Το αυξανόμενο αντιαμερικανικό αίσθημα στην Ευρώπη, καθώς οι πολιτικές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ταράζουν τις ισορροπίες, οδηγεί σε μια αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, ιδίως στη στάση απέναντι στα αμερικανικά προϊόντα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, oι απειλές του Τραμπ να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στην Ευρώπη, να καταλάβει εδάφη και να άρει την στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στην περιοχή - συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού του στον πόλεμο στην Ουκρανία - έχουν εξοργίσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, τροφοδοτώντας εκστρατείες για μποϊκοτάρισμα των αμερικανικών προϊόντων.
Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη όπου περισσότερο από το μισό του πληθυσμού να έχει θετική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov. Η κοινή γνώμη στράφηκε κατά της Αμερικής περισσότερο στη Δανία, όπου η ηγεσία και οι κάτοικοι της χώρας εξοργίστηκαν από τα σχέδια του Τραμπ να πάρει τον έλεγχο της Γροιλανδίας.

Στο Facebook έχουν εμφανιστεί ομάδες που παροτρύνουν το μποϊκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων και έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες οπαδούς. Ένας τέτοιος όμιλος στη Δανία, ο Boykot varer fra USA (μποϊκοτάρετε προϊόντα από τις ΗΠΑ) έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 92.000 μέλη από τότε που δημιουργήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου.
Μια αντίστοιχη ομάδα, η Bojkotta varor från USA, δημιουργήθηκε στη Σουηδία και αυξάνει τα μέλη της με ταχύτατους ρυθμούς.
Περίπου το 70% των Σουηδών έχουν σταματήσει ή σκέφτονται να απόσχουν από την αγορά αμερικανικών προϊόντων ως μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας, σύμφωνα με έρευνα της Verian που διεξήχθη για τον σουηδικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SVT. Ένας στους 10 Σουηδούς έχει μποϊκοτάρει εντελώς όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τον περασμένο μήνα, ενώ το 19% έχει σταματήσει να αγοράζει ορισμένα αμερικανικά αγαθά.
Η Salling Group AS, ο μεγαλύτερος όμιλος παντοπωλείων της Δανίας και ο διαχειριστής των σούπερ μάρκετ Bilka, Fotex και Netto, άρχισε να χρησιμοποιεί σήμανση στα προϊόντα της εάν ένα προϊόν ανήκει σε ευρωπαϊκή εταιρεία, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις της. Αυτή η κίνηση ήρθε ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό πελατών που ήθελαν να αγοράσουν προϊόντα αποκλειστικά ευρωπαϊκής προέλευσης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Anders Hagh.
Αν και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να φανούν οι επιπτώσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους, ένας αυξανόμενος αριθμός αμερικανικών εταιρειών που έχουν ήδη χτυπηθεί από μποϊκοτάζ στον Καναδά, έχουν επισημάνει τον πιθανό επιχειρηματικό κίνδυνο που έχει αρχίσει να είναι πλέον ορατός.
Η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών ήταν γρήγορη και δραματική για την Tesla, τροφοδοτούμενη από την αντίδραση των Ευρωπαίων στις γελοιότητες και την ανεπιθύμητη ανάμειξη του Έλον Μασκ στην ευρωπαϊκή πολιτική. Οι πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν κατά 76% στη Γερμανία τον περασμένο μήνα, καθώς ο Μασκ εξόργισε τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν στις ομοσπονδιακές εκλογές της χώρας. Σε όλη την Ευρώπη, οι πωλήσεις οχημάτων Tesla μειώθηκαν κατά 45% τον Ιανουάριο και σημείωσαν πτώση 40% τον Φεβρουάριο.
Διαδηλωτές από το Λονδίνο μέχρι το Βερολίνο συμμετείχαν σε μια παγκόσμια διαδήλωση κατά της Tesla το Σάββατο, δείχνοντας την αντίθεσή τους σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως υπονόμευση της δημοκρατίας από τον Μασκ.
Στη Νορβηγία, η πετρελαϊκή και ναυτιλιακή εταιρεία Haltbakk Bunkers AS δήλωσε ότι δεν θα πουλά πλέον καύσιμα σε πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ως αντίδραση στη διαμάχη μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο. «Όχι καύσιμα στους Αμερικανούς!» ανέφερε η εταιρεία σε μια πλέον διαγραμμένη ανάρτηση στο Facebook.
Η κίνηση της ναυτιλιακής εταιρείας ώθησε τον υπουργό Άμυνας της Νορβηγίας Tore O. Sandvik να εκδώσει ανακοίνωση, για να αποσαφηνίσει ότι το αναφερόμενο μποϊκοτάζ δεν συνάδει με την πολιτική της νορβηγικής κυβέρνησης.