Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χθες Δευτέρα, τρεις ημέρες έπειτα από τη νέα του συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί «ειρήνη με διάρκεια» στην Ουκρανία.
«Βρισκόμαστε μάλλον στο σημείο που θα λάβουμε κάτι πολύ, πολύ σημαντικό για όλο τον κόσμο», τόνισε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι δεν είναι εύκολο να καταλήξουν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ σε βασικά σημεία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε σε βασικά στοιχεία μιας διευθέτησης. Είναι υπό συζήτηση», τόνισε ο Λαβρόφ στην εφημερίδα Kοmmersant όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν καταλήξει σε κάποια στοιχεία μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας. «Γνωρίζουμε όλοι πώς μοιάζει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, την οποία ποτέ δεν έχουμε απορρίψει, και πώς μοιάζει μια συμφωνία που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια νέα παγίδα», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ φιλοδοξεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τον λόγο αυτό έσπασε τη διπλωματική απομόνωση που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί στη Ρωσία. Η κυβέρνησή του οργανώνει ξεχωριστές συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε συνολική παύση των εχθροπραξιών.
Ο Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Πούτιν την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη, για τρίτη φορά μετά την επιστροφή του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Αυτή η συνάντηση, που διήρκεσε τέσσερις ώρες και πραγματοποιήθηκε παρουσία των συμβούλων του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ και Κίριλ Ντμιτρίεφ, ήταν «πειστική», σχολίασε ο Αμερικανός απεσταλμένος, σύμφωνα με τον οποίο «έχει αρχίσει να διαφαίνεται» μια ειρηνευτική συμφωνία.
Το Κρεμλίνο τόνισε την Κυριακή ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να αναμένει κανείς αποτελέσματα από την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ διευκρίνισε ότι η θέση της Μόσχας παρουσιάστηκε ξεκάθαρα από τον Πούτιν τον Ιούνιο του 2024, όταν ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να απαρνηθεί τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία.
«Μιλάμε για τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζούνε σε αυτές τις περιοχές. Για τον λόγο αυτό οι περιοχές αυτές είναι σημαντικές για εμάς. Δεν μπορούμε να τις εγκαταλείψουμε, να επιτρέψουμε να εκδιωχθούν οι άνθρωποι από εκεί», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός.
Η Μόσχα ελέγχει αυτή τη στιγμή κάτι λιγότερο από το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, όπως και περιοχές άλλων τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών: της Ζαπορίζιας, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Τέλος ο Λαβρόφ εξήρε «τη λογική στάση» του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι η προηγούμενη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αποτέλεσε μια από τις αιτίες του πολέμου.
Ο έλεγχος του εμπλουτισμού του ουρανίου στην καρδιά οποιασδήποτε συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Οποιαδήποτε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί κυρίως από τον έλεγχο των επιπέδων εμπλουτισμού του ουρανίου και των δυνατοτήτων της Τεχεράνης να εξοπλισθεί με πυρηνικά όπλα, προειδοποίησε χθες, Δευτέρα, ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ.
«Το ζήτημα είναι κυρίως να ελεγχθούν το πρόγραμμα εμπλουτισμού» ουρανίου του Ιράν, καθώς και οι δυνατότητές του για πυρηνικό «εξοπλισμό», δήλωσε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News, λέγοντας ότι εκεί βρίσκεται «το σημείο κλειδί» των διαπραγματεύσεων.
Συνομιλίες για το θέμα πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο Ομάν ανάμεσα στον εν λόγω διπλωμάτη και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.
«Η πρώτη συνάντηση ήταν θετική, εποικοδομητική, πειστική», εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του ο Γουίτκοφ.
Ο ίδιος πρόσθεσε εντούτοις ότι η Τεχεράνη «δεν έχει ανάγκη να εμπλουτίσει (το ουράνιο) πάνω από 3,67%», το μέγιστο επίπεδο που προβλέπεται από την πολυμερή συμφωνία του 2015, από την οποία ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε το 2018.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, βρίσκονται στο 60%, σε άλλες στο 20%», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο ποσοστό εμπλουτισμού υπερβαίνει αυτό που είναι απαραίτητο για ένα μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Η συμφωνία του 2015 είχε στόχο να καταστήσει σχεδόν αδύνατο για το Ιράν να αναπτύξει μια ατομική βόμβα, επιτρέποντάς του ωστόσο παράλληλα να συνεχίσει το μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του, στο οποίο η Τεχεράνη λέει πως περιορίζεται.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, το Ιράν διαθέτει περίπου 274,8 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60%. Το επίπεδο εμπλουτισμού που απαιτείται για πυρηνικά όπλα είναι 90%.
Οι αμερικανικοί έλεγχοι για το θέμα θα είναι «κρίσιμης σημασίας», επέμεινε ο Γουίτκοφ. «Αυτό περιλαμβάνει τους πυραύλους και τους πυροκροτητές για (την έκρηξη) μιας βόμβας», διευκρίνισε.
«Ο διάβολος θα είναι στις λεπτομέρειες», συνόψισε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ