Μπορεί το θέμα της απαγόρευσης του γύρου και του κεμπάπ να πήρε προς το παρόν «άφεση αμαρτιών», ωστόσο το θέμα αναμένεται να αναζωπυρωθεί εκ νέου στα τέλη του 2018 οπότε αναμένεται η πλήρης επιστημονική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Η επιστημονική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων η οποία θα είναι έτοιμη στα τέλη του νέου έτους, θα κρίνει αν και κατά πόσον η χρήση των φοσφορικών αλάτων είναι επικίνδυνη για την υγεία.
To θέμα του γύρου και του κεμπάπ πήρε μεγάλες διαστάσεις, όταν οι «Πράσινοι» της Γερμανίας έθεσαν θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο την απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε όλα τα προϊόντα σούβλας.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Κομισιόν είχε προτείνει να επιτραπούν τα φωσφορικά άλατα πανευρωπαϊκά, αλλά η επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου ήθελε να αναβληθεί η όποια απόφαση μέχρι το 2019, προκειμένου να εκδοθεί προηγουμένως σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Στην ουσία πρόκειται για το σύνηθες δίλημμα σε θέματα προστασίας του καταναλωτή: κάποιοι θέλουν να απαγορεύσουν μία ουσία μέχρι να πιστοποιηθεί με βεβαιότητα ότι είναι ακίνδυνη, ενώ άλλοι προτιμούν να την επιτρέψουν εκτός αν αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι είναι επικίνδυνη.
Η χρήση φωσφορικών αλάτων στο γύρο, το ντονέρ και τα υπόλοιπα προϊόντα σούβλας δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα, την Τσεχία και άλλες χώρες. Επιτρέπεται όμως στη Γερμανία και αυτό δεν είναι λίγο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 80% του ντονέρ που καταναλώνεται σε όλη την Ευρώπη είναι γερμανικής προέλευσης.
Μέχρι πάντως το θέμα να έρθει ξανά στο Ευρωκοινοβούλιο, οι υπέρμαχοι των φωσφορικών αλάτων θα επιμένουν στα δικά τους επιχειρήματα, λέγοντας ότι μία μερίδα ντονέρ περιέχει μόλις 0,13 γραμμάρια φωσφορικών αλάτων, ποσότητα 30 φορές μικρότερη από το ανώτατο ημερήσιο επιτρεπτό όριο.