Τι «μυστικά» κρύβουν τα σημερινά πρακτικά της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «μυστικά» κρύβουν τα σημερινά πρακτικά της Fed
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αυτά είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές:

Στα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι στραμμένο σήμερα, Τετάρτη, το βλέμμα των επενδυτών που «διψούν» να μάθουν πότε θα γίνει η επόμενη αύξηση επιτοκίων.

Η αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική της Fed εντείνεται ακόμη περισσότερο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ και τη στάση που θα κρατήσει η τράπεζα στα σχέδια του νέου προέδρου για κατακόρυφη αύξηση των δημόσιων δαπανών. Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση, στις 31 Ιανουαρίου, θα δοθούν στη δημοσιότητα απόψε στις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αυτά είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές:

Ένα σημάδι για αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο

Τον τελευταίο μήνα, οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται πολύ «άνετοι» με την ιδέα της αύξησης των επιτοκίων ακόμη και από την επόμενη συνεδρίαση στις 14-15 Μαρτίου. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, δήλωσε πρόσφατα ότι είναι πιθανή μια αύξηση τον Μάρτιο, ενώ ο επικεφαλής της Fed στο Ντάλλας τόνισε ότι «το γοργόν και χάριν έχει». Η ίδια η Γέλεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξετάζονται αυξήσεις «στις επόμενες συνεδριάσεις», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση ακόμη και στην επόμενη συνεδρίαση.

Μήλον της έριδος ο ισολογισμός

Το χαρτοφυλάκιο της Fed φαίνεται ότι αποτελεί την αιχμή του δόρατος στους «εσωτερικούς καυγάδες» στο διοικητικό συμβούλιο. Η Γέλεν δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας ως εργαλείο νομισματικής πολιτικής, σε αντίθεση με κάποιους συναδέλφους της. Τα σημερινά πρακτικά αναμένεται να «ρίξουν φως» στη διαμάχη εντός του ΔΣ σχετικά με τους πόρους της Fed.

Δημοσιονομική πολιτική του Τραμπ

Στην ανακοίνωση της Fed τον Ιανουάριο δεν έγινε καμία αναφορά στις επιπτώσεις από τα μέτρα επέκτασης της δημοσιονομικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει ο νέος πρόεδρος με στόχο την τόνωση της ζήτησης και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Στα πρακτικά, όμως, αναμένεται να έχουν γίνει κάποιες αναφορές για το πώς θα προσαρμόσει η τράπεζα τη νομισματική πολιτική της τις αναμενόμενες αυξήσεις δαπανών και μειώσεις φόρων.

Ο πληθωρισμός όντως αυξήθηκε;

Μπορεί ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο να ανήλθε στο 1,6%, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η αύξηση αυτή οφείλεται σε βραχυπρόθεσμους παράγοντες, όπως η άνοδος του πετρελαίου ή κατά πόσο υποδηλώνει ενίσχυση της οικονομίας. Αναμένεται η αξιολόγηση αυτών των στοιχείων από τη Fed.

Οι κίνδυνοι καραδοκούν

Δεν είναι μόνο οι πολιτικές του Τραμπ που εντείνουν την αβεβαιότητα. Η ελληνική κρίση χρέους έχει επανέλθει δριμύτερο στην Ευρωζώνη, η κινεζική οικονομία σταθεροποιήθηκε αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με την έκρηξη των πιστώσεων και το Brexit βρίσκεται ακόμη μπροστά μας. Η τελευταία έκθεση της Fed δεν έθιξε κανέναν από αυτούς τους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες, αλλά τα πρακτικά όλο και κάτι θα αναφέρουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider