Σε τροχιά αποκλιμάκωσης παραμένει ο πληθωρισμός, με τον ρυθμό αύξησης των τιμών στη χώρα μας όμως να είναι σταθερά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Η προσοχή πλέον στρέφεται στον δομικό πληθωρισμό καθώς οι ανατιμήσεις στις υπηρεσίες συνεχίζονται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενώ τα μηνύματα που έρχονται από τη βιομηχανία προϊδεάζουν για νέες ανοδικές πιέσεις στα βιομηχανικά αγαθά.
Σύμφωνα με το τελευταίο Inflation Monitor της Τράπεζας της Ελλάδος ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη χώρα μας παραμένει σχετικά σταθερός σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Η πορεία του Εν. Πληθωρισμού (ποσοστά ετήσιων μεταβολών)
Την ίδια ώρα ο δομικός πληθωρισμός (σ.σ. που εξαιρεί τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας) διατηρεί ανοδική πορεία και περίπου 1,7 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Η πορεία του Εν. Δομικού Πληθωρισμού (ποσοστά ετήσιων μεταβολών)
Τον Δεκέμβριο υπήρξε μια μικρή αποκλιμάκωση Εν. Δομικού Πληθωρισμού στο 4,4% από 4,5% το Νοέμβριο, κυρίως λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, που αντιστάθμισαν εν μέρει τις αυξήσεις των τιμών ειδικά στην ενέργεια και στις υπηρεσίες.
Όμως, τα στοιχεία Δεκεμβρίου του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) δείχνουν πως οι τιμές των αγαθών που μπήκαν στην ελληνική βιομηχανία αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων μηνών (και συγκεκριμένα από τον περασμένο Ιούλιο), λόγω ελλείψεων που παρατηρούνται σε βιομηχανικά υλικά. Το επιπλέον κόστος πέρασε κατευθείαν στους πελάτες των βιομηχανιών.
Τιμές εισροών και εκροών στην ελληνική μεταποίηση
Οι προσδοκίες των καταναλωτών
Την ίδια ώρα οι προσδοκίες των Ελλήνων όπως αποτυπώνονται στην Έρευνα Προσδοκιών Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αν και στη χώρα μας καταγράφουν βελτίωση και στην Ευρωζώνη επιδείνωση.
Η διάμεση εκτίμηση για τον πληθωρισμό των επόμενων 12 μηνών στην Ελλάδα υποχώρησε μεν στο 6,6% το Νοέμβριο από το 8,1% που ήταν το Οκτώβριο. Παρέμεινε όμως αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που βρίσκεται στο 2,6%. Η διάμεση εκτίμηση για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια υποχώρησε στο 5,1% το Νοέμβριο από 6,1% που ήταν Οκτώβριο, όταν στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,4% από 2,1%, αντίστοιχα.
Προσδοκίες Πληθωρισμού για το επόμενο 12μήνο σε Ελλάδα και Ευρωζώνη