Στην εκτίμηση-παραδοχή ότι ολοκληρώθηκε η έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων, μετά και την απόφαση του ΣτΕ και ότι έχει πλέον διευκρινισθεί το πεδίο, ώστε να προχωρήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, προέβησαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Πάντως, μετά από τρεις ώρες ακρόασης του προέδρου, Γ. Κουτρομάνου και του αντιπροέδρου Ρ. Μορώνη, το χρονοδιάγραμμα δεν είναι αυστηρά προσδιορισμένο, αλλά η Διάσκεψη των Προέδρων άκουσε το ΕΣΡ να δεσμεύεται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.
Μετά τη Διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε ωστόσο την προσωπική εκτίμηση ότι μέσα σε δύο με τρεις μήνες θα μπορούσε να γίνει η δημοπρασία. Άλλωστε, όλα τα κόμματα, όπως εκφράστηκαν δια των εκπροσώπων τους στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, συμπίπτουν στην επισήμανση ότι πρέπει τάχιστα να επικρατήσει η νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
«Από όλες τις πλευρές, κατατέθηκε ευθέως η διάθεση να τελειώνουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα με το απολύτως παράνομο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, το πεδίο της ιδιωτικής τηλεόρασης, το οποίο υφίσταται εδώ και καιρό. Άλλωστε και το ΣτΕ, όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα με την απόφασή του, ήταν πολύ σαφές ότι θα πρέπει να τελειώσει αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει πια ούτε καθεστώς προσωρινών αδειοδοτήσεων, το οποίο, είτε ως φύλλο συκής, είτε ως πραγματικότητα, επέτρεπε στους επιχειρηματίες να κάνουν τη δουλειά τους» σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι όλα συνηγορούν στην ανάγκη η διαδικασία να προχωρήσει πλέον το ταχύτερο δυνατό.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Βουλής, αν το ΕΣΡ προσδιόρισε στη Διάσκεψη τι εννοεί για το «ταχύτερο δυνατό» ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Δεν προσδιόρισαν από την πλευρά τους, αλλά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση χρόνια. Δεν μπορώ να πω τίποτα, αν μπορούσα θα σας έλεγα». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η δημοπρασία θα μπορούσε να γίνει μέσα σε δύο με τρεις μήνες.
Η ακρόαση του προέδρου του ΕΣΡ, Γ. Κουτρομάνου και του αντιπροέδρου Ρ. Μορώνη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ξεπέρασε τις τρεις ώρες. Στη συζήτηση τέθηκε ένα πλήθος θεμάτων που δεν αφορούν στενά την διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες των εθνικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας με HD, αλλά αφορούσε όλα τα ζητήματα που κάθε κόμμα έκρινε ότι πρέπει να τεθούν.
Όπως ήταν ωστόσο φυσικό, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, αφορούσε στα ζητήματα του διαγωνισμού για τις άδειες, καθώς, όπως επισήμανε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής, «έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα μήνα όλο το πεδίο των απαιτούμενων αποφάσεων σε σχέση με το ΣτΕ και το νόμο και έχουν διευκρινισθεί τα ζητήματα που σχετίζονται με τις πιθανότητες προσφυγών, ενστάσεων κλπ».
«Είναι πάρα πολύ σαφές λοιπόν, ότι το ΕΣΡ, σε σύμφωνη γνώμη με την κυβέρνηση για τα θέματα που αφορούν συγκεκριμένα ζητήματα που υπάρχουν, θα προχωρήσει, πρέπει να προχωρήσει, και θα το κάνει, μέσα από μια ενδελεχή μελέτη όλων των εκκρεμοτήτων, στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης είπε επίσης, ότι στη Διάσκεψη έγινε και μια «περιφερειακή συζήτηση» για το αριθμητικό ζήτημα των αδειών. Διευκρίνισε δε, ότι η συζήτηση χαρακτηρίζεται περιφερειακή, επειδή θα ήταν αδιανόητο η Διάσκεψη των Προέδρων να λάβει μια πολιτική απόφαση γύρω από το αριθμητικό ζήτημα και την χωρητικότητα.
Στο κλίμα αυτό, «τέθηκε στην κρίση της Διάσκεψης των Προέδρων η γνώμη του κ. Μορώνη, ότι για το ζήτημα αυτό θα μπορούσαν να υπάρχουν ειδησεογραφικές θεματικές άδειες, εν συνόλω 9 άδειες, και όταν διευκρινισθεί στο μέλλον και προχωρήσει και το ζήτημα της αξιοποίησης των πολυπλεκτών από την ΕΡΤ, θα μπορούσαν να αυξηθούν και κατά δύο».
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για τις υλικοτεχνικές υποδομές στο ΕΣΡ και άλλες λειτουργικές εκκρεμότητες και το κλίμα από τη συζήτηση είναι, πως το ΕΣΡ βρίσκεται σε μια καλή συνεργασία με τον υπουργό, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στήριξης και αν χρειαστεί αυτά θα συνεχιστούν, πολύ περισσότερο που το ΕΣΡ ενόψει της δημοπρασίας, θα χρειαστεί τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών, όπως της ΕΕΤΤ.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για όσα νωρίτερα σήμερα είχε αναφέρει μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς για το ΕΣΡ και την ανάγκη να ξεκινήσει τη διαδικασία, ο πρόεδρος της Βουλής είπε, ότι υπήρξαν βουλευτές που έθεσαν το θέμα κατά τη Διάσκεψη και ο πρόεδρος του ΕΣΡ ανέφερε πως δεν αισθάνεται ούτε ο ίδιος προσωπικά, ούτε το ΕΣΡ, ότι απειλούνται ή πιέζονται από πουθενά και δεν έθεσαν κατ’ ουδένα τρόπο ζήτημα, ούτε προφύλαξης ούτε ανάγκης υποστήριξής τους.
Στον αντίποδα σημείωσε όμως με νόημα, ότι αν υπήρχε η επιστολή ενός κόμματος που προέτρεπε «μην δώσετε άδεια, γιατί έρχονται τεχνολογικές εξελίξεις» αυτό θα ήταν ζήτημα για πολιτική αντιπαράθεση. Την παρατήρησή του αυτή πάντως ο κ. Βούτσης συμπλήρωσε και με την επισήμανση ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ήδη επισκεφθεί το ΕΣΡ δύο φορές, αναφερόμενος στη συνεργασία που έχει το Εθνικό Συμβούλιο με τη Βουλή και τα κόμματα.