για σεισμούς στην Σαντορίνη: Είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι σήμερα
Σύσταση για ψυχραιμία προς τους κατοίκους της Σαντορίνης από τους επιστήμονες. 5 περιοχές κινδυνεύουν με κατολισθήσεις. Οι σεισμικές δονήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα. Το μήνυμα από Κυρ. Μητσοτάκη και Β. Κικίλια.

Το μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνει καμία σίγουρη πρόβλεψη σε σχέση με την έντονη σεισμική δραστηριότητα ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη σύσκεψη στο υπ. Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας όμως πως «σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, εκπρόσωποι από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και από τα υπουργεία, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού και ο καθηγητής Μηχανικής Κώστας Συνολάκης.

Μητσοτάκης: Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Οι πολίτες να ακολουθούν τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους επιστήμονες για την παρουσίαση που έκαναν, ξεκαθαρίζοντας πως πρώτα και πάνω από όλα η πολιτεία οφείλει να ακούει και εμπιστεύεται τους επιστήμονες, ενώ «αυτό κάνουμε και τώρα».

Ταυτόχρονα, εστίασε σε τρία διακριτά φαινόμενα:

  1. Τη δραστηριότητα στην Καμένη, που δεν είναι καινούρια
  2. Τη σταθερή δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κουλούμπο, που την παρακολουθούμε χρόνια και το τρίτο και πιο ανησυχητικό
  3. Τη δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου, που έχει δώσει τις περισσότερες δονήσεις

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εδώ και χρόνια η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια κουλτούρα πολιτικής προστασίας, η οποία περνά μέσα από την προετοιμασία και την πρόληψη. «Κάναμε μεγάλη άσκηση στην Κρήτη, η Πολιτική Προστασία πρέπει να γίνει κουλτούρα, ώστε η κοινωνία να αντιμετωπίζει τέτοιες κρίσεις με αποτελεσματικότητα», επεσήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος αν αξιοποιήσει τα αποτελέσματα και να είναι έτοιμος ακόμη και για ένα μεγάλο τσουνάμι, για οποίο πλέον υπάρχουν οι βασικές γνώσεις. «Η επιστήμη πρέπει να μας βοηθήσει και να κάνει τα σύνθετα επιστημονικά δεδομένα απλές έννοιες, επεσήμανε και τόνισε ότι πάνω από όλα μπαίνει η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Ο κ. Μητσοτάκης παρότρυνε τους κατοίκους να ακολουθούν τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης σημειώνοντας παράλληλα ότι έχουν κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός και η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια ενώ έχουν μεταφερθεί δυνάμεις στα υπόλοιπα νησιά προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, μια τακτική την οποία η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και τις επόμενες ημέρες.

Κικίλιας: Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα σενάρια μας

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στα σενάρια που έχει κάνει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό επισημαίνοντας ότι γίνεται προσπάθεια στο μέτρο του δυνατού ώστε η πολιτεία να δείξει ότι επιχειρησιακά είναι δίπλα στους πολίτες και τους νησιώτες.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό), το ΕΚΑΒ, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ και υπάρχουν προβλέψεις και για την απεμπλοκή ευπαθών ομάδων σε ένα σενάριο όπου θα σημειωθεί μεγαλύτερη σεισμική δόνηση. Πρόκειται για επιχειρησιακά σχέδια τα οποία αναθεωρούνται κάθε πρωί ανάλογα με την καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη του φαινομένου.

Παπαζάχος: Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα

Ο κ. Παπαζάχος, παρουσίασε χάρτες και γραφήματα με την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα, συγκρίνοντας τα δεδομένα των περιόδων 2011 – 2012 και 2024 – 2025.

Αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα στην Άνυδρο, σημείωσε ότι οι σεισμοί ΒΑ της Σαντορίνης τις τελευταίες 2-3 ημέρες είναι μεγαλύτεροι αλλά το φαινόμενο παρακολουθείται χάρη στα δίκτυα που υπάρχουν στο νησί και στην ακριβή εικόνα που μπορούν να παρέχουν ακόμη και για πολύ μικρούς σεισμούς. Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κενά κοντά στα επίκεντρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο σεισμό αλλά φαίνεται ότι πάμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο γιατί μπορεί να σπάσουν σε μικρότερα, όπως εξήγησε.

«Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα» υπογράμμισε.

Νομικού: Ψυχραιμία στους κατοίκους, όλοι οι επιστήμονες βρισκόμαστε δίπλα τους

Με τη σειρά της, η κα Εύη Νομικού παρουσίασε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα παρέθεσε χάρτες για να εξηγήσει πώς συμπεριφέρεται η Καλντέρα της Σαντορίνης και τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο Σαντορίνης - Αμοργού. Όπως διευκρίνισε, όσον αφορά στην τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα, όλα τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται στην περιοχή του ρήγματος της Ανύδρου και όχι της Αμοργού. Παράλληλα, συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους της Σαντορίνης, ενώ επεσήμανε ότι "όλοι οι επιστήμονες βρισκόμαστε δίπλα τους".

Λέκκας: Μεγάλος ο κατολισθητικός κίνδυνος στη Σαντορίνη

Με τη σειρά του, ο Ευθύμης Λέκκας εστίασε στο μοναδικό σεισμικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης και επισήμανε τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων στο νησί.

Όπως επισημάνθηκε, υπάρχει υψηλός κίνδυνος κατολισθήσεων στη Σαντορίνη ενώ έχουν ήδη χαρτογραφηθεί οι ευάλωτες ζώνες και έχει εντοπίσει πέντε περιοχές όπου απαιτείται άμεση δράση. Αυτές είναι:

Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών,
Το Λιμάνι Αθηνιού,
Το οδικό δίκτυο στον Ορμο,
Η Οία, με έμφαση στις περιοχές Αμμούδι και Αρμένι,
Η Θηρασιά (ο οικισμός Κόρφου και το ανάντι τμήμα του Μονοπατιού).

Ενδεικτικά, ο όρμος Αρμένης στην Οία πλήττεται από κατολισθητικά φαινόμενα λόγω των γεωλογικών σχηματισμών και στο πλαίσιο αυτό γίνονται ειδικές μελέτες για να εντοπίζεται εάν έχει αποκολληθεί κάποιος όγκος και να δρομολογηθούν τα κατάλληλα έργα. Ομοίως, στην περιοχή του παλαιού λιμένα στα Φηρά από όπου διέρχονται 2 εκατομμύρια άνθρωποι, χαρτογραφήθηκε ο κατολολισθητικός κίνδυνος. Λόγω των συνθηκών και της εύκολης διάβρωσης των ηφαιστειακών πετρωμάτων έχουν γίνει δράσειγ για να υπολογιστεί ο κίνδυνος και να προταθούν τα έργα που είχαν γίνει πριν από 10 χρόνια, τα οποία τώρα θέλουν συντήρηση και ενίσχυση.

Ενημέρωση για τα γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή της Σαντορίνης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider