Με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και βασικό σύνθημα το «Δεν έχω οξυγόνο» ολοκληρώθηκαν οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε δεκάδες πόλεις σε κάθε γωνιά της χώρας για τη συμπλήρωση δύο ετών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης στη μνήμη των 57 θυμάτων να είναι πάνδημο.
Στην Αθήνα, ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από νωρίς το πρωί στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, με τον αριθμό των διαδηλωτών να φτάνει σε εντυπωσιακά επίπεδα ήδη από στις 11:00, πλημμυρίζοντας ολόκληρη την περιοχή από την πλατεία Ομονοίας ως την λεωφόρο Συγγρού.
Στο μαζικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων στο Σύνταγμα, οι εκδηλώσεις άρχισαν με ανάγνωση των ονομάτων των 57 νεκρών, στο άκουσμα των οποίων, το πλήθος, φώναζε «παρών» ή «παρούσα».

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν πρώτοι από όλους εκπρόσωποι των φοιτητών, καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν νέοι, που επέστρεφαν τη μοιραία νύκτα στα σπίτια ή τις σχολές τους. Στις τοποθετήσεις τους όλοι επέμειναν στο αίτημα της γρήγορης απονομής δικαιοσύνης προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών κι ο αγώνας των συγγενών για να χυθεί φως στα αίτια του δυστυχήματος. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών δήλωσαν πρόθυμοι να συμπαρασταθούν σε κάθε προσπάθεια.
Ιδιαίτερα φορτισμένες οι στιγμές όταν πήραν τον λόγο γονείς των αδικοχαμένων παιδιών, ο κος Παπαγγελής, η κα Ρούτσι, η κα Λίβα, ο κος Ασλανιδης και κυρίως η κα Καρυστιανού, τόσο στην πλατεία, όσο και στα Τέμπη (με τα οποία υπήρχε απ' ευθείας σύνδεση) που έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα σεβασμού και συμπαράστασης για το δράμα τους, ευχόμενοι μαζί τους «ποτέ ξανά Τέμπη».
Ιδιαίτερη μνεία έγινε από όλους τους συγγενείς στους τραυματίες που ακόμη νοσηλεύονται και τους επιζήσαντες που ακόμη πασχίζουν να επουλώσουν τα ψυχολογικά τραύματα από την τραγική τούτη εμπειρία. Ο κόσμος στην ογκώδη συγκέντρωση τήρησε ευλαβικά την τάξη που επέβαλε η μέγιστη αυτή εκδήλωση σεβασμού και απομόνωσε και αποδοκίμασε μεμονωμένες προσπάθειες ασέβειας μικροομάδων που θέλησαν να διασαλεύσουν την κοσμιότητα που απαιτεί η επέτειος.
Ο Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της 19χρονης φοιτήτριας Αναστασίας, είπε: «Ζητάμε δικαιοσύνη, περισσότερο οξυγόνο, να φύγουμε από το σκοτάδι, να βγούμε στο φως. Να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και να γίνονται όλα με ασφάλεια και με τον τρόπο που πρέπει. Να μην έχουμε ποτέ ξανά Τέμπη».
Και ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 26χρονου Δημήτρη, τόνισε: «Είναι μια ημέρα μνήμης, τιμούμε τα θύματα και το μήνυμα είναι ότι επιτέλους πρέπει να φτιάξουμε ένα κράτος δικαίου για να μην γίνονται ξανά τέτοιες μαζικές δολοφονίες».
Επεισόδια
Η συγκέντρωση εξελίχθηκε ομαλά ωστόσο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησαν σοβαρά επεισόδια, με κουκουλοφόρους να εκτοξεύουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόντουσαν στον περιβάλλοντα χώρο της Βουλής, οι οποίες απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, απωθώντας σταδιακά τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί σε άνευ προηγουμένου αριθμούς.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνολικά 34 άνθρωποι προσήλθαν στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά.
Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν 23 άνθρωποι και 11 προσήλθαν με ιδιωτικά μέσα. Από τους 34, 22 είναι άνδρες και 12 γυναίκες.
Επίσης, το προσωπικό ταχείας επέμβασης του ΕΚΑΒ παρείχε πρώτες βοήθειες σε 77 άτομα που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, λιποθυμικά επεισόδια και κρίσεις πανικού.

Οι συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που έκανε αναφορά σε διαχρονικά εγκληματικά λάθη, αβελτηρίες και παραλείψεις επί σειρά ετών, σε ανεπάρκεια επενδύσεων που έπρεπε να γίνουν στους σιδηροδρόμους στην Ελλάδα αλλά και στην αποψίλωση του προσωπικού του ΟΣΕ. Μέσα στην έκθεση των 178 σελίδων περιγράφεται η αλληλουχία ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων που έγιναν το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη.
- Τέμπη: Η εγκατάλειψη των σιδηροδρόμων με αριθμούς – Τι αναφέρει το πόρισμα
- Να μην υπάρξουν άλλα Τέμπη
Πορείες, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το δυστύχημα στα Τέμπη, πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Λαοθάλασσα υπήρξε στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, Πάτρα, Κρήτη, όπως επίσης τις Σέρρες, την Βέροια, την Νάουσα, την Αλεξάνδρεια, την Κατερίνη, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, τα Νέα Μουδανιά, τον Πολύγυρο, την Ιερισσό και την Νικήτη. Διαδηλώσεις έγιναν και σε 124 πόλεις του εξωτερικού, όπως σε Βελιγράδι -από Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν εκεί αλλά και Σέρβους-, Κύπρο, Ρώμη, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Μελβούρνη, Νέα Υόρκη, Ρέικιαβικ, Σεούλ κ.α.