Ο Τζον Μπόλτον, απόφοιτος Νομικής του περίφημου Πανεπιστημίου Yale, είναι ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του την 9η Απριλίου. Πρόκειται για τον τρίτο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας (προηγήθηκαν οι στρατηγοί Μάικλ Φλιν και Χέρμπερτ Μακ Μάστερ) που διόρισε ο Πρόεδρος Τραμπ μέσα σε διάστημα 14 μηνών από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του και σίγουρα αποτελεί ένα αρνητικό ρεκόρ στην μεταπολεμική Ιστορία των ΗΠΑ.
Ποιος είναι όμως ο Τζον Μπόλτον και ποιες είναι οι θέσεις του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ; Ο Τζον Μπόλτον υπηρέτησε σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις κατά το παρελθόν με σημαντικότερες εκείνη του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη διεθνή ασφάλεια (κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας στην Προεδρία των ΗΠΑ του Τζορτζ Μπους του Νεότερου) και εκείνη του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ (κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας στην προεδρία των ΗΠΑ του Τζορτζ Μπους του Νεότερου). Είναι επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος του πολύ σημαντικού συντηρητικού think tank American Enterprise Institute και Πρόεδρος (Chairman) του επίσης συντηρητικού think tank Gatestone Institute, το οποίο εστιάζει κυρίως σε θέματα ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Ο Τζον Μπόλτον θεωρείται «Γεράκι» της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ το 2003 και εξακολουθεί να θεωρεί ακόμη και σήμερα σωστή την απόφαση της Προεδρίας Μπους του νεότερου για εισβολή στο Ιράκ παρά τα δραματικά αποτελέσματα που είχε τόσο για τον λαό του Ιράκ όσο και για τα ίδια τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Ο Τζον Μπόλτον θεωρείται επίσης όπως και ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ότι ανήκει στην ομάδα των νεοσυντηρητικών εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, μιας ομάδας που υποστηρίζει έντονα τόσο την μονομερή παγκόσμια Αμερικανική ηγεμονία όσο και την αμέριστη υποστήριξη του κράτους του Ισραήλ. Η νεοσυντηρητική του ιδεολογία του υποστηρίζει την απόσυρση των ΗΠΑ από τις διεθνείς συνθήκες και τους διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε να μπορούν οι ΗΠΑ απρόσκοπτα και χωρίς δεσμεύσεις να προωθούν τα εθνικά τους συμφέροντα στην παγκόσμια «αρένα». Είναι επίσης σφόδρα επικριτικός του γραφειοκρατικού μορφώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία χαρακτηρίζει ως αφύσικο συνονθύλευμα κυρίαρχων εθνών-κρατών που έχουν μεταβιβάσει την εθνική τους κυριαρχία στους «Ευρωκράτες» των Βρυξελλών. Ο Τζον Μπόλτον έχει επίσης ασκήσει έντονη κριτική στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) επιχειρηματολογώντας υπέρ της ελευθερίας των ΗΠΑ να διεξάγουν εμπορικούς πολέμους με άλλα κράτη. Αναφορικά με τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την Αμερικανική εξωτερική πολιτική ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας έχει ταχθεί υπέρ της ακύρωσης της πυρηνικής συμφωνίας (Ιούλιος 2015) της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν ενώ σε πρόσφατο σχετικά άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Αmerican Enterprise Institute υποστήριξε την αναγκαιότητα για προληπτικό χτύπημα κατά του καθεστώτος της Βορείου Κορέας.
Αναφορικά με τις Σινο-Αμερικανικές σχέσεις είναι υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας με την Ταϊβάν με σκοπό την ενόχληση της Κίνας, ενώ έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα είναι θιασώτης της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς (Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία) θέση που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα.
Συμπερασματικά με την τοποθέτηση του Τζον Μπόλτον ως νέου συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ αναμένεται, σε συνδυασμό με την επίσης σκληρή στάση που έχει εκφράσει ο Μάικ Πομπέο, να επιδεινωθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ τόσο με τους συμμάχους τους όσο και με τους γεωπολιτικούς τους αντιπάλους εξέλιξη που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια το ήδη ασταθές πολυπολικό διεθνές σύστημα.